TERMÉNYFELVÁSÁRLÁSI ÁRAK:
Étkezési búza: 68.435,53 Ft (tonna)
Napraforgómag: 143.567,17 Ft (tonna)
Takarmánykukorica: 68.437,43 Ft (tonna)
Takarmányárpa: 55.382,91 Ft (tonna)
Repcemag: 173.966,47 Ft (tonna)
Full-fat szója: 220.650,66 Ft (tonna)
ÜZEMANYAGÁRAK:
Gázolaj ára: 618 Ft
Benzin ára: 610 Ft
DEVIZA KÖZÉPÁRFOLYAM:
EUR: 390,17
USD: 358,68
CHF: 402,97
GBP: 463,56
Hirdetés
FAO élelmiszerár-index júniusban: a magasabb növényi olaj-, cukor- és tejárak ellensúlyozták az alacsonyabb gabonajegyzéseket

FAO élelmiszerár-index júniusban: a magasabb növényi olaj-, cukor- és tejárak ellensúlyozták az alacsonyabb gabonajegyzéseket

Hírek - 2024.07.09

Az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete (FAO) július 5-én jelentette be, hogy 2024 júniusában az élelmiszerár-index (FFPI) 120,6 ponton állt, nem változott a májusi felülvizsgált értékhez képest, mivel a növényi olajok, a cukor és a tejtermékek árindexének emelkedése ellensúlyozta a gabonafélék árindexének csökkenését, míg a húsindex szinte nem változott – adta hírül honlapján a szervezet.

A három egymást követő havi emelkedés utáni szilárdulás ellenére a FAO élelmiszerár-indexe – amely a globálisan forgalmazott élelmiszertermékek nemzetközi árának havi változásait követi nyomon – 2,1 százalékkal maradt alacsonyabb az egy évvel ezelőtti értékénél, és 24,8 százalékkal a 2022 márciusában elért 160,3 pontos csúcsánál.

A főbb gabonafélék globális exportárai hónapról hónapra csökkentek

A FAO Gabonaárindex átlagosan 115,2 pontot ért el júniusban, ami 3,5 ponttal (3,0 százalékkal) alacsonyabb a májusinál és 11,4 ponttal (9,0 százalékkal) a 2023. júniusi értékéhez képest. A főbb gabonafélék globális exportárai hónapról hónapra csökkentek. A búza árának csökkenése leginkább az északi féltekén zajló betakarítások szezonális nyomását tükrözte. Az ártónus enyhüléséhez hozzájárult az egyes jelentősebb exportáló országok, köztük Kazahsztán és Ukrajna termelési kilátásainak enyhén javulása, valamint a Türkiye által bevezetett ideiglenes behozatali tilalom is. Júniusban a kukoricaexport ára is csökkent, ahogy Argentínában és Brazíliában előrehaladt a betakarítás, és a termelés mindkét országban a korábban vártnál nagyobb lesz. Emellett az Amerikai Egyesült Államokban a korábban vártnál nagyobb kukoricával beültetett terület, valamint az általában jó termésviszonyok is hozzájárultak az árcsökkenéshez. A többi durva szem mellett az árpa és a cirok világpiaci ára is csökkent júniusban. A FAO összes rizs árindexe szerény havi csökkenést könyvelhetett el júniusban, ami nagyrészt általában csendes kereskedelmi tevékenységet tükröz.

A szója- és a napraforgóolaj világpiaci ára tovább emelkedett

Átlagosan 131,8 pontot ért el a FAO növényi olajárindexe júniusban, ami 4,0 ponttal (3,1 százalékkal) magasabb májushoz képest, és 2023 márciusa óta a legmagasabb szintet jelenti. A növekedést a pálma-, szója- és napraforgóolaj, valamint a repceolaj árának emelkedése okozta.

A szója- és a napraforgóolaj világpiaci ára tovább emelkedett, amit az amerikai kontinensen a bioüzemanyag-ágazat határozott kereslete, valamint a fekete-tengeri régióban a csökkenő exportkínálat támaszt alá. Ami a repceolajt illeti, a nemzetközi árak júniusban gyakorlatilag stabilak maradtak, de a 2024/25-ös szezonra vonatkozó globális kínálati kilátások szigorodása mellett jelentősen meghaladták az egy évvel korábbi szintet.

A vaj nemzetközi jegyzései 24 havi csúcsra emelkedtek

A  FAO tejárindex 1,2 százalékkal magasabb, mint májusban, és 6,6 százalékkal magasabb az egy évvel ezelőtti értéknél. Júniusban a vaj nemzetközi jegyzései 24 havi csúcsra emelkedtek, amit a rövid távú szállítások iránti megnövekedett globális kereslet támaszt alá a nagy kiskereskedelmi forgalom és a szezonálisan visszaeső nyugat-európai tejszállítások közepette. A teljes tejpor világpiaci ára enyhén emelkedett júniusban a szilárd importkereslet és az óceániai szezonálisan alacsonyabb tejtermelés miatt. Ezzel szemben a sajtárak kismértékben csökkentek, elsősorban a rövid távú szállítások globális importkeresletének lassulása miatt. 

A juhhús ára jelentősen megemelkedett

Gyakorlatilag nem változott májushoz képest júniusban a  FAO húsárindexe,  átlagosan 116,9 pontot ért el, ami 2,1 ponttal (1,8 százalékkal) maradt el az egy évvel ezelőtti értéktől. A baromfihús nemzetközi árának csökkenését szinte ellensúlyozta a juh-, sertés- és szarvasmarhahús árának mérsékelt-enyhe emelkedése. A baromfihús árának csökkenését főként néhány vezető termelő országból származó bőséges beszállítás okozta. Ezzel szemben a juhhús ára jelentősen megemelkedett a továbbra is magas importkereslet és a bőséges exportkínálat ellenére, mivel a gazdák Ausztrália egyes részein szokatlanul száraz körülményekre reagálva elkezdték felszámolni állományaikat.

Eközben a sertéshús nemzetközi árai enyhén emelkedtek az import egyenletes ütemének köszönhetően, amelyet tovább erősít a szezonálisan aktív belső értékesítés, különösen Észak-Amerikában. A szarvasmarhahús világpiaci árai nagyjából stabilak maradtak, ami általában jól kiegyensúlyozott globális kereslet-kínálati viszonyokat tükröz.

 A FAO cukorárindexe júniusban átlagosan 119,4 pontot ért el, ami három egymást követő havi csökkenés után 2,3 ponttal (1,9 százalékkal) magasabb, mint májusban, de így is 32,8 ponttal (21,6 százalékkal) alacsonyabb a tavaly júniusi értékéhez képest.

FAO élelmiszerár-index júniusban: a magasabb növényi olaj-, cukor- és tejárak ellensúlyozták az alacsonyabb gabonajegyzéseket
Forrás: fao.org

Címkék: élelmiszerárak, élelmiszerár-index
Friss hírek
Kiemelt hírek

Ezt olvasta már?

DR GREEN válaszai a szója lombtrágyázásának kérdéseire

A jelenlegi mezőgazdasági pénzügyi helyzetben a szója az eredményes növénytermesztés perspektivikus növénye ...