A magyar gazdálkodók szakmai közössége
Genezis műtrágya
Corteva Verben Queen

A hajtató paprikakertészek nagyon jó, a szabadföldi termesztők közepes évet zárnak

Hírek - 2016.08.29

Az idei, nem túl nagy hőség a hajtató paprikakertészeknek kedvezett, nagyon jó évet zárnak, a szabadföldi paprikatermesztők azonban csak közepeset az esőzések miatt - mondta Ledó Ferenc, a FruitVeB elnöke a Magyar Paprika Napja nevű konferencián, Kecskeméten.

A hajtató paprikakertészek nagyon jó, a szabadföldi termesztők közepes évet zárnak


 Ledó Ferenc hangsúlyozta: a hajtatott paprika esetében a jó minőségi- és mennyiségi hozam mellett idén a termelői árak is jobban alakultak. Ez utóbbi a kevesebb importnak és jobb szabályozásnak, valamint a növekvő vásárlóerőnek tulajdonítható. A szabadföldi termesztésű paprika esetében ugyan nagy fagy- és viharkárok nem voltak, de a sok csapadék komoly növényvédelmi problémákat, jelentős hozam- és minőségkiesést okozott. Az FruitVeB elnöke emlékeztetett: Magyarországon mintegy 200 ezer tonna paprikát termelnek. A hajtatott paprika 90 százalékát, míg a szabadföldi termesztésből származó paprika 20-25 százalékát értékesítik közvetlenül a fogyasztóknak, a többit feldolgozzák. Hajtatásból mintegy 1500-1600 hektáron évi 165-170 ezer tonna jórészt fehér paprikát, hegyes erőst és kápiát termesztenek, de kisebb mennyiségben paradicsom- és Kalifornia paprika is előfordul. A szabadföldi termesztés 950-1100 hektáron folyik, és évente 32-37 ezer a terméshozam. Ebből 25-30 ezer tonnát exportálnak, elsősorban a német piacra. A legnagyobb területen a kápia paprikát, a paradicsom-, valamint a fehérpaprikát termesztik, míg kimondottan konzervipari célokra az alma- és Pfefferoni paprikát.
 Madari Örs, a Miniszterelnökség agrár-vidékfejlesztésért felelős államtitkári kabinet politikai tanácsadója hangsúlyozta, hogy a paprikatermelőknek is jó fejlesztési lehetőséget biztosítanak a kertészeti támogatások, ennek egy részét a Miniszterelnökséghez tartozó Vidékfejlesztési programból finanszírozzák, amelynek forrásait az Európai Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Alap biztosítja. A program közel egy éves működése óta - mintegy 904 milliárd forint összegű forrásra harminchat pályázati felhívást írtak ki, az év hátralévő részében további harminckettőt hirdetnek meg, mintegy 390 milliárd forint kerettel - mondta. Apáti Ferenc, a Debreceni Egyetem docense szerint a hazai zöldség-gyümölcs ágazat az elmúlt tíz-tizenöt évben jelentős visszaesést szenvedett el. Kiemelte: kellő tőke, szaktudás és munkaerő hiányában ugyanis a zöldség-gyümölcs ágazatok jelentős része képtelen a versenyképes működésre, ám ezek birtokában is védtelen a gazdálkodó az időjárással szemben. A docens hozzátette, a hazai zöldség-gyümölcs ágazat öntözés nélkül szintén nem működhet. A Magyar Paprika Napját ötödik alkalommal szervezi meg a FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács, valamint a TÉSZ-ÉSZ Nonprofit Kft. A program fő célja, hogy az érdeklődők betekintést kapjanak a paprikatermesztés aktuális kérdéseibe, valamint a termesztéstechnológiákhoz, növényvédelmi feladatok korszerűsítéséhez kapcsolódó kutatási eredményekbe, újításokba.
 A kecskeméti rendezvényre 270-en regisztráltak, kiállítónak mintegy 30 háttéripari cég jelentkezett. Az előadások mellett szakmai bemutatókon kaphatnak aktuális képet az érdeklődők a hazai paprikaállományról, és -termesztés magas szintű lehetőségeiről.

Forrás: MTI

Címkék: