TERMÉNYFELVÁSÁRLÁSI ÁRAK:
Étkezési búza: 68.094,20 Ft (tonna)
Napraforgómag: 155.194,32 Ft (tonna)
Takarmánykukorica: 66.682,42 Ft (tonna)
Takarmányárpa: 53.633,74 Ft (tonna)
Repcemag: 167.114,95 Ft (tonna)
Full-fat szója: 212.655,20 Ft (tonna)
ÜZEMANYAGÁRAK:
Gázolaj ára: 623 Ft
Benzin ára: 616 Ft
DEVIZA KÖZÉPÁRFOLYAM:
EUR: 392,92
USD: 360,91
CHF: 402,89
GBP: 467,23
Hirdetés
Az agrárvállalkozások finanszírozási helyzete és lehetőségei, valamint az AVHGA szerepe

Az agrárvállalkozások finanszírozási helyzete és lehetőségei, valamint az AVHGA szerepe

Hírek - 2024.03.11

Az agrárvállalkozások finanszírozási helyzetéről és lehetőségeiről, valamint az AVHGA szerepéről tartott sajtótájékoztatót az Agrárminisztérium. Ezt követően, Herczegh András, az Agrár-Vállalkozási Hitelgarancia Alapítvány (AVHGA) ügyvezető igazgatóját kérdeztük a jelenlegi, Nyugat-Európában kialakult helyzetről, valamint a hazai támogatások és, finanszírozások nyújtotta előnyökről.

Kétségtelen, hogy az orosz-ukrán háború és az annak következtében kialakult gazdasági és politikai helyzet negatív hatásai egész Európában, de különösen annak középső- és keleti részén fokozottan érezhetők. Kulcskérdés azonban, hogy ebben a kialakult helyzetben egy-egy ország hogyan reagál, és milyen stratégiát állít fel a nehézségek leküzdésére. Magyarországon a Közös Agrárpolitika Stratégiai Terv által biztosított források segítenek abban, hogy a hazai agrárvállalkozások stabil, folyamatos működését, valamint az élelmiszerbiztonság fenntartását megőrizzük. Emellett a kormányzati hitelprogramoknak, így kiemelten az Agrár Széchenyi Kártya és az Agrár Széchenyi Beruházási Hitelprogramnak is meghatározó szerepük van az agrárium talpon maradásában. A KAP beruházás típusú támogatásait banki finanszírozással kiegészítve lehet csak hatékonyan felhasználni, az ahhoz való hozzáférést pedig az alapítványi kezesség könnyíti meg, hiszen a bankok bátrabban hiteleznek, ha az AVHGA kezességével nyújthatják a hitelt. Ebben az esetben ugyanis az Alapítvány 80 százalékban vállalja át a banki kockázatokat. A kezesség díja a hitel teljes futamideje alatt fix és kiszámítható, sőt a beruházásoknál általában ingyenes, ami biztonságot jelent a vállalkozásoknak. A gazdák támogatási lehetőségeinek maximális kihasználása érdekében tehát összhangba kell hozni a piaci és a támogatott hitelkonstrukciókat, valamint az Alapítvány kezességét a pályázati felhívásokkal. Az elkövetkező időszak beruházási pályázatainál az a cél, hogy a fejlesztésekhez igénybe venni kívánt hitelek kamat- illetve kezességvállalási költségei is elszámolhatóvá, ezáltal támogathatóvá váljanak. A történelmi méretű forrás eredményes felhasználásnak és a projektek széleskörű megvalósításának érdekében a magyar kormány 80 százalékos nemzeti támogatással egészítette ki a 20 százalékos uniós forrásokat, így állt össze az 5300 milliárd forint, ami érdemi segítséget nyújt a gazdatársadalomnak” – mondta dr. Herczegh András.

Az Alapítvány jelenleg 21 ezer ügylet mögött vállal kezességet, amelyhez 600 milliárd forint garantált hitelállomány kapcsolódik. Az AVHGA az agrárszektor egészét támogatja, így az élelmiszeripar és az agrobiznisz vállalkozásait egyaránt és megbízható védőhálót nyújt a legkisebb egyéni vállalkozásoktól, a kis- és középvállalkozásokig. Sajnos számos gazdálkodónak a napi fennmaradás biztosítása is nehézséget okoz, hiszen a gazdák tevékenységéhez kapcsolódó kiadások minden téren növekedtek: az üzemanyag, a gépek vétele és szervizelése, az alkatrészek, a munkabérek és az energiaárak. Ezen tényezők mind hozzáadódnak a működési költségek emelkedéséhez, miközben bizonytalanságot jelent az időjárás, a terméshozam, valamint a terményárak tervezhetetlensége. Az agrárium ezért finanszírozási szempontból kockázatos ágazat- tette hozzá az ügyvezető igazgató.

Címkék: agrárfinanszírozás
Friss hírek
Kiemelt hírek

Ezt olvasta már?

Áruk és árak – a zöldség- és gyümölcspiac hírei

A belföldi kígyóuborkát az egy évvel korábbinál 6 százalékkal alacsonyabb, 425 forint/kilogramm termelői áron ...