TERMÉNYFELVÁSÁRLÁSI ÁRAK:
Étkezési búza: 65.934,70 Ft (tonna)
Napraforgómag: 141.894,57 Ft (tonna)
Takarmánykukorica: 63.049,15 Ft (tonna)
Takarmányárpa: 53.080,68 Ft (tonna)
Repcemag: 160.540,57 Ft (tonna)
Full-fat szója: 207.331,58 Ft (tonna)
ÜZEMANYAGÁRAK:
Gázolaj ára: 605 Ft
Benzin ára: 607 Ft
DEVIZA KÖZÉPÁRFOLYAM:
EUR: 387,87
USD: 357,68
CHF: 393,49
GBP: 452,43
Hirdetés
Kiváló betakarítási eredmények

Kiváló betakarítási eredmények

Hírek - 2016.09.01

Kukoricából és napraforgóból is az utóbbi évek legjobb termésére számítanak a gazdák. Erről is szó volt a Kukorica- és Napraforgó Tanácskozáson.

A kapás, széles sortávolságú növények közül legnagyobb területen termesztett kukorica és napraforgó termésátlagai rendkívül kedvezőek idén, köszönhetően annak is, hogy április óta havonta száz milliméter csapadék hullott. Az országos termésátlag napraforgóból eléri a három, kukoricából pedig meghaladja a nyolc tonnát – hangzott el a XIX. Kukorica- és Napraforgó Tanácskozáson a Debreceni Egyetem Mezőgazdaság-, Élelmiszertudományi és Környezetgazdálkodási Karán.

A termesztéstechnológia fejlesztésében a kar Növénytudományi Intézetének kutatásai több évtizedes múltra tekintenek vissza. A fejlődő termesztéstechnológia lehetővé tette az elmúlt években olyan precíziós agrotechnika kidolgozását, amelyben a szántóföldön termesztett növényeket egyedenként tudják kezelni és a speciális növényfiziológiai igényeiket ki tudják elégíteni.

de1- Tartamkísérleteinkben a legkülönbözőbb agrotechnikai elemek (vetésváltás, tápanyagellátás, vízellátás, növényvédelem, állománysűrűség stb.) interaktív hatásait tudjuk meghatározni, amelyek jelentősen növelik a növények terméseredményeit, a termesztés agronómiai és ökonómiai hatékonyságát. Kísérleteinkben komplex növényvédelmi technológiai rendszereket, valamint a kukorica és napraforgó rendkívül széles genotípus választékát tudjuk a szakembereknek bemutatni. Az optimalizált termesztéstechnológiával a kísérleteinkben rendkívül magas termésszintet tudtunk realizálni az elmúlt években mind a kukorica (15-18 t/ha, országos átlag 6-7 t/ha), mind a napraforgó (5-6 t/ha, országos átlag 2,5-3,0 t/ha) esetében – emelte ki Pepó Péter professzor, a Növénytudományi Intézet igazgatója.

 

de2A XIX. Kukorica- és Napraforgó Tanácskozáson a Növénytudományi Intézet tudományos eredményei mellett a Syngenta Kft. bemutatta a napraforgó-termesztés biológiai alapjait, a KITE Zrt. a kukorica precíziós technológiájának fejlesztési eredményeit, a Bunge Zrt. képviselője pedig széleskörű áttekintést adott a termelőknek a növényi olajok előállításának piaci változásairól. A résztvevők az előadásokat követően gyakorlati bemutatón vehettek részt az egyetem Látóképi Növénytermesztési Kísérleti Telepén, ahol növényvédelmi vállalatok (BASF, Adama, Bayer, Cheminova, Dow, Dupont, Kwizda, Syngenta stb.) mutatták be komplex, környezetkímélő növényvédelmi technológiáikat kukoricánál és napraforgónál.

 
Forrás: Sajtóiroda - TH

Címkék:
Friss hírek
Kiemelt hírek

Ezt olvasta már?

15 szúnyogriasztó növény a csípésmentes nyári estékhez

A nyári esték szépségét gyakran árnyékolja be a szúnyogok zümmögése és csípése, amely nemcsak bosszantó, de az ...