TERMÉNYFELVÁSÁRLÁSI ÁRAK:
Étkezési búza: 65.972,12 Ft (tonna)
Napraforgómag: 146.274,96 Ft (tonna)
Takarmánykukorica: 58.281,03 Ft (tonna)
Takarmányárpa: 54.759,70 Ft (tonna)
Repcemