TERMÉNYFELVÁSÁRLÁSI ÁRAK:
Étkezési búza: 68.435,53 Ft (tonna)
Napraforgómag: 143.567,17 Ft (tonna)
Takarmánykukorica: 68.437,43 Ft (tonna)
Takarmányárpa: 55.382,91 Ft (tonna)
Repcemag: 173.966,47 Ft (tonna)
Full-fat szója: 220.650,66 Ft (tonna)
ÜZEMANYAGÁRAK:
Gázolaj ára: 618 Ft
Benzin ára: 610 Ft
DEVIZA KÖZÉPÁRFOLYAM:
EUR: 390,17
USD: 358,68
CHF: 402,97
GBP: 463,56
Hirdetés
 Az év fajai 2024-ben: kerecsensólyom, kaszpi haragossikló, közönséges medvelepke és közönséges bükk

Az év fajai 2024-ben: kerecsensólyom, kaszpi haragossikló, közönséges medvelepke és közönséges bükk

Hírek - 2024.06.24

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület  (MME) 1979-ben indította el az "Év madara" akciót, melynek célja a természetvédelmi problémákkal érintett fajok, madárcsoportok társadalmi szintű bemutatása. Ezt követően kezdődött hasonló céllal az Év hüllője/Év kétéltűje (évenként váltakozva) program 2012-ben, melyet az MME Kétéltű- és Hüllővédelmi Szakosztálya koordinál, majd 2023-ban az MME Lepkevédelmi Szakosztálya elindította az "Év lepkéje" programot is. Az év fája programot az Országos Erdészeti Egyesület indította 1996-ban, 2013 óta a közönség internetes szavazással, három jelölt közül választhatja ki a nyertest.

„Összegyűjtve” mutatja be az év fajait honlapján a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület: 2024-ben a kerecsensólyom, kaszpi haragossikló, közönséges medvelepke és közönséges bükk szerepel a listán.   A szakcikk kitér év fája bemutatására is, bár az év fája mozgalmat nem az MME jegyzi, ugyanakkor a hazai természetvédelem és tudományos ismeretterjesztés egyik legismertebb jeles napja, a „Madarak és fák napja” miatt a téma tevékenységükkel szervesen kapcsolódik.

Kerecsensólyom – hazai becsült állománya 180-200 pár

Amint a MME honlapján olvasható, a kerecsensólyom (Falco cherrug) ölyv nagyságú, de karcsú ragadozó madár. Kitárt szárnyainak fesztávja az egy métert is meghaladja, ezzel a sólymok között nagytestűnek számít. Ahogyan az a ragadozó madaraknál gyakori, a tojók ennél a fajnál is nagyobbak a hímeknél, tömegük az egy kilogrammot is meghaladhatja. A fiatal madarak barnás színezetűek, lábuk és viaszhártyájuk kékesszürke. Az idősebbek feje és melle egészen fehér is lehet – a has felé sűrűsödő, csepp alakú sötét pettyekkel – lábuk és viaszhártyájuk pedig sárga.

 Az év fajai 2024-ben: kerecsensólyom, kaszpi haragossikló, közönséges medvelepke és közönséges bükk

A kerecsensólyom hazai becsült állománya 180-200 pár, a védelmi programnak köszönhetően stabil. Fokozottan védett, természetvédelmi értéke 1 000 000 forint. Hazánkban régebben főként sziklapárkányokon költött, ma nagyrészt nyílt agrárterületeken, más madarak fészkét foglalja el, vagy mesterséges költőládákban fészkel.

A kerecsensólymok elsősorban ürgékkel, más kisemlősökkel, madarakkal táplálkoznak. Magyarországon általában február és november között figyelhetők meg, a telet Kis-Ázsiában és Észak-Afrikában töltik, de az öreg párok egész évben itthon maradhatnak. Nászrepülésük korán, már februárban elkezdődik.

Az 50 forintos érmén a kerecsensólyom szerepel, egyes néprajzi kutatások szerint a mondáinkban, meséinkben szereplő turulmadarat is róla mintázták. A kerecsensólyom elterjedésének nyugati határát éppen a Kárpát-medencében éri el, a nálunk élő ún. szegélypopuláció védelme így kiemelten fontos, nemzetközi jelentőségű feladat. Korábban a fészkek kifosztása is veszélyeztette, a fiókákat solymászatra nevelték, ezért szükségessé vált a fészkek őrzése. Ma leginkább az áramütés veszélyezteti. Megvédhetjük a magasfeszültségű oszlopok, vezetékek szigetelésével, élőhelyének védelmével.

