
Cirok az étlapon – egy Michelin-csillagos étterem asztalán
Hírek - 2024.01.17
A dél-franciaországi Occitanie szívében található Maison Saint-Crescent étteremben Lionel Giraud, a két Michelin-csillagos séf a cirkot állítja reflektorfénybe. A narbonne-i születésű chef kizárólag saját régiójából szerzi be azokat az alapanyagokat, amelyekből költeményeket varázsol étterme asztalára. A közeli fellelőhely azonban csak az egyik szempont volt, amikor úgy döntött, hogy a cirkot felveszi az étlapjára.
„Amit a mi vidékünk kínál”
A Maison Saint-Crescentben Lionel Giraud konyhája nagyon népszerű gasztronómiai célpont. Lionel Giraud, a két Michelin-csillagos séf olyan ételeket álmodott meg, amelyek egyszerre kényeztetik ízlelőbimbóinkat, és tisztelegnek a Természet előtt – számol be egy szokatlan gasztronómiai vállalkozásról honlapján az európai szakmaközi cirokszervezet, a Sorghum ID. „Abból merítek ihletet, amit a mi vidékünk kínál: a menüt az évszaknak megfelelően alakítom, s folyamatosan arra a kérdésre keresem a választ, hogyan használhatok fel egy terméket a maga teljes egészében, úgy, hogy ne rontsak el semmit, és hogyan állítsam kulinárisan és kulturálisan a középpontba, hogy a valódi értékét értékeljük” – magyarázza a cikkben az ízek mestere.
Érdekes az íze, a textúrája
Ennek az eszmefuttatásnak az eredményeként a cirok nemrég felkerült a Maison Saint-Crescent étlapjára – áll a híradásban. – A séf véleménye szerint a cirok számos olyan előnyt kínál, amely összhangban van az étterem filozófiájával. Környezetvédelmi profilja jobb, mint a búzáé, amellyel szemben érdekes alternatívát kínál: „A cirok kevesebbet vesz el a természettől, hitelesebb gabonanövény…“. Emellett remek a beltartalmi értéke, és változatosan készíthető el: „A ciroknak érdekes az íze, a textúrája, valamint nagyon sokféleképpen készíthető el: liszt, szuflé, zabkása…Mindezt az inspirációnknak megfelelően!”
Huszonegy fogás
Lionel Giraud személyre szabott étlapján nem kevesebb, mint 21 fogás szerepel. A „pázsitfűsorozatban” a cirok 8 különböző, rendszeresen változó készítmény formájában jelenik meg. A vendégek számára ez remek lehetőség arra, hogy minden eddiginél többet tudjanak meg erről a gabonaféléről, mert a Maison Saint-Crescentben az asztalnál is beszélnek róla: „Minden egyes fogás mellé magyarázat is jár, amely rávilágít az adott termék értékeire” – avatja be a séf az étterem rejtélyeibe a szerzőt, aki szerint nagyszerű lehetőség ez a cirok számára, amely megérdemli, hogy jobban megismerjék.
(Forrás: sorghum-id.com/hu)

Nagyszabású fejlesztés kezdődött a Boronka-melléki ...

Szívügyük a mezőgazdaság – BASF-NAK kerekasztal a ...

A mezőgépek veteránjai – A HSCS L traktorszériája

A baj gyakran csőfertőzés formájában érkezik! – Lépések a ...

Mezőgazadasági vadkárok megelőzése, csökkentése, különböző ...

Szőlőben a ragadós réz

Hamarosan indul a Fiatal Gazda Pályázat!

A kukorica és a napraforgó termésképzéséről – Környezeti ...

Kivételes kényelem, intuitív irányítás, intelligens ...

Természetes megoldásokkal a víz megtartásáért – Válasz az ...