TERMÉNYFELVÁSÁRLÁSI ÁRAK:
Étkezési búza: 72.552,94 Ft (tonna)
Napraforgómag: 161.553,82 Ft (tonna)
Takarmánykukorica: 71.058,71 Ft (tonna)
Takarmányárpa: 59.155,25 Ft (tonna)
Repcemag: 176.300,71 Ft (tonna)
Full-fat szója: 216.756,42 Ft (tonna)
ÜZEMANYAGÁRAK:
Gázolaj ára: 598 Ft
Benzin ára: 588 Ft
DEVIZA KÖZÉPÁRFOLYAM:
EUR: 397,16
USD: 359,78
CHF: 424,17
GBP: 470,81
Hirdetés
Kereskedelmi mézek vizsgálata 2024

Kereskedelmi mézek vizsgálata 2024

Hírek - 2024.08.09

Az Országos Magyar Méhészeti Egyesület (OMME) 2024 nyarán ismét kiemelten foglalkozott a kereskedelmi forgalomban lévő mézek vizsgálatával – adta hírül honlapján az egyesület. – A piacon elérhető mézek széles skáláját gyűjtötték és küldték be analízisre, függetlenül azok kiszerelésétől vagy gyártójától. A mézeket fizikai, kémiai és érzékszervi vizsgálatoknak, valamint pollenanalízisnek vetették alá.

A vizsgálat kiterjed HMF-tartalomra, diasztáz aktivitásra, fruktóz-glükóz arányra és szacharóz tartalomra, valamint az elektromos vezetőképességre és a földrajzi eredetre is. Amint arról az OMME honlapján Kustyán Olivér hírt ad, a 99 mintából 83 magyar méz volt, a többi EU és nem EU mézek keveréke. Az eredmények alapján a mézek HMF-tartalma két minta kivételével megfelelő volt.

Az elérhető fajtamézek széles palettáját vizsgálták

A vizsgálatról szóló szakmai beszámoló szerint „2024 nyarán ismét előtérbe kerültek a kereskedelmi forgalomban lévő mézek vizsgálatai. A kereskedelemben a teljes palettát igyekeztünk górcső alá vonni, kis- és nagykereskedelmi láncokban kiszereléstől, gyártótól függetlenül az elérhető fajtamézek széles palettáját megmintázta egyesületünk, és a termékeket laboratóriumi vizsgálatoknak vetettük alá.

A vizsgálatok fizikai, kémiai vizsgálatokat, továbbá pollenanalízist és érzékszervi vizsgálatokat tartalmaztak, továbbá a pollenvizsgálatból következtetni lehet a méz eredetére, amely a terméken feltüntetett származási hely valódiságát erősíti meg.”

Fruktóz-glükóz tartalom: fontos minőségi szempont

 A vizsgált paraméterek sorából néhány: HMF (hidroxi-metil-furfurol) – a méz cukortartalmának hő és tárolás hatására létrejövő egyik bomlásterméke. Megmutatja, hogy a méz mennyire károsodott a feldolgozása során – legfőképpen a hőkezelés indikátora –, jól használható a tárolási idő meghatározásához.

Fruktóz-glükóz tartalom: a mézek cukortartalma fontos minőségi szempont. A legfontosabb egyszerű cukrok a mézben a fruktóz (gyümölcscukor) és a glükóz (szőlőcukor). - F/G (fruktóz-glükóz arány): a méz fruktóz-glükóz arányból a mézek kristályosodási hajlamára lehet következtetni, valamint fontos fajtaméz-jellemző paraméter. Például a legnagyobb átlagértéket a kristályosodásra legkevésbé hajlamos akácmézek mutatják, mivel az akácmézek fruktóz tartalma a legnagyobb, és glükóz tartalma a legkisebb. - F+G (fruktóz-glükóz összmennyiség): a virágmézekre vonatkozó előírásokban rögzített min. 60 g/100 g-nak kell lennie – édesharmatméz, virágméz és édesharmatméz keverékei esetén alacsonyabb érték is megengedett, de legalább 45 g/100 g-ot el kell érnie.

Megfelelnek

Földrajzi eredet: A vizsgálat célja, hogy – pollenösszetétel vagy izotópvizsgálat alapján – beazonosítsa a különböző mézek fölrajzi eredetét. Amint a szakmai beszámoló összegzi, „a laboratóriumi vizsgálatok eredményei szerint nem volt eltérés a jelölés és a földrajzi eredet között. A mézek HMF tartalma 2 minta kivételével megfelelő volt. Összességében elmondható a vizsgálatok alapján, hogy a kereskedelmi forgalomban kapható mézek közel 100%-ban megfelelnek a vonatkozó Uniós és Nemzeti jogszabályoknak.”




Forrás: omme.hu

Címkék: méz, méhészet
Friss hírek
Kiemelt hírek

Ezt olvasta már?

Szavak után a tettek következnek? – Uniós agrárpolitikai ...

Az európai uniós, így a magyar mezőgazdaság irányait is alapvetően meghatározza, hogy mit gondolnak az agrárium ...