Tovább bővült a HÍR védjegyes termékek köre
Hírek - 2024.12.02
A X. Jubileumi Termelői Közösségek Napján 12 pályázó 22 terméke nyerte el a HÍR védjegyhasználat jogát, velük együtt 238-ra nőtt a HÍR védjegyes termékek száma.
Az Agrárminisztérium célkitűzése a Termelői Közösségek Napjának évenkénti megrendezésével, hogy a termelői közösségek jó példáinak bemutatásával, tudásuk átadásával, valamint tapasztalataik cseréjével segítse a termelők közötti együttműködést, közösségbe szervezésüket.
Hagyományos és tájjellegű termékeink kulturális örökségünk részét képezik, hozzájárulnak a helyi identitás megerősítéséhez. Védjegyekkel és földrajzi árujelzőkkel való megkülönböztetésük olyan egyedi eszköz a termelői közösségek kezében, amellyel az éles piaci versenyben hitelesen tudják megkülönböztetni termékeiket a tömegtermékektől. A védjegyek és a földrajzi árujelzők oltalmának megszerzése után fontos lépés a hasznosítás, azaz célzott marketing és promóciós programokkal népszerűsíteni ezeket a termékeket. Ebben a szakaszban is kulcsfontosságú a termelői közösségek szerepe.
A „Hagyományok-Ízek-Régiók” elnevezésű programot az Agrárminisztérium 1998-ban indította el, azzal a céllal, hogy az unió EUROTERROIRS programjához csatlakozva létrehozza Magyarország hagyományos és tájjellegű mezőgazdasági termékeinek gyűjteményét. A HÍR védjegy programot 2010 óta a szaktárca a Földrajzi Árujelzők Program előiskolájaként működteti. A HÍR védjegy pályázaton hagyományos és tájjellegű termékekkel lehet részt venni.
A rendezvényen az ország különböző régióiból érkezett HÍR védjegyes kiállítók is bemutatták a termékeiket. Észak-Magyarország, Észak-Alföld, Dél-Alföld, Közép-Magyarország és Közép-Dunántúl régiós bemutatkozása arra hívta fel a figyelmet, hogy hagyományos gasztronómiai kultúránk nemcsak megőrzendő kincs, de fenntartható boldogulásunk záloga is a jövőben. Az ünnepségen kimagasló és példaértékű tevékenységéért három szakember miniszteri elismerő oklevelet vehetett át.
A HÍR védjegyet frissen átvett oklevelesek listája itt érhető el.
Forrás: AM Sajtóiroda, Fotó: Fekete István
Címkék:
MA TE mit eszel? – Kikkel osztozunk a hűtőszekrényen?
Precíziós gyomirtás a gyepgazdálkodásban fapados áron: új ...
Gépújdonságok a jövedelmező erdészeti munkához: Valkon ...
Hatékonyságnövelés és fenntarthatóság a ...
Revyflex® Start – Biztos és költséghatékony indulás a ...
Megfelelő szerves savakkal valóban lehetséges! – Az ’AB’ ...
Jön az új ÉLIP pályázat! – Hatalmas lehetőség az élelmiszeripari ...
Valós idejű vágókés-élesség asszisztens érkezett a Claas ...
Laborvizsgálat-pontos műtrágyaszóró beállítás 5 másodperc ...
Jobb megelőzni, mint a szántóföldön bajlódni – gépfelkészítés ...