Hirdetés
Az eső elmosta a tavalyi búzarekordot

Az eső elmosta a tavalyi búzarekordot

Hírek - 2016.08.18

Az elmúlt évtized legkisebb francia búzatermése komolyan visszavetette az európai adatokat, főként a tavalyi rekordhoz képest, ám a tartós esőzések a minőséget is hátrányosan érintik – állítják a szakértők.


Az EU elmúlt évi 151 millió tonnás búzatermése idén csak álom, annak ellenére is, hogy Románia és Bulgária nem panaszkodhat – írja összefoglalójában a Reuters. Főként a nyugati országokat érinti a terméscsökkenés, ugyanakkor Franciaországban, ami az EU legnagyobb búzatermelője és -exportőre a helyzet tovább romlott a júniusi prognózis óta – mondta Pierre Begoc, az Agritel elemzője, hozzátéve, hogy legfeljebb 28-30 millió tonnát takaríthatnak be a francia gazdák, ami a legkisebb mennyiség 2003 óta, és 25 százalékkal kevesebb a tavalyi rekordnál.
Különösen Észak-Franciaországban rossz a helyzet az ismétlődő esők miatt, ezért az ODA Groupe előrejelzését 2,2 millió tonnával 28,200 millió tonnára csökkentette. Németországban az őszi búza hozama 10-20 százalékkal maradhat el az elmúlt évitől, bár augusztus elején még csak a termés egyharmadát aratták le, mert a visszatérő esők miatt sokszor kellett megszakítani a betakarítást – tudósított a német gazdaszövetség.
Akárcsak Németországban, eső a minőséggel kapcsolatos aggodalmakat erősíti Lengyelországban is, ahol a tavalyinál tizedével kevesebb, mintegy 10,7 millió tonna betakarítását jelzik előre. Nagy-Britanniában pedig a 2015-ös 16,4 millió tonnával szemben csupán 14,5 és 14,7 millió tonna közé várja a termést a CRM AgriCommodities.
Forrás: Syngenta blog

Címkék:
Kiemelt hírek