A grillsajt nem csak a nyár slágere – így szerepeltek a hazai termékek a Nébih tesztjén
Hírek - 2025.11.26
Harminchárom magyar előállítású grillezhető sajtot vizsgáltak a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) szakemberei a Szupermenta terméktesztjén, melyek között – újdonságként – kilenc kistermelői termék is szerepelt. A jelölési problémák mellett a hatósági felügyelők három terméknél minőségi hibát állapítottak meg, egy esetben pedig a technológiai higiéniai kritérium nem volt megfelelő, ezért az érintett gyártóknak helyesbítő intézkedéseket kell tenniük – áll a Nébih november 25-ei közleményében.
A Szupermenta őszi tesztjében összesen 33 magyar előállítású grillsajt szerepelt. Az összehasonlító vizsgálatokban rendszerint a széles vásárlói közönség számára elérhető termékek kerülnek nagyító alá. Ezúttal a teszt kiegészítéseként kistermelői termékeket is vizsgált a hatóság. A 24 üzemi grillsajt között 16 natúr és 8 füstölt szerepelt, a 9 kistermelői sajt közül 6 natúr, 3 pedig füstölt volt. Kiszerelésüket tekintve 150-
Mikrobiológiai vizsgálatok
A Nébih laboratóriumaiban sor került többek között a mikrobiológiai vizsgálatokra. A szakemberek a Magyar Élelmiszerkönyv tejtermék előírásainak való megfelelést szintén ellenőrizték, például a sajtok víztartalmát a zsírmentes szárazanyagban, valamint a szárazanyagra vonatkoztatott zsírtartalmukat. A laboratóriumi vizsgálatokon hibásként azonosított grillsajtok esetében a hatóság a termékek jelölését is teljeskörűen megvizsgálta. Egy grillsajtban az E. coli technológiai higiéniai kritérium „nem megfelelőnek” minősült, ami elsősorban arra utal, hogy a gyártás körülményei nem feleltek meg a higiéniai követelményeknek. A kimutatott mennyiség nem jelent élelmiszerbiztonsági kockázatot, azonban a kedveltségi vizsgálatból – és ezáltal a rangsorból – kizárták a terméket. Az érintett gyártónak a gyártási higiéniát és a nyersanyag-kiválasztást javítania kell.
A jelölésvizsgálat során összesen hét termékkel adódott probléma
A laboratóriumi és jelölésvizsgálatok eredményei alapján egy grillsajton hibásan tüntették fel a „kemény” állományjellemzőt, mivel az a zsírmentes sajtanyagban lévő víztartalma alapján „félkemény” kategóriába tartozik. Két másik termék esetében a szárazanyagra vonatkoztatott zsírtartalom meghaladta a jelölésen feltüntetett minimumértékhez képest engedélyezett eltérést. A jelölésvizsgálat során összesen hét termékkel adódott probléma, például a megnevezéssel és a tápértékjelöléssel kapcsolatban merültek fel hiányosságok. A Nébih az érintett termékek gyártói ellen hatósági eljárást indított. Egyes kistermelői sajtok sem feleltek meg teljes mértékben a jelölési szabályoknak, ezért ezek előállítóit felszólították a szakemberek a hibák javítására.
A legkedveltebbek
A kedveltségi vizsgálaton szakértő és laikus kóstolók pontozták a termékeket natúr, füstölt és kistermelői grillsajt kategóriában. Értékelésük alapján a natúr kategória legkedveltebb grillsajtjai között az Auchan natúr grillsajt, a Breier Farm natúr grillsajt, a Patinás natúr grillsajt, a Hajdú natúr serpenyős és grill sajt és a Fino grill és serpenyős sajt végzett. A füstölt termékek közül a Pilos füstölt grill mozzarella, a Szarvasi Mozzarella füstölt grill mozzarella és a Karaván Grill sajt steak, a Spar BBQ füstölt grillsajt és az A Tejes füstölt grillsajt teljesített a legjobban.
Címkék: sajt, nébih
Politikai megállapodás született a KAP-ról
ISMÉT BŐVÜL AZ RAGT PORTFÓLIÓJA – Megállapodás született a ...
Hatékonyságnövelés és fenntarthatóság a ...
Ötödével esett vissza a műtrágyaforgalom egy év alatt
Biztonságos mezőgazdaság nélkül nincs biztonságos Európa
Veszélyben a mezei nyulak
HETECH, 2025: Az új és újabb eredményeket egyre nagyobb ...
Az AGRITECHNICA 2025 néhány díjazott terméke
Revyflex® Start – Biztos és költséghatékony indulás a ...
Megállapodás a gazdálkodókat érintő tisztességtelen ...