Hirdetés
Afrikai sertéspestis – Románia lesz a következő?

Afrikai sertéspestis – Románia lesz a következő?

Hírek - 2016.07.27

Az orosz állategészségügyi hatóság figyelmeztetése szerint az afrikai sertéspestis Ukrajnából átterjedhet Romániába is.

Az orosz Szövetségi Állat- és Növény-egészségügyi Felügyelet, a Rosselkhoznadzor szerint egyre több az afrikai sertéspestis eset (African swine fever, ASF) Ukrajna nyugati és déli részén, és a helyzet azzal fenyeget, hogy a betegség átlépi a határt.
A hatóság hozzátette, hogy a hatékony ellenőrzés hiányában nem tudni, hogy az ukrán vaddisznóállomány milyen mértékben fertőződött. Ez pedig veszélyt jelent a sertésállományra Romániában és Moldovában, mivel ezekben az országokban a legtöbb sertést a kis gazdaságokban tartják, nem pedig nagy sertéstelepeken, ahol az egészségügyi biztonsági ellenőrzések hatékonyabbak lennének. Az állat-egészségügyi hatóság azt mondta, hogy több kelet-európai országban – Lengyelország, Litvánia és Észtország – inkább csak a vaddisznóállomány fertőződött, bár találtak beteg egyedeket a házisertés állományban is.
A vaddisznó és a házisertés állományban 90-95 százalékos elhullást okozó afrikai sertéspestis a Nébih adatai szerint Oroszországban 5 éve, Ukrajnában 2 éve jelent meg. A hazánkhoz legközelebbi esetet a határtól 250 kilométerre regisztrálták.
A Rosselkhoznadzor ugyanakkor megnyugtatja a fogyasztókat, mondván, a vírus 70 fokos hőkezelés során már inaktiválódik. Ezért az ilyen körzetekből való importkorlátozásokra elsősorban a betegség terjedésének megakadályozása érdekében van szükség, hiszen annak is megvan az esélye, hogy a kereskedők az ellenőrzés kikerülésével próbálják forgalomba hozni a húst.
Forrás: Syngenta blog

Címkék:
Kiemelt hírek