TERMÉNYFELVÁSÁRLÁSI ÁRAK:
Étkezési búza: 67.768,08 Ft (tonna)
Takarmánybúza: 61.464,14 Ft (tonna)
Napraforgómag: 126.616,67 Ft (tonna)
Takarmánykukorica: 53.939,78 Ft (tonna)
Takarmányárpa: 50.883,02 Ft (tonna)
Repcemag: 162.255,39 Ft (tonna)
Full-fat szója: 200.238,99 Ft (tonna)
ÜZEMANYAGÁRAK:
Gázolaj ára: 604 Ft
Benzin ára: 577 Ft
DEVIZA KÖZÉPÁRFOLYAM:
EUR: 380,17
USD: 348,84
CHF: 399,18
GBP: 441,91
Hirdetés
Kapásnövények termesztése Huminisz technológiával

Kapásnövények termesztése Huminisz technológiával

Hírek - 2016.05.27

A növénytermesztésben - európai társaikhoz hasonlóan - a magyar termelők is évről-évre egyre nagyobb területen használják a különböző növénykondicionáló készítményeket. (Csak jelzésként álljon itt két adat, miszerint a biostimuláns/növénykondicionáló termékekkel kezelt terület nagysága évente átlagosan 12 %-kal nő világszerte, és az európai felhasználás 2012-ben meghaladta a 6 millió hektárt.)


Miért van helye ezeknek a biostimulánsoknak a termesztés-technológiában? A választ a mezőgazdaság időjárás-kitettségében, az időjárás egyre szélsőségesebbé válásában, az intenzív technológiák terjedésében és a termelőknek a mezőgazdasági input anyagok (pl. műtrágya, lombtrágya, növényvédő szer) jobb hasznosulására illetve megtérülésére való igényében kell keressük. Ezek a termékek javítják a tápanyagfelvétel hatékonyságát, erősítik a növények természetes ellenálló képességét a betegségekkel, az időjárás hatásaival (fagy, szélverés, aszály) és az egyéb stressz-hatásokkal (pl. gyomirtó szerek okozta fitotoxicitás!) szemben.
A Huminisz Kft munkatársaiként egy évtizedes tapasztalattal rendelkezünk a huminsavas, azon belül is a fulvosavas növénykondicionálás területén. Ez alatt az idő sikerült új alapokra helyeznünk a növénytáplálás technológiáját, és ma már széles körben kínáljuk termékeinket, a Kondisol és a Solvitis termékcsaládokat. A Huminisz technológia lényege, hogy a Kondisol növénykondicionáló készítményekkel együtt kiadott lombtrágyák hasznosulása, ezáltal eredményessége jobb, mint az önálló alkalmazásuk esetén. Ennek egyik oka, hogy a Kondisol a növények élettani folyamatait olyan mértékben stimulálja csak, amennyire annak erőforrásai és lehetőségei azt engedik (ezért a későbbi stressz hatásokra is jobban reagál). Másik oka a termékben található fulvosav azon tulajdonságán alapszik, hogy a vele együtt kijuttatott tápanyagokat - természetes kelátképzőként – maradék nélkül bejuttatja a növényi sejtbe, sőt szükség esetén átsegíti a sejtalkotók membránján is.
A fenti technológia alkalmazása harmonikussá teszi a tápelemek felvételét, gyorsítja a növények tápanyag reakcióját és segíti a kiadott lombtrágyák hasznosulását. A felsorolt pozitív tulajdonságai mellett és miatt természetesen emeli a termés mennyiségét és javítja annak minőségét. Ennek bizonyítására szeretnénk bemutatni néhány adatot az elmúlt évekből annak reményében, hogy a Kedves Olvasót is minél hamarabb a termékeink elégedett felhasználói között üdvözölhetjük!

Napraforgó nagyüzemi eredmények 2013-ból:

huminis1

 

 

Szója nagyüzemi eredmény Bólyból (2013):

huminis2

A herceghalmi Agrosystem Zrt. növénytermesztési vezetője, Nagy Gábor a következőket mondta el a Huminisz készítményeiről:
„Jómagam általában szkeptikus vagyok az ilyen típusú készítményekkel szemben, de a kipróbálásuk engem is meggyőzött. Azóta üzemi szinten használjuk a termékeket napraforgóban és szójában. Nem túl drága, könnyen keverhető és kijuttatható anyagokról van szó, amelyeknek a hatását én elsősorban nem a növényeken, hanem a terméseredményben láttam, mégpedig szignifikáns mértékben! A kezelés többszörösen visszahozta az árát, ezért is lett része az üzemi technológiánknak mindkét kapás kultúrában.”


                  Herceghalom eredmények
                                  2015

                                termés t/ha           delta

                            üzemi    Huminisz

napraforgó              3,1           3,9            126%
szója                      2,4           2,9            121%


Technológiai ajánlásainkat részletesen megtalálja honlapunkon: www.huminisz.hu, illetve érdeklődjön területi szaktanácsadóinknál, akik örömmel segítenek Önnek!

Termelői vélemények a "Bevált Huminisz technológiáról!"

