Elképesztő hiányosságok – az étterem tevékenységét azonnali hatállyal felfüggesztették
Hírek - 2024.05.30
Súlyos élelmiszerbiztonsági kockázatot jelentő higiéniai körülményeket és nyomon követési hiányosságokat találtak egy debreceni vendéglátó ipari egység ellenőrzésekor a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) ellenőrei. A feltárt jogsértések miatt az étterem tevékenységét azonnali hatállyal felfüggesztették a szakemberek.
Rágcsálók és rovarok jelenlétére utaló nyomok
Elképesztő hiányosságokat tártak fel a Nébih szakemberei egy debreceni étterem hatósági ellenőrzése során – adta hírül honlapján május 29-én a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal. - Az egység több helyiségében ‒ többek között az egyszer használatos csomagolóanyagok, valamint az élelmiszerek tárolására használt raktárakban – rágcsálók és rovarok jelenlétére utaló nyomokat talált a hatóság. Az étterem több helyiségben sem működtek megfelelően a kézmosók, továbbá kézfertőtlenítő szer és a jogszabályban előírt fertőtlenítő hatású mosogatószer sem állt rendelkezésre a létesítményben. Mindemellett az épület műszaki, valamint a hűtőberendezések műszaki és higiéniai állapota sem felelt meg az élelmiszerbiztonsági előírásoknak.
Szennyezett daráló, bárd és élező
Az étterem egésze rendezetlen, takarítatlan volt. Az ellenőrzést nehezítette, hogy az alagsori raktárban ‒ ahol számos, a tevékenységhez nem kapcsolódó dolgot is tároltak ‒ nem működött a világítás. Több helyiségben ‒ köztük a konyhában is ‒ a mennyezet, a fal és a padozat is sérült volt. A gépek, eszközök és berendezések ‒, mint például a húselőkészítő helyiségben lévő daráló, bárd és élező ‒ szennyezettek voltak. Ezenfelül a konyhában, a hűtött munkapultban a tisztított, aprított zöldséget együtt tárolták az olvadó, nyers hússal. Az egységben nem állt rendelkezésre megfelelő számú mosogató sem, így a fogyasztóktól megmaradt szennyezett tányérok visszakerültek a konyha területére. A készételek melegen tartásáról nem gondoskodtak.
A fentieken túl a szakemberek súlyos hiányosságokat tártak fel a dokumentáció kapcsán is. Az egység ugyanis nem rendelkezett a jogszabályoknak megfelelő, kötelező HACCP kézikönyvvel, nem működtetett nyomon követési rendszert, emellett az üzemeltető nem vezetett anyaghányad nyilvántartást. Az ellenőrzés idején dolgozó szakács nem rendelkezett érvényes egészségügyi könyvvel.
Az eljárás, valamint a bírság kiszabása folyamatban
A Nébih a súlyos élelmiszerbiztonsági kockázatot jelentő körülmények miatt az egység tevékenységét azonnali hatállyal felfüggesztette. A hatóság továbbá 20 tétel, mintegy
Elmarad a januári AgrárgépShow, de az AGROmashEXPO meg lesz ...
Kihívások és lehetőségek a növényvédelemben
A Kverneland hivatalos márkakereskedője lett az AGROTEC ...
Hatszáz milliós biotechnológiai beruházás valósul meg a ...
Hogyan lesz a jó zongoraművészből kiváló marketinges? – ...
Aszály a természetben, aszály az agráriumban
Megjelent az új agrár-környezetgazdálkodási támogatás ...
Jön a valódi áttörés a hazai ökológiai gazdálkodásban?
Új AKG- és ÖKO-program, DIMOP-pályázatok
Aflatoxin szennyeződés – a Helyes Mezőgazdasági Gyakorlat ...