A magyar gazdálkodók szakmai közössége
Corteva Verben Queen
Genezis műtrágya

Többoldalú kórtani veszély az őszi búza állományokban – a védekezés feltétlenül szükséges!!

Hírek - 2016.05.17

Jelen rövid cikkanyag célja, hogy felhívja az őszi búza termesztők figyelmét a gombaölő szeres kezelések fontosságára, amely gyakorlatilag már tényszerű adatok közlésén alapul.

Többoldalú kórtani veszély az őszi búza állományokban – a védekezés feltétlenül szükséges!!Az őszi búza idei évben eddig tapasztalt kórtani helyzetét a következőkben foglalhatjuk össze:

Az enyhe és mondhatjuk, hogy csapadékos téli időszakot követően ismételten korán lehetett tapasztalni a szeptóriás levélfoltosság (Septoria tritici) agresszív és erőteljes indulását. Ezt a fertőzési nyomást megtörte egyrészről a következő időszak szokatlanul száraz periódusa (áprilisi csapadék mennyiség helynként nem érte el az 5 mm-t) és az, hogy a termelők többsége korán és időben elvégezte az első gombaölő szeres védekezést. Azt azonban ne felejtsük el, hogy a kórokozó optimális időjárási feltételek (vízborítottság és 15-21°C) mellett a nekrotizált szövetrészekben kialakult piknídiumaiból ismételten fertőzőképes és a nem megfelelő védelem esetében újabb fertőzési hullám elindítására és levélemeleteken történő feljebb húzódásra képes (1.ábra) – megjegyzendő, hogy későbbiekben a Stagonospora nodorum fertőzési esélye is potenciális.

rubric1

1.ábra. A szeptóriás levélfoltosság következtében leszáradt leveleken képződő termőtestek (piknídiumok) fertőzőképesek (2016.04.04.)

Az áprilisi száraz időszak ellenére azonban több helyről érkeztek ’levélfoltosság’ tünettípusra jellemző riadalmak, de ezek a levélszáradások az esetek többségében és fajtától függően a szárazság és ezen keresztül a nem megfelelő tápanyagfelvétel indukálta stressz jeleit mutatták a növényeken.
Az ország egyes régióiban április végével megérkező csapadékhullámok és a lehülési periódus ismét kedvező helyzetet teremtett a kórokozóknak. Fajtától függően több esetben lehet tapasztalni a sárgarozsda (Puccinia striiformis) ismételten meglepő agresszív megjelenését (2. ábra).

rubric2

2.ábra. Az őszi búza sárgarozsda gépöltésszerűen megjelenő uredotelepei a levélzeten
(2016.05.10.)

A jelenlegi nedves körülmények és hőmérsékleti értékek (éjszaka 10-12ºC; nappal 17-20ºC) abszolút kedveznek a betegség terjedésének. Az uredospórák inkubációs ideje ilyen kedvező feltételek esetében 11 nap, tehát az uredogenerációk egymás utáni gyors kialakulásával lehet számolni.
A betegség terjedésében a jósolt erősebb szeles időjárás szerepet fog játszani. Ezt a helyzetet erősíti a 3. ábra rövid időjárási előrejelzése, amely mutatja, hogy újabb csapadékhullámok mellett egy lehűlési időszak következik, majd azt követően a nappali hőmérséklet már tartósan 20ºC fölé emelkedik, amely pedig már megfelelő körülmény a vörösrozsda (Puccinia recondita) és a fahéjbarna levélfoltosság (Pyrenophora tritici-repentis) fertőzésének (4. ábra). Ezen túl pedig a kalászolás időszakában a Fusarium fajok okozta fertőzésnek is jelenleg minden feltétele biztosított.

rubric3

3.ábra. Az elkövetkező 10 napos periódus (május 12-22) várható időjárása csapadékot és lehűlést, majd melegedést prognosztizál (Forrás: www.idokep.hu)

rubric4

4.ábra. A fahéjbarna levélfoltosság kórokozója (Pyrenophora tritici-repentis) magasabb hőmérsékleten fertőz (2013.06.10.)

A védekezések kivitelezésében meghatározó momentum, hogy a búzaállományok fajtától és vetésidőtől függően közel állnak a kalászoláshoz, így termelők megpróbálnak a védekezéssel eddig az időpontig kivárni, hogy már a kalászfuzáriózis elleni preventív védelem is megvalósuljon. Ennek és az ismertetett tényezők összességének függvényében olyan gombaölő szeres technológiát érdemes alkalmazni, amely magas hatóanyag tartalom mellett mind a levélzet, mind a kalász teljes védelmét biztosítani tudja. Erre a célra a hatóanyag tartalmat is figyelembe véve kiváló lehetőség a Rubric Kalász Pack virtuális csomag, amely 25 ha kezelésére elegendő Rubric (125 g/l epoxikonazol) és Riza 250 EW (250 g/l tebukonazol) készítményeket tartalmaz. Kombinációban történő kijuttatás esetén a Rubric és Riza 250 EW dózisa is 0,8 l/ha.
A Rubric Kalász Pack előnyei:

  • egyedien magas hatóanyag tartalom biztosítása a területen, amely 100g epoxikonazol + 200g tebukonazol aktív hatóanyag hektáronként;
  • a két készítmény hatóanyagai szinergista módon erősítik egymást, így a levélzet és a kalász egyidejű védelme tökéletesen biztosítható a kórokozók ellen;
  • két nagyon jó hatékonyságú termék nagyon kedvező hektárköltséggel!

rubric5

 

Forrás: Dr.Varga Zsolt FMC/Cheminova Magyarország Kft. (Fotók a szerző felvételei)

Címkék: