TERMÉNYFELVÁSÁRLÁSI ÁRAK:
Étkezési búza: 65.972,12 Ft (tonna)
Napraforgómag: 146.274,96 Ft (tonna)
Takarmánykukorica: 58.281,03 Ft (tonna)
Takarmányárpa: 54.759,70 Ft (tonna)
Repcemag: 163.971,57 Ft (tonna)
Full-fat szója: 216.932,13 Ft (tonna)
ÜZEMANYAGÁRAK:
Gázolaj ára: 647 Ft
Benzin ára: 615 Ft
DEVIZA KÖZÉPÁRFOLYAM:
EUR: 393,75
USD: 364,04
CHF: 411,3
GBP: 459,82
Hirdetés
Cirok az étlapon – egy Michelin-csillagos étterem asztalán

Cirok az étlapon – egy Michelin-csillagos étterem asztalán

Hírek - 2024.01.17

A dél-franciaországi Occitanie szívében található Maison Saint-Crescent étteremben Lionel Giraud, a két Michelin-csillagos séf a cirkot állítja reflektorfénybe. A narbonne-i születésű chef kizárólag saját régiójából szerzi be azokat az alapanyagokat, amelyekből költeményeket varázsol étterme asztalára. A közeli fellelőhely azonban csak az egyik szempont volt, amikor úgy döntött, hogy a cirkot felveszi az étlapjára.  

Hirdetés

„Amit a mi vidékünk kínál”

A Maison Saint-Crescentben Lionel Giraud konyhája nagyon népszerű gasztronómiai célpont. Lionel Giraud, a két Michelin-csillagos séf olyan ételeket álmodott meg, amelyek egyszerre kényeztetik ízlelőbimbóinkat, és tisztelegnek a Természet előtt – számol be egy szokatlan gasztronómiai vállalkozásról honlapján az európai szakmaközi cirokszervezet, a Sorghum ID. „Abból merítek ihletet, amit a mi vidékünk kínál: a menüt az évszaknak megfelelően alakítom, s folyamatosan arra a kérdésre keresem a választ, hogyan használhatok fel egy terméket a maga teljes egészében, úgy, hogy ne rontsak el semmit, és hogyan állítsam kulinárisan és kulturálisan a középpontba, hogy a valódi értékét értékeljük” – magyarázza a cikkben az ízek mestere.

Érdekes az íze, a textúrája

Ennek az eszmefuttatásnak az eredményeként a cirok nemrég felkerült a Maison Saint-Crescent étlapjára – áll a híradásban. –  A séf véleménye szerint a cirok számos olyan előnyt kínál, amely összhangban van az étterem filozófiájával. Környezetvédelmi profilja jobb, mint a búzáé, amellyel szemben érdekes alternatívát kínál: „A cirok kevesebbet vesz el a természettől, hitelesebb gabonanövény…“. Emellett remek a beltartalmi értéke, és változatosan készíthető el: „A ciroknak érdekes az íze, a textúrája, valamint nagyon sokféleképpen készíthető el: liszt, szuflé, zabkása…Mindezt az inspirációnknak megfelelően!”

Huszonegy fogás 

Lionel Giraud személyre szabott étlapján nem kevesebb, mint 21 fogás szerepel. A „pázsitfűsorozatban” a cirok 8 különböző, rendszeresen változó készítmény formájában jelenik meg. A vendégek számára ez remek lehetőség arra, hogy minden eddiginél többet tudjanak meg erről a gabonaféléről, mert a Maison Saint-Crescentben az asztalnál is beszélnek róla: „Minden egyes fogás mellé magyarázat is jár, amely rávilágít az adott termék értékeire” – avatja be a séf az étterem rejtélyeibe a szerzőt, aki szerint nagyszerű lehetőség ez a cirok számára, amely megérdemli, hogy jobban megismerjék. 

(Forrás: sorghum-id.com/hu)
 

Címkék: cirok, alapanyag, Lionel Giraud
Friss hírek
Kiemelt hírek

Ezt olvasta már?

MERT MINDEN LEVÉL SZÁMÍT: MERGENTO VT SZÁLLÍTÓSZALAGOS ...

Kíméletes és szennyeződésmentes rendfelszedés maximális teljesítménnyel. Minden levél számít: minimális ...