TERMÉNYFELVÁSÁRLÁSI ÁRAK:
Étkezési búza: 72.448,24 Ft (tonna)
Napraforgómag: 208.317,25 Ft (tonna)
Takarmánykukorica: 71.966,86 Ft (tonna)
Takarmányárpa: 68.444,60 Ft (tonna)
Repcemag: 189.272,00 Ft (tonna)
Full-fat szója: 200.368,85 Ft (tonna)
ÜZEMANYAGÁRAK:
Gázolaj ára: 603 Ft
Benzin ára: 579 Ft
DEVIZA KÖZÉPÁRFOLYAM:
EUR: 382,06000
USD: 330,16000
CHF: 409,32000
GBP: 434,95000
Hirdetés
A grillsajt nem csak a nyár slágere – így szerepeltek a hazai termékek a Nébih tesztjén

A grillsajt nem csak a nyár slágere – így szerepeltek a hazai termékek a Nébih tesztjén

Hírek - 2025.11.26

Harminchárom magyar előállítású grillezhető sajtot vizsgáltak a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) szakemberei a Szupermenta terméktesztjén, melyek között – újdonságként – kilenc kistermelői termék is szerepelt. A jelölési problémák mellett a hatósági felügyelők három terméknél minőségi hibát állapítottak meg, egy esetben pedig a technológiai higiéniai kritérium nem volt megfelelő, ezért az érintett gyártóknak helyesbítő intézkedéseket kell tenniük – áll a Nébih november 25-ei közleményében.

A Szupermenta őszi tesztjében összesen 33 magyar előállítású grillsajt szerepelt. Az összehasonlító vizsgálatokban rendszerint a széles vásárlói közönség számára elérhető termékek kerülnek nagyító alá. Ezúttal a teszt kiegészítéseként kistermelői termékeket is vizsgált a hatóság. A 24 üzemi grillsajt között 16 natúr és 8 füstölt szerepelt, a 9 kistermelői sajt közül 6 natúr, 3 pedig füstölt volt. Kiszerelésüket tekintve 150-250 gramm között mozogtak, de egyedi mérlegelésű termékek is előfordultak.

Mikrobiológiai vizsgálatok

A Nébih laboratóriumaiban sor került többek között a mikrobiológiai vizsgálatokra. A szakemberek a Magyar Élelmiszerkönyv tejtermék előírásainak való megfelelést szintén ellenőrizték, például a sajtok víztartalmát a zsírmentes szárazanyagban, valamint a szárazanyagra vonatkoztatott zsírtartalmukat. A laboratóriumi vizsgálatokon hibásként azonosított grillsajtok esetében a hatóság a termékek jelölését is teljeskörűen megvizsgálta. Egy grillsajtban az E. coli technológiai higiéniai kritérium „nem megfelelőnek” minősült, ami elsősorban arra utal, hogy a gyártás körülményei nem feleltek meg a higiéniai követelményeknek. A kimutatott mennyiség nem jelent élelmiszerbiztonsági kockázatot, azonban a kedveltségi vizsgálatból – és ezáltal a rangsorból – kizárták a terméket. Az érintett gyártónak a gyártási higiéniát és a nyersanyag-kiválasztást javítania kell. 

A jelölésvizsgálat során összesen hét termékkel adódott probléma

A laboratóriumi és jelölésvizsgálatok eredményei alapján egy grillsajton hibásan tüntették fel a „kemény” állományjellemzőt, mivel az a zsírmentes sajtanyagban lévő víztartalma alapján „félkemény” kategóriába tartozik. Két másik termék esetében a szárazanyagra vonatkoztatott zsírtartalom meghaladta a jelölésen feltüntetett minimumértékhez képest engedélyezett eltérést. A jelölésvizsgálat során összesen hét termékkel adódott probléma, például a megnevezéssel és a tápértékjelöléssel kapcsolatban merültek fel hiányosságok. A Nébih az érintett termékek gyártói ellen hatósági eljárást indított. Egyes kistermelői sajtok sem feleltek meg teljes mértékben a jelölési szabályoknak, ezért ezek előállítóit felszólították a szakemberek a hibák javítására.

A legkedveltebbek

A kedveltségi vizsgálaton szakértő és laikus kóstolók pontozták a termékeket natúr, füstölt és kistermelői grillsajt kategóriában. Értékelésük alapján a natúr kategória legkedveltebb grillsajtjai között az Auchan natúr grillsajt, a Breier Farm natúr grillsajt, a Patinás natúr grillsajt, a Hajdú natúr serpenyős és grill sajt és a Fino grill és serpenyős sajt végzett. A füstölt termékek közül a Pilos füstölt grill mozzarella, a Szarvasi Mozzarella füstölt grill mozzarella és a Karaván Grill sajt steak, a Spar BBQ füstölt grillsajt és az A Tejes füstölt grillsajt teljesített a legjobban. 

Címkék: sajt, nébih
Friss hírek
Kiemelt hírek