Közel 1300 hektáron Solt környékén gazdálkodik a Solti Rákóczi Zrt., melynek egyik tulajdonosa ifj. Borbély István. A saját gazdaságuk mellett igen jelentős területen integrálják a környék termelőit, különféle mezőgazdasági szolgáltatásokat nyújtanak illetve felvásárolják terményeiket, segítenek annak értékesítésében. Igen változatos a vetésszerkezetük, amelynek döntő részét a négy fő növény teszi ki (búza, kukorica, napraforgó, repce), de foglalkoznak még árpa, olajretek, cukorrépa és zöldborsó termesztésével is. A családi vállalkozás területeinek fele öntözhető.

(B.I.) Mivel elég nagy területen gazdálkodunk illetve jelentős az integrációnk is, fel kell készüljünk arra, hogy a területi adottságok, talajaink és az időjárás sokszínűsége, változatossága kihat a termelés paramétereire. Nekünk viszont nagyon fontos, hogy ne csak magas termésátlagokat érjünk el, hanem az általunk forgalmazott termények minősége egységes és magas legyen. A termelés jövedelmezőségével így leszünk mi magunk és a partnereink is elégedettek.

A növénykondicionálást és a növények megfelelő tápanyag ellátását éppen ezért termesztés technológiánk fontos részének tartom. Az utóbbi évek sokszor aszályos időjárása is megtanított minket arra, hogy a növényeknek szükségük van a megfelelő és biológiai alapokon nyugvó támogatásra. A különböző stressz hatások kezelésére ezért alkalmazzuk teljes területünkön a Kondisol termékeket, amelyek fulvosav tartalma számunkra garancia a hatékonyságra.

Mivel üzemi szinten használjuk a technológiát, nincs mellette kontrol terület. Tavaly azonban a gyártó területi képviselőjének kérésére repcében mégis kihagytunk egy csíkot. Virágzás vége felé értékeltük közösen a két kezelés eredményét: a Huminisz technológia jótékony hatására megnyúlt a virágzás ideje, és jóval több oldalágat, kötött becőt számoltunk meg a kezeletlenhez képest. Idén a búzában tapasztaltam azt, hogy a gyomirtással egy menetben elvégzett kezelés hatása már 2-3 nap múlva látszott: a Kondisol + Solvitis zöldítő hatása nagyon meggyőző volt.

Minden gazdatársam számára bátor szívvel ajánlhatom a Huminisz növénykondicionáló és növénytáplálási technológiáit, mert nálunk évek óta bevált, integrációs tevékenységünkben pedig változatos körülmények között kipróbált és ajánlott technológia a partnereink számára is.

 

A Keve cégcsoport Baracska és Tabajd határában, Tóta Nándor, a cégcsoport növénytermesztési igazgatójának elmondása szerint az ország egyik legszárazabb területén gazdálkodik. A hagyományosan nagy területen vetett búza, kukorica, napraforgó és repce mellett foglalkoznak még őszi árpa, szója és zöldborsó termesztésével is, ez utóbbiakkal is jelentős mennyiségben. Ekkora területen nem meglepő, hogy a termesztés sikerét alapvetően meghatározzák a heterogén területi adottságok.

(T.N) A termőterület, a talaj változatossága mellett gondot okoz, hogy a csapadék évi mennyisége nem éri el az 500 mm-t, eloszlása pedig olyan egyenetlen, hogy nagymértékben kihat a gazdálkodásunk eredményességére. Emellett az elmúlt évek keserű tapasztalata volt az is, hogy az állományban elvégzett (posztemergens) kezelések is komoly stresszt jelentenek a kapásnövények számára. Az említett okok miatt döntöttünk úgy néhány évvel ezelőtt, hogy technológiánkba illesztjük a biostimulátor hatású növénykondicionáló szereket.

Az egyes készítményeket folyamatosan teszteltük, üzemi méretekben is kipróbáltuk. A Kondisol termékcsaládot is megnéztük a kísérleteinkben, kiértékeltük a hatását, és ma már üzemi technológiánk része a napraforgó termesztésben. A Huminisz készítményeit csillagbimbós állapotban az állomány-permetezéssel egy menetben juttatjuk ki. Az igazsághoz hozzá tartozik, hogy nem sok, de néhány termék hozta még a Kondisol + Solvitis termékek eredményét, de ár-érték arányban messze ezek bizonyultak a legjobbnak.

Azt gondolom, hogy a felelősen gondolkodó és gazdálkodó szakemberek számára ma már alapvető termelési elem kell legyen a biostimulátorok használata. Ezek közül számunkra ár-érték arányban a Huminisz Kft termékei váltak be leginkább, amelyek a növényvédő szerekkel egy menetben biztonságosan kijuttathatóak és stabilan hozzák a tőlük elvárt terméstöbbletet.

                   Használja Ön is!

Címkék:
Friss hírek
Kiemelt hírek

Ezt olvasta már?

Jövő év elején indulnak az új agrár- és vidékfejlesztési ...

Elkészült a 2024. évi pályázati menetrend az agrár- és vidékfejlesztési támogatásokhoz, csaknem 2900 milliárd ...