
Műanyagmentes uborkacsomagolás Svédországból
Hírek - 2025.10.12
A Saveggy cég által kifejlesztett repce-és zabolaj alapú bevonat ehető, tartós védelmet kínál, és megfelel az EU 2030-tól bevezetendő PPWR előírásainak.
A Saveggy nevű svéd élelmiszer-technológiai vállalat egy innovatív, növényi alapú, adalékanyagoktól mentes bevonatot fejlesztett ki friss zöldség- és gyümölcsfélék számára a hagyományos műanyag csomagolás környezetbarát alternatívájaként. Az ehető bevonat repce- és zabolaj alapú összetételének köszönhetően teljes mértékben hulladékmentes megoldást kínál, ami különösen annak fényében jelentős eredmény, hogy az Európai Unió 2030-tól a friss termékeken használt egyszer használatos műanyag csomagolóanyagok betiltását tervezi.
A vállalat szerint a technológia európai szintű bevezetése jelentős mértékben hozzájárulhat a műanyagfelhasználás és az élelmiszerpazarlás csökkentéséhez. A fejlesztés tudományos megalapozottságát az Aarhusi Egyetemmel való együttműködés biztosítja, míg a projektet az EIT Food támogatja, amely az Európai Innovációs és Technológiai Intézet égisze alatt működik.
A technológia első kereskedelmi tesztelése Svédországban indult el, egy hónapos pilotprogram keretében, az ICA kiskereskedelmi lánc és az Odlarna.se termelői szervezet közreműködésével. A bevonat elvileg többféle zöldség és gyümölcs esetében is használható, de a próbaüzem alatt még csak uborkán alkalmazták.
Az ICA fenntarthatósági igazgatója, Kerstin Lindvall szerint az új megoldás lehetővé teszi, hogy az uborkák csomagolásából teljes mértékben kiiktassák a műanyagot anélkül, hogy ez a termék minőségét hátrányosan befolyásolná – ez pedig a vásárlók körében is pozitív fogadtatásra talál. Az Odlarna.se az első európai termelői szervezet, amely telephelyén telepítette a Saveggy gépét. Martin Löfstedt, a szervezet képviselője úgy nyilatkozott, hogy a fenntarthatóság és a minőség a működésük alapértékei közé tartozik, és ez az együttműködés új szintet jelenthet a műanyagmentes uborkatermesztés-forgalmazás során.
A Saveggy 2020-ban alakult Svédországban, alapítói Vahid Sohrabpour és Arash Fayyazi. A technológia fejlesztése a Lund Egyetemmel és ipari partnerekkel – kereskedőkkel, csomagolóüzemekkel és fogyasztókkal – közösen zajlott. A vállalat kutatásai szerint az Európai Unióban évente több mint 3000 tonna műanyagot használnak fel kizárólag uborkák csomagolására.
A technológia összhangban áll az Európai Unió élelmiszerpazarlás csökkentésére irányuló célkitűzéseivel, valamint a 2030-ban hatályba lépő Csomagolási és Csomagolási Hulladékokra vonatkozó Szabályozással (PPWR). Arash Fayyazi, a vállalat társalapítója úgy fogalmazott, hogy az uborka jól példázza a problémát: az egyik oldalon az élelmiszerpazarlás, a másikon a műanyagba csomagolt termékek nagy tömege jelenik meg. A Saveggy célja, hogy ezt a két kihívást egyszerre kezelje, tiszteletben tartva a természetet, az embereket és az élelmiszerek előállításához szükséges erőforrások takarékos felhasználását.
Forrás: FruitVeb
Címkék: uborka, csomagolás
Újabb két borvidéken igazolták a szőlő aranyszínű sárgaság ...

Vízmegtartó, talajkímélő művelésre fejlesztett új ...

Felvehető kálium és foszfor biológiai támogatással – A talajban ...

Figyeljünk a vetőmagot segítő mikrobákra (is) az őszi gabona ...

10. éve a csúcson!

Vadászati károk – Alapfogalmak, kárleírások

BiG X – Negyedszázados sikertörténet

„Stratégiai növényként kell tekintenünk a szójára” – Nyomós ...

Termésbiztonságot adó megoldások a KWS-től

Csaknem 9 ezer hektár földrészletet kínál megvételre az állam a ...