TERMÉNYFELVÁSÁRLÁSI ÁRAK:
Étkezési búza: 71.404,91 Ft (tonna)
Napraforgómag: 204.419,51 Ft (tonna)
Takarmánykukorica: 72.063,08 Ft (tonna)
Takarmányárpa: 64.767,32 Ft (tonna)
Repcemag: 188.736,46 Ft (tonna)
Full-fat szója: 194.618,32 Ft (tonna)
ÜZEMANYAGÁRAK:
Gázolaj ára: 578 Ft
Benzin ára: 566 Ft
DEVIZA KÖZÉPÁRFOLYAM:
EUR: 383,88000
USD: 327,18000
CHF: 411,60000
GBP: 437,86000
Hirdetés
A focacciától a hüllőkön át a disznótorosig – megújult képzési kínálat a DE MÉK-en

A focacciától a hüllőkön át a disznótorosig – megújult képzési kínálat a DE MÉK-en

Hírek - 2025.12.11

Új és sokszínű felnőttképzési palettával indítja a 2026-os évet a Debreceni Egyetem Mezőgazdaság-, Élelmiszertudományi és Környezetgazdálkodási Kara. A januártól elérhető új kurzusok a modern agrártudománytól a gasztronómián át egészen az egzotikus állatok világáig vezetnek – mindezt gyakorlatorientált formában, a kar korszerű laboratóriumaiban és oktatási tereiben.

A megújuló felnőttképzési rendszer célja: a gyakorlati tudás gyors, közérthető és élményszerű átadása mindazoknak, akik lépést akarnak tartani a mezőgazdaság, az élelmiszeripar vagy a hobbiállattartás aktuális trendjeivel. A kar 2026 első negyedévére tizenhárom új, egy- és kétnapos tematikus képzést hirdetett meg, amelyek számos eddig hiánypótló területet lefednek.

A kertészkedés és növénytermesztés iránt érdeklődők több új kurzus közül is választhatnak. A képzések megismertetik a résztvevőket a hidropóniás növénynevelés alapjaival, a fenntartható vízgazdálkodással, vagy éppen a mikroszaporítás modern eljárásaival. Ezek a területek nemcsak a hivatásos kertészeknek, hanem a hobbikertészeknek is hasznosak – különösen azoknak, akik a városi kertészkedésben keresnek új lehetőségeket.

A kar újdonsága a különleges állattartók számára elérhető képzés, amely a hüllők és kétéltűek szakszerű gondozásába, tartástechnológiájába nyújt betekintést. A kurzus azoknak szól, akik szeretnék jobban érteni egzotikus kedvenceik igényeit, és felelősen, biztonságosan kívánják őket tartani.

A képzési kínálat egyik legizgalmasabb színfoltja az olasz kenyérféleségek – köztük a népszerű focaccia és ciabatta– készítésének technológiáját bemutató kurzus. A résztvevők professzionális környezetben sajátíthatják el a tésztakészítés és sütéstechnika tudományát.
A focacciától a hüllőkön át a disznótorosig – megújult képzési kínálat a DE MÉK-en
Emellett a kar a hazai gasztronómiai hagyományokat is ápolja: a disznóvágáshoz, húskészítményekhez kapcsolódó ismeretek is bekerültek a tematikába.

Az első kurzus január 10-én indul, témája a gyümölcstermő növények környezetkímélő növényvédelme és tápanyaggazdálkodása.

Ezt követi január 16-án az Élelmiszerhigiénia a mindennapokban című tanfolyam, amely kifejezetten a gyakorló élelmiszergyártók számára kínál naprakész, a mindennapi gyakorlatban is azonnal alkalmazható tudást.

A képzések nem minősülnek akkreditált felnőttképzésnek, így hivatalos képesítést nem adnak, azonban a résztvevők minden esetben tanúsítványt kapnak a kurzus sikeres elvégzéséről. A programok így ideálisak azoknak, akik gyors, célzott tudást szeretnének elsajátítani.

A kurzusokra a jelentkezés már megnyílt.

További információk és a teljes képzési kínálat: https://mek.unideb.hu/felnottkepzes




Forrás: DE. Sajtóközpont - ÉE

Címkék: debreceni egyetem
Friss hírek
Kiemelt hírek

Ezt olvasta már?

12 százalékkal nőtt az ipari napraforgómag ára egy év alatt

Az étkezési búza áfa és szállítási költség nélküli termelői ára az AKI PÁIR adatai szerint Magyarországon 72,7 ezer ...