Kereskedelmi mézek vizsgálata 2024
Hírek - 2024.08.09
Az Országos Magyar Méhészeti Egyesület (OMME) 2024 nyarán ismét kiemelten foglalkozott a kereskedelmi forgalomban lévő mézek vizsgálatával – adta hírül honlapján az egyesület. – A piacon elérhető mézek széles skáláját gyűjtötték és küldték be analízisre, függetlenül azok kiszerelésétől vagy gyártójától. A mézeket fizikai, kémiai és érzékszervi vizsgálatoknak, valamint pollenanalízisnek vetették alá.
A vizsgálat kiterjed HMF-tartalomra, diasztáz aktivitásra, fruktóz-glükóz arányra és szacharóz tartalomra, valamint az elektromos vezetőképességre és a földrajzi eredetre is. Amint arról az OMME honlapján Kustyán Olivér hírt ad, a 99 mintából 83 magyar méz volt, a többi EU és nem EU mézek keveréke. Az eredmények alapján a mézek HMF-tartalma két minta kivételével megfelelő volt.
Az elérhető fajtamézek széles palettáját vizsgálták
A vizsgálatról szóló szakmai beszámoló szerint „2024 nyarán ismét előtérbe kerültek a kereskedelmi forgalomban lévő mézek vizsgálatai. A kereskedelemben a teljes palettát igyekeztünk górcső alá vonni, kis- és nagykereskedelmi láncokban kiszereléstől, gyártótól függetlenül az elérhető fajtamézek széles palettáját megmintázta egyesületünk, és a termékeket laboratóriumi vizsgálatoknak vetettük alá.
A vizsgálatok fizikai, kémiai vizsgálatokat, továbbá pollenanalízist és érzékszervi vizsgálatokat tartalmaztak, továbbá a pollenvizsgálatból következtetni lehet a méz eredetére, amely a terméken feltüntetett származási hely valódiságát erősíti meg.”
Fruktóz-glükóz tartalom: fontos minőségi szempont
A vizsgált paraméterek sorából néhány: HMF (hidroxi-metil-furfurol) – a méz cukortartalmának hő és tárolás hatására létrejövő egyik bomlásterméke. Megmutatja, hogy a méz mennyire károsodott a feldolgozása során – legfőképpen a hőkezelés indikátora –, jól használható a tárolási idő meghatározásához.
Fruktóz-glükóz tartalom: a mézek cukortartalma fontos minőségi szempont. A legfontosabb egyszerű cukrok a mézben a fruktóz (gyümölcscukor) és a glükóz (szőlőcukor). - F/G (fruktóz-glükóz arány): a méz fruktóz-glükóz arányból a mézek kristályosodási hajlamára lehet következtetni, valamint fontos fajtaméz-jellemző paraméter. Például a legnagyobb átlagértéket a kristályosodásra legkevésbé hajlamos akácmézek mutatják, mivel az akácmézek fruktóz tartalma a legnagyobb, és glükóz tartalma a legkisebb. - F+G (fruktóz-glükóz összmennyiség): a virágmézekre vonatkozó előírásokban rögzített min. 60 g/100 g-nak kell lennie – édesharmatméz, virágméz és édesharmatméz keverékei esetén alacsonyabb érték is megengedett, de legalább 45 g/100 g-ot el kell érnie.
Megfelelnek
Földrajzi eredet: A vizsgálat célja, hogy – pollenösszetétel vagy izotópvizsgálat alapján – beazonosítsa a különböző mézek fölrajzi eredetét. Amint a szakmai beszámoló összegzi, „a laboratóriumi vizsgálatok eredményei szerint nem volt eltérés a jelölés és a földrajzi eredet között. A mézek HMF tartalma 2 minta kivételével megfelelő volt. Összességében elmondható a vizsgálatok alapján, hogy a kereskedelmi forgalomban kapható mézek közel 100%-ban megfelelnek a vonatkozó Uniós és Nemzeti jogszabályoknak.”
Forrás: omme.hu
Címkék: méz, méhészetA Kis-Sárréten idén is sikeresen költöttek fekete gólyák
Régi ellenfelünk, a gabonafutrinka
Hiszünk a személyes kapcsolattartás erejében!
Väderstad talajművelő gépek – Extrém viszonyokra extrém-jó gép ...
Más megoldást már el sem tudnak képzelni! – Szemrevételezzük a ...
A sikeres ÁTK-pályázat alapja a körültekintő felkészülés
Itt az új KAP menetrend, változások történtek!
A kisállatklinikai munka jelentősége kis kedvenceink ...
Megújul a gyakorlati képzés a Magyar Agrár- és Élettudományi ...
Spórolva nyerni UPL csávázószerekkel!