Kaszpi haragossikló –  harapása emberre nem veszélyes

A kaszpi haragossikló (Dolichophis caspius) a legnagyobb testű kígyónk, hossza elérheti a 2 métert is. Teste karcsú, erőteljes, alapszíne általában dióbarna. Nevét arról kapta, hogy sarokba szorítva támad, azonban harapása emberre nem veszélyes. Hazánkban elszigetelt populációkban fordul elő, igazoltan a Villányi-hegység és a Budai-hegység mészkő- és dolomit sziklagyepeiben, valamint a Duna mentén, löszös élőhelyeken.

 Az év fajai 2024-ben: kerecsensólyom, kaszpi haragossikló, közönséges medvelepke és közönséges bükk

Fotó: Heckenast Ádám

Elsősorban kisebb gerincesekkel táplálkozik: gyíkokkal, rágcsálókkal, énekesmadarakkal, a kisebb példányok esetenként gerincteleneket is zsákmányolnak. A kaszpi haragossikló nappali életmódot folytat, a reggeli órákban búvóhelye (sziklapárkányok, üregek) környékén napozik, gyakran kúszik fel bokrokra is táplálékot keresni. Tojásokkal szaporodik, a telet hibernált állapotban tölti. A nőstény évente egyszer 5-12, pergamenszerű héjjal borított tojást rak, többnyire valamilyen párás és egyenletes hőmérsékletű helyre, például sziklahasadékokba, rágcsálójáratokba, nagyobb kövek vagy farönkök alá. A kis siklók augusztus második felében vagy szeptemberben kelnek ki. Főként élőhelyének pusztulása veszélyezteti, fokozottan védett, természetvédelmi értéke 500 000 forint.

Közönséges medvelepke – hátulsó szárnyait veszély esetén villantja ki

A közönséges medvelepke (Arctia caja) magyar nevével ellentétben mára erősen megritkult, de egyelőre nem védett. Éjszaka aktív, kifejlett egyedeivel július-augusztus folyamán találkozhatunk. Párzás után petéit a nőstény lágyszárúakra rakja, a petékből kikelő hernyók áttelelnek, és a következő évben bábozódnak be.

 Az év fajai 2024-ben: kerecsensólyom, kaszpi haragossikló, közönséges medvelepke és közönséges bükk

Fotó: Káldi József

Elülső pár szárnyának barnás alapszínen megjelenő márványos mintázata rejtő-, hátulsó szárnyainak narancssárga alapszínen megjelenő kékfoltos mintázata riasztó színezet. Hátulsó szárnyait veszély esetén villantja ki, valamint a hernyó a táplálkozása során elfogyasztott növényekből a gerincesek számára kellemetlen ízű, irritációt okozó anyagokat választ ki. Ezen felül a kifejlett egyed ragadozók (pl. denevérek) megtévesztésére cincogó hangot is képes kiadni.

Közönséges bükk – tavasszal virágzik, termése makk

A közönséges bükk (Fagus sylvatica) középhegységeink magasabb régióiban, hűvös klímájú szurdokaiban nő, kb. 40 méter magasra. Törzse többnyire egyenes, lombkoronája szabadon állva szabályos félgömbbé fejlődik. Kérge szürke, sima, a jellegzetes „kínai bajusz” mintázat jól megfigyelhető rajta. Ez tulajdonképpen az elszáradt és leesett ágak benövési helyén keletkező kéregredő. 

 Az év fajai 2024-ben: kerecsensólyom, kaszpi haragossikló, közönséges medvelepke és közönséges bükk

Fotó: Pilisi Parkerdő Zrt.

Gyökérzete sekély, tányér alakú. Levélrügyei hosszúkásak, levelei egyszerűek, tagolatlanok, tojásdadok, fiatalon pillás szélűek, ősszel jellegzetesen sárgára színeződnek.
A közönséges bükk tavasszal virágzik, termése makk, amely ősszel érik be. Ember számára is fogyasztható, de nyersen, nagyobb mennyiségben fejfájást okoz. Fájának felhasználása igen széleskörű, régen a faszénégetésben is kiemelkedő szerepe volt. Hazánkban elsősorban a klímaváltozás veszélyezteti.

Forrás: mme.hu/

Címkék:
Friss hírek
Kiemelt hírek

Ezt olvasta már?

Bodobács - Árt vagy használ a kertben?

Kora tavasztól késő őszig találkozhatunk az élénk piros, a kisgyermekek által olykor katicabogárnak hitt, fekete ...