A magyar gazdálkodók szakmai közössége
Genezis műtrágya
Corteva Verben Queen

A precíziós gazdálkodás fejlesztései segíthetnek az uniós pályázati adatlapok kitöltésében

Hírek - 2016.05.09

A hazai mezőgazdaság szereplőinek egyre több, adatkezeléssel kapcsolatos feladatot kell ellátniuk. Ez sok terhet tesz a gazdák vállára, különösképpen akkor, ha európai uniós támogatási forrásokat vesznek igénybe, hiszen e támogatások elnyeréséhez rengeteg adminisztrációs munka is kötődik. Az ehhez hasonló problémákra jelenthetnek megoldást a precíziós gazdálkodás azon fejlesztései, amelyek automatizált módon képesek a termeléssel összefüggő adatokat monitorozni, illetve azokat egy gombnyomással táblázatba rendezni.

A precíziós gazdálkodás fejlesztései segíthetnek az uniós pályázati adatlapok kitöltésébenA hazai mezőgazdászoknak az európai uniós csatlakozásunk óta van lehetőségük, hogy az egységes területalapú támogatási rendszer kereteiből pénzügyi forrásokat igényeljenek. Ugyanakkor az egyszerűsített területalapú és a vidékfejlesztési támogatások szigorú előírásai megkövetelik a gazdáktól, hogy a művelés során gazdálkodási naplót vezessenek. A napló célja az, hogy rögzítsen olyan, a termeléssel összefüggő adatokat, mint a megművelt terület nagysága, a vetés ideje, vagy a felhasznált szaporítóanyag típusa és mennyisége. Ez utóbbi nyilvántartása azért is különösen fontos, mert a vonatkozó kormányrendelet előírja a hektáronkénti minimálisan felhasználandó szaporítóanyag mértékét.
Ezen űrlapok pontos kitöltéséhez nyújthatnak segítséget azok a komplex, precíziós mezőgazdasági rendszerek, amelyek már képesek teljesen automatikus módon monitorozni, illetve egy gombnyomással táblázatokba rendezni ezeket az adatokat. A precíziós mezőgazdasági rendszerek nem csak a hivatalos szervek felé történő elszámoláskor lehetnek a mezőgazdászok segítségére, hanem nagyban hozzájárulnak ahhoz, hogy hosszútávon költséghatékony legyen a földművelés, hisz használatukkal szabályozható az adott területre kiszórt vetőanyag, műtrágya vagy növényvédőszer mennyisége, amely nem csak ökológiai szempontból hasznos, hanem segít betartani a támogatásokhoz kötött szigorú szabályokat is.
„Többek közt az ilyen feladatok ellátására fejlesztettük ki az i-Fleet Agro szolgáltatásunkat, amely a legfontosabb adminisztrációs feladatok elvégzésén túl olyan egyéb funkciókkal is rendelkezik, mint a járművek műholdas követése, valamint a bejárt és megművelt területek műholdtérképen való, táblaszintű bemutatása. Ezen túl képes kitölteni a menetlevelet, nyilvántartani az alkalmazottak munkaidejét, rögzíteni az alkalmazott tápanyag típusát és mennyiségét, illetve a rovar-, gyom- és gombairtás állapotát, és mérni a felhasznált üzemanyag mennyiségét, amelyek költségeit az átlátható működést elősegítve, hosszabb távon még mérsékelheti is” – emelte ki Farkas Károly, az i-Cell operatív igazgatója.
Az elmúlt évek során az Európai Unió energiapolitikájában meghatározó szerepet játszik az a környezetpolitika, amelynek célja, hogy 2050-ig megvalósuljon az alacsony szén-dioxid-kibocsátású, versenyképes gazdaság. Ezen hosszú távú célok megvalósításának egyik eszköze lehet a precíziós mezőgazdálkodás, amelynek alkalmazásával már most látványos eredményeket lehet elérni.


Címkék: