TERMÉNYFELVÁSÁRLÁSI ÁRAK:
Étkezési búza: 84.764,69 Ft (tonna)
Napraforgómag: 240.982,71 Ft (tonna)
Takarmánykukorica: 79.267,09 Ft (tonna)
Takarmányárpa: 81.329,25 Ft (tonna)
Repcemag: 211.991,73 Ft (tonna)
Full-fat szója: 204.015,41 Ft (tonna)
ÜZEMANYAGÁRAK:
Gázolaj ára: 595 Ft
Benzin ára: 585 Ft
DEVIZA KÖZÉPÁRFOLYAM:
EUR: 407,65
USD: 358,25
CHF: 438,66
GBP: 474,32
Hirdetés
E. coli baktériumot mutattak ki francia sajtban

E. coli baktériumot mutattak ki francia sajtban

Hírek - 2016.08.15

E. coli baktériummal szennyezett francia sajtot hoztak forgalomba több tagállamban, köztük Magyarországon is. A tájékoztatás az EU gyorsriasztási rendszerén (RASFF) érkezett.

A termék megnevezése: Valençay Coque (220 g)

Lejárati dátum: 26/08/2016

Származási hely: Franciaország

Gyártó: Fromagerie d'Anjouin

A NÉBIH haladéktalanul megtette a termék forgalomból történő kivonásához szükséges lépéseket. A hatóság kéri, hogy aki a fenti azonosító adatoknak megfelelő termékkel rendelkezik otthon, azt ne fogyassza el.

Nyers tej, és nyers tejből készült termékek fogyasztásának egészségügyi kockázatai

A nyers tej (főleg intenzív állattartási körülmények között) tartalmazhat olyan baktériumokat, melyek súlyos betegségeket okozhatnak. Nyers tejben ezek közül leggyakrabban Campylobacter, Salmonella, és Shiga toxin-termelő Escherichia coli (STEC) kórokozók fordulhatnak elő. Az általuk okozott megbetegedések főbb tünetei: hányás, levertség, rossz közérzet, hasmenés, hasi fájdalom, véres hasmenés, gyomor- és bélhurut, hasgörcs, nyákos hasmenés.

Egészségügyi szempontból ezért csak a felforralt, vagy pasztőrözött tej fogyasztása biztonságos, a nyers tej fogyasztásának vélt egészségügyi előnyei tudományosan nem igazoltak. A nyers kecsketej mikrobiológiai szennyezettségének a valószínűsége különösen nagy.

Hazánkban a nyers tej csak „NYERS TEJ, FORRALÁS UTÁN FOGYASZTHATÓ” figyelmeztetéssel forgalmazható.

A nyers tejből készült tejtermékek fogyasztása szintén kockázatos, amit csak megfelelő- és kellően hosszú idejű érlelés képes némiképpen csökkenteni.

Az iparilag előállított tejtermékeket általában megfelelően hőkezelt tejből állítják elő, a nyerstejből készített tejtermékeket pedig „NYERS TEJBŐL KÉSZÜLT” figyelmeztető jelzéssel kell ellátni, hogy aki ilyen terméket fogyaszt, az az ezzel járó kockázat tudatában tegye azt.

A nyers tej, illetve nyers tejből készült termékek fogyasztása a csecsemőkre, kisgyermekekre, várandós anyákra, idősek és a legyengült immunrendszerű személyekre magas kockázatot jelent.

A NÉBIH honlapján további információk olvashatók a nyers tej fogyasztásának kockázatairól




Forrás: NÉBIH

Címkék:
Friss hírek
Kiemelt hírek

Ezt olvasta már?

A gazdaságra szabott üzem szakértői

Megjelent a „Terménytisztítók, tárolók, szárítók, vetőmagüzemek fejlesztésének támogatása” című ...