TERMÉNYFELVÁSÁRLÁSI ÁRAK:
Étkezési búza: 72.868,69 Ft (tonna)
Napraforgómag: 204.497,20 Ft (tonna)
Takarmánykukorica: 71.967,66 Ft (tonna)
Takarmányárpa: 68.401,59 Ft (tonna)
Repcemag: 188.976,34 Ft (tonna)
Full-fat szója: 220.219,78 Ft (tonna)
ÜZEMANYAGÁRAK:
Gázolaj ára: 585 Ft
Benzin ára: 577 Ft
DEVIZA KÖZÉPÁRFOLYAM:
EUR: 386,06000
USD: 333,82000
CHF: 415,56000
GBP: 438,31000
Hirdetés
Egyre népszerűbb hazánkban a halfogyasztás

Egyre népszerűbb hazánkban a halfogyasztás

Hírek - 2024.12.13

A karácsonyi halkínálatot és a hazai haltermelés eredményeit mutatták be az Agrárminisztérium, a Magyar Akvakultúra és Halászati Szakmaközi Szervezet (MA-HAL), az Agrármarketing Centrum (AMC) és a METRO Magyarország együttműködésével megrendezett sajtótájékoztatón, Budaörsön.  Az esemény kiemelt célja az volt, hogy felhívja a figyelmet a halfogyasztás jelentőségére és népszerűsítse a kiváló minőségű magyar halakat.

Dr. Nobilis Márton, az Agrárminisztérium államtitkára az eseményen elmondta, ez az időszak kiemelten fontos a haltenyésztők, az eladók számára, hiszen az összes hazai halfogyasztás 40%-a realizálódik karácsony körül. Az egyes termelők esetében pedig saját éves halértékesítésük 70%-át is elérheti. Hozzátette, a magyar halfogyasztás mértéke emelkedik, az egy főre jutó éves mennyiség 5,7 kilogrammról 6,7 kilogrammra nőtt az elmúlt években. A „Kapj rá!” kampány 2013 és 2020 között 24%-kal növelte a halfogyasztást. A kormány további forrásokat is biztosított a népszerűsítéshez, erre a célra 2020 óta 700 millió forint állt rendelkezésre.

Egyre népszerűbb hazánkban a halfogyasztás

Az államtitkár felhívta a figyelmet arra is, hogy a magyar termelők áldozatos munkájának köszönhetően kiváló minőségű halak kerülhetnek a karácsonyi asztalra. Az Agrárminisztérium az érintettek támogatása érdekében jelentős lépéseket tett: csökkentette a hal ÁFA-kulcsát 27%-ról 5%-ra, valamint pótlólagos forrásokat biztosított a haltermelő tavak fenntartására. 

Dr. Nobilis Márton hangsúlyozta, a halfogyasztás népegészségügyi szempontból is kiemelkedő jelentőséggel bír, hiszen a hal kiváló minőségű fehérje- és omega-3 forrás. Emellett a haltenyésztés fenntarthatósági szempontból is előnyös, hiszen a halak takarmányhasznosítása rendkívül hatékony. Az agrártárca cél, hogy a magyar családok asztalára mindig biztonságos és fenntartható módon előállított élelmiszerek kerüljenek, ezért is biztat a minisztérium is mindenkit a hazai halak fogyasztására, nemcsak karácsonykor, hanem az év más időszakaiban is. Az Agrárminisztérium továbbra is elkötelezett amellett, hogy népszerűsítse a hazai haltermékeket és támogassa a halfogyasztás növekedését, hozzájárulva a fenntartható élelmezési rendszer kiépítéséhez – tette hozzá.




Forrás: AM Sajtóiroda, Fotó: Vermes Tibor

Címkék: hal
Friss hírek
Kiemelt hírek

Ezt olvasta már?

Kukoricáznak velünk a lengyelek – Együttműködés, ...

Mint általában minden változásnak, így a klímaváltozásnak is vannak nyertesei. Ezek közé tartozik egyelőre ...