TERMÉNYFELVÁSÁRLÁSI ÁRAK:
Étkezési búza: 68.435,53 Ft (tonna)
Napraforgómag: 143.567,17 Ft (tonna)
Takarmánykukorica: 68.437,43 Ft (tonna)
Takarmányárpa: 55.382,91 Ft (tonna)
Repcemag: 173.966,47 Ft (tonna)
Full-fat szója: 220.650,66 Ft (tonna)
ÜZEMANYAGÁRAK:
Gázolaj ára: 618 Ft
Benzin ára: 610 Ft
DEVIZA KÖZÉPÁRFOLYAM:
EUR: 390,17
USD: 358,68
CHF: 402,97
GBP: 463,56
Hirdetés
Terepgyakorlaton a MATE vadgazdálkodási szakmérnök hallgatói a Körös-Maros Nemzeti Parkban

Terepgyakorlaton a MATE vadgazdálkodási szakmérnök hallgatói a Körös-Maros Nemzeti Parkban

Hírek - 2024.07.01

A Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem Vadgazdálkodási és Természetvédelmi Intézet Vadbiológiai és Vadgazdálkodási Tanszéke szervezésben június elején tizenhat vadgazdálkodási szakmérnök hallgató vett részt terepgyakorlaton a Körös-Maros Nemzeti parkban – adta hírül honlapján a KMNP Igazgatóság.

A hallgatók a Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság legnagyobb bemutatóhelyén, a Körösvölgyi Állatparkban tettek látogatást, ahol szakmai vezetés mellett az állatparkban bemutatott, Kárpát-medencében egykor és ma honos állatfajokról szerezhettek ismereteket. Az állatparkban több mint 50 féle kárpát-medencei állatfajt láthattak a leendő vadgazdálkodási szakmérnökök.

Európai bölények, fakó keselyűk és farkasok látványetetése

A vezetés során szó esett az egyes vadfajokkal kapcsolatos természetvédelmi aktualitásokról, érdekességekről, faji sajátosságokról, továbbá a Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság természetvédelmi feladatairól is.

Amint a KMNP honlapján olvasható, érintették a középkori fokgazdálkodás, a löszpuszták, a kurgánok, a szikes tavak, az erdőgazdálkodás témakörét is. Több faj esetében tártak fel ökológiai ok-okozati összefüggéseket, természetkárosító problémákat. A mintegy háromórás túrát az európai bölények, a fakó keselyűk és a farkasok látványetetéseivel színesítették a házigazdák.

Terepgyakorlaton a MATE vadgazdálkodási szakmérnök hallgatói a Körös-Maros Nemzeti Parkban

Egy tonnás európai bölényeket kézből etetni igazi kuriózum

Testközelből megismerkedhettek a fokozottan védett túzokkal

Sor került a nemzeti park Dévaványai-Ecsegi Puszták részterületén a Sterbetz István Túzokvédelmi Látogatóközpont meglátogatására is. Itt a hallgatók betekintést nyerhettek a területen folyó természetvédelmi tevékenységbe, testközelből megismerkedhettek a fokozottan védett túzokkal, a kiemelt jelentőségű túzokos élőhelyekkel, az itt folyó védelmi munkával. Dévaványa határában bemutatásra került a 400 hektáros Túzokvédelmi Mintaterület. A leendő vadgazdálkodási szakemberek számára különösen fontosak voltak a mezőgazdasági élőhelyek védelmével, kezelésével kapcsolatos beavatkozások és tapasztalatok.

A jövő jól képzett vadgazdálkodó szakembereire is fontos szerep hárul

A terepi szakmai gyakorlat jó példával szolgált arra nézve, hogy a vadgazdálkodás és a nemzeti park igazgatóságok tevékenysége mennyi közös ponton találkozik. A jövő jól képzett vadgazdálkodó szakembereire is fontos szerep hárul majd a természetvédelem területén.
Forrás: kmnp.hu,Fotó: Heltai Miklós

Címkék: mate
Friss hírek
Kiemelt hírek

Ezt olvasta már?

A generációs stafétaváltás és az üzemfejlesztések erősítése

A hétköznapi nevén „Fiatal gazda pályázat”-ként emlegetett felhívás (hivatalos nevén: Fiatal ...