TERMÉNYFELVÁSÁRLÁSI ÁRAK:
Étkezési búza: 72.868,69 Ft (tonna)
Napraforgómag: 204.497,20 Ft (tonna)
Takarmánykukorica: 71.967,66 Ft (tonna)
Takarmányárpa: 68.401,59 Ft (tonna)
Repcemag: 188.976,34 Ft (tonna)
Full-fat szója: 220.219,78 Ft (tonna)
ÜZEMANYAGÁRAK:
Gázolaj ára: 585 Ft
Benzin ára: 577 Ft
DEVIZA KÖZÉPÁRFOLYAM:
EUR: 386,06000
USD: 333,82000
CHF: 415,56000
GBP: 438,31000
Hirdetés
Tovább bővült a HÍR védjegyes termékek köre

Tovább bővült a HÍR védjegyes termékek köre

Hírek - 2024.12.02

A X. Jubileumi Termelői Közösségek Napján 12 pályázó 22 terméke nyerte el a HÍR védjegyhasználat jogát, velük együtt 238-ra nőtt a HÍR védjegyes termékek száma.

Az Agrárminisztérium célkitűzése a Termelői Közösségek Napjának évenkénti megrendezésével, hogy a termelői közösségek jó példáinak bemutatásával, tudásuk átadásával, valamint tapasztalataik cseréjével segítse a termelők közötti együttműködést, közösségbe szervezésüket.

Hagyományos és tájjellegű termékeink kulturális örökségünk részét képezik, hozzájárulnak a helyi identitás megerősítéséhez. Védjegyekkel és földrajzi árujelzőkkel való megkülönböztetésük olyan egyedi eszköz a termelői közösségek kezében, amellyel az éles piaci versenyben hitelesen tudják megkülönböztetni termékeiket a tömegtermékektől. A védjegyek és a földrajzi árujelzők oltalmának megszerzése után fontos lépés a hasznosítás, azaz célzott marketing és promóciós programokkal népszerűsíteni ezeket a termékeket. Ebben a szakaszban is kulcsfontosságú a termelői közösségek szerepe.

A „Hagyományok-Ízek-Régiók” elnevezésű programot az Agrárminisztérium 1998-ban indította el, azzal a céllal, hogy az unió EUROTERROIRS programjához csatlakozva létrehozza Magyarország hagyományos és tájjellegű mezőgazdasági termékeinek gyűjteményét. A HÍR védjegy programot 2010 óta a szaktárca a Földrajzi Árujelzők Program előiskolájaként működteti. A HÍR védjegy pályázaton hagyományos és tájjellegű termékekkel lehet részt venni.

A rendezvényen az ország különböző régióiból érkezett HÍR védjegyes kiállítók is bemutatták a termékeiket. Észak-Magyarország, Észak-Alföld, Dél-Alföld, Közép-Magyarország és Közép-Dunántúl régiós bemutatkozása arra hívta fel a figyelmet, hogy hagyományos gasztronómiai kultúránk nemcsak megőrzendő kincs, de fenntartható boldogulásunk záloga is a jövőben. Az ünnepségen kimagasló és példaértékű tevékenységéért három szakember miniszteri elismerő oklevelet vehetett át.

A HÍR védjegyet frissen átvett oklevelesek listája itt érhető el.




Forrás: AM Sajtóiroda, Fotó: Fekete István

Címkék:
Friss hírek
Kiemelt hírek

Ezt olvasta már?

Biztonságos mezőgazdaság nélkül nincs biztonságos Európa

A gazdák számára egyértelműen kiszámíthatatlanságot hozna, és a Közös Agrárpolitika (KAP) meggyengítését ...