TERMÉNYFELVÁSÁRLÁSI ÁRAK:
Étkezési búza: 73.115,62 Ft (tonna)
Napraforgómag: 229.780,90 Ft (tonna)
Takarmánykukorica: 83.675,60 Ft (tonna)
Takarmányárpa: 63.459,52 Ft (tonna)
Repcemag: 193.394,08 Ft (tonna)
Full-fat szója: 201.329,08 Ft (tonna)
ÜZEMANYAGÁRAK:
Gázolaj ára: 604 Ft
Benzin ára: 587 Ft
DEVIZA KÖZÉPÁRFOLYAM:
EUR: 399,66
USD: 342,09
CHF: 429,01
GBP: 463,02
Hirdetés
Európai Hulladékcsökkentési Hét 2024 – Fókuszban az élelmiszerpazarlás

Európai Hulladékcsökkentési Hét 2024 – Fókuszban az élelmiszerpazarlás

Hírek - 2024.11.15

A Nébih Maradék nélkül programja is csatlakozik az idei Európai Hulladékcsökkentési Héthez, melynek középpontjában az élelmiszerpazarlás áll. A hivatal szakértői webináriummal, rendhagyó tanórákkal és játékkal egybekötött közösségi médiakampánnyal készülnek a tematikus hétre, hogy felhívják a figyelmet az élelmiszerpazarlás környezeti, gazdasági és társadalmi hatásaira, valamint a megelőzés fontosságára. A november 16. és 24. között zajló akció remek alkalom az országos háztartási élelmiszerhulladék-felméréshez való csatlakozásra is!

A Hulladékcsökkentési Hét alapja a hulladékpiramis

A csomagolóanyagok, a textilek és a veszélyes hulladékok után ezúttal az élelmiszerpazarlásra fókuszál az Európai Hulladékcsökkentési Hét (EWWR) – adta hírül honlapján a Nébih. – A legnagyobb, a fenntartható erőforrás- és hulladékgazdálkodással kapcsolatos figyelemfelkeltő kampányokat támogató európai szintű kezdeményezés programjait november 16. és 24. között tartják. Célja, hogy a hulladékcsökkentési tudatosság növeléséért szervezett akciókon keresztül összehozza a különböző szereplőket, például a lakosságot, az oktatási intézményeket, az üzleti szereplőket, a civil szervezeteket és egyesületeket. 

Az Európai Hulladékcsökkentési Hét alapja a hulladékpiramis, éppen ezért a Nébih Maradék nélkül programjának kampánya is az élelmiszerhulladék-piramisra épül. A különböző aktivitásokkal a hivatal célja, hogy felhívja a figyelmet az élelmiszerpazarlás környezeti, gazdasági és társadalmi hatásaira, valamint a megelőzés fontosságára. 

Tippek a maradékok kreatív felhasználásához

A hivatal szakértői november 18-án „Süssünk-főzzünk maradék nélkül” webináriumra várják az érdeklődőket, akik a maradékok kreatív felhasználásához kaphatnak praktikus tippeket. A gyakorlati példákra épülő bemutató azonnal alkalmazható tudást ad, az élelmiszerbiztonsági szempontok szem előtt tartása mellett. A Maradék nélkül program közösségi média felületein (Facebookon és Instagramon) online kampány és nyereményjáték indul: az élelmiszerhulladék-piramis segítségével mutatják be az élelmiszerhulladékok kezelésének lehetséges módjait. Emellett a hivatal munkatársai az akció hetében az élelmiszerpazarlás megelőzésére és az élelmiszerbiztonsági szabályokra fókuszáló rendhagyó iskolai órákat tartanak. A foglalkozásokon játékos formában, interaktív módon vonják be a fiatalokat az élelmiszerpazarlás csökkentésének folyamatába, akik az élményszerű oktatás révén hatékonyabban sajátíthatnak el új, a mindennapokban alkalmazható szokásokat. A komplex oktatási anyag nyilvánosan elérhető, így azt a pedagógusok is felhasználhatják óráikon.

A hulladéknapló segít megismerni saját hulladéktermelésüket

Az Európai Hulladékcsökkentési Hét kiváló alkalom arra is, hogy a téma iránt érdeklődők csatlakozzanak az országos háztartási élelmiszerhulladék-felméréshez. A hulladéknapló egy héten át tartó vezetése segít abban, hogy megismerjük saját hulladéktermelésüket, és azonosítsuk a pazarlás hatékony csökkentéséhez vezető módszereket. Érdemes belevágni: a legutóbbi felmérésben részt vevők több mint 83%-a alulbecsülte saját háztartásának pazarlását, így szinte garantált, hogy mindenki megismerhet olyan lehetőségeket, mellyel mérsékelheti saját háztartásának pazarlását, erőforrást és pénzt is megtakarítva ezzel. 

A Maradék nélkül program Európai Hulladékcsökkentési Héthez kötődő aktivitásainak elérhetőségei:

Címkék: élelmiszer, élelmiszerpazarlás, hulladék, nébih
Friss hírek
Kiemelt hírek

Ezt olvasta már?

Mit tehetünk, ha fagy után elszabadul a növekedés?

Az idei évben óriási fagykárokat tapasztalunk a hazai gyümölcstermesztésben. A gyümölcsösben azonban a fagy ...