TERMÉNYFELVÁSÁRLÁSI ÁRAK:
Étkezési búza: 64.203,61 Ft (tonna)
Napraforgómag: 140.553,90 Ft (tonna)
Takarmánykukorica: 60.021,85 Ft (tonna)
Takarmányárpa: 55.089,02 Ft (tonna)
Repcemag: 159.621,06 Ft (tonna)
Full-fat szója: 210.961,02 Ft (tonna)
ÜZEMANYAGÁRAK:
Gázolaj ára: 647 Ft
Benzin ára: 650 Ft
DEVIZA KÖZÉPÁRFOLYAM:
EUR: 395,06
USD: 371,09
CHF: 408,46
GBP: 461,67
Hirdetés
Jó lehetőségeket kínál Grúzia a magyar mezőgazdaság számára

Jó lehetőségeket kínál Grúzia a magyar mezőgazdaság számára

Hírek - 2016.05.06

Jó lehetőségeket kínál Grúzia a magyar mezőgazdaság számára, főként a technológiaexport és a harmadik piacokon megjelenés szempontjából - mondta az Oroszország által elrendelt embargóból fakadó külgazdasági intézkedésekért felelős miniszteri biztos.

Budai Gyula - szerdán és csütörtökön - hivatalos látogatáson tartózkodott a kaukázusi ország fővárosában, ahol tárgyalásokat folytatott a grúz kormány több tagjával a magyar-grúz gazdasági és kereskedelmi együttműködés fejlesztésének lehetőségeiről; tekintettel arra, hogy az utóbbi időben visszaesett a kétoldalú kereskedelmi áruforgalom.
A miniszteri biztos elmondta: találkozott Otar Danelia grúz mezőgazdasági miniszterrel, akivel megvitatta, hogy a magyar cégek milyen módon kapcsolódhatnának be a grúz agrárium fejlesztésébe. A magyar cégek olyan beruházásokba kapcsolódhatnának be, amelyek kifejezetten a kaukázusi ország mezőgazdaságának hatékonyságát javítanák.
Már konkrét projektek is szóba kerültek. Így például 3-4 olyan hűtőház felépítése, amelyekben a helyben termelt grúz zöldség és gyümölcs fagyasztása történne meg, és így eljuttathatók lennének távolabbi piacokra is. Emellett olyan állattartótelepek létesítéséről is szó volt, ahol az ott megtermelt tejből helyi termékeket lehetne előállítani. Továbbá tenyésztelepek létrehozásáról is tárgyaltak.
Budai Gyula hangsúlyozta: a magyar mezőgazdaság kitörési pont lehet a kétoldalú gazdasági és kereskedelmi kapcsolatok fejlesztésében. Ezt mutatja az a két terület is, amelyekről konkrétan szó volt a grúz mezőgazdasági miniszterrel folytatott tárgyalásokon. A kapcsolatok fejlesztését az is elősegítheti, hogy a magyar Eximbank 68 millió dolláros - mintegy 20 milliárd forintos - hitelkeretet biztosít Grúzia számára a magyar beruházások megvalósításához.
A téma hasonló volt a miniszteri biztos és Nikoloz Gagua grúz gazdasági és fenntartható fejlődési miniszterhelyettessel folytatott megbeszélésen. Szóba került még a két ország közötti beruházásvédelmi egyezmény. Ennek a megállapodásnak az előkészítése a célegyenesbe érkezett, így azt hamarosan alá lehet írni. Ez pedig ugyancsak ösztönzőleg hathat a magyar-grúz gazdasági kapcsolatok fejlesztésére - mondta Budai Gyula.
A Mikheil Janelidze külügyminiszterrel folytatott tárgyaláson téma volt a beruházásvédelmi egyezmény előkészítéséről folyó megbeszélések felgyorsítása, valamint a többi tárgyaláshoz hasonlóan az orosz embargó ügye, amely 2012-ig Grúziát is sújtotta.
Budai Gyula utalt arra: Grúzia már szállíthat mezőgazdasági termékeket Oroszországba, és szabadkereskedelmi megállapodást kötött például Kínával is. Mindez pedig a miniszteri biztos szerint a magyar cégek számára új kedvező lehetőségeket nyit meg Grúziában, a magyar cégek ugyanis vegyes vállalati formában kiléphetnek az említett piacokra. Magyarország számára fontos Grúziával a gazdasági és kereskedelmi kapcsolatok magasabb szintre emelése - húzta alá a miniszteri biztos.




Forrás: MTI

Címkék:
Friss hírek
Kiemelt hírek

Ezt olvasta már?

Miért kell a kén? – Legyél profi a búza nitrogén- és ...

Tavasszal az őszi vetésű gabona állományok fejlődése korán megindult. Sokszor gondot jelent a dózis meghatározása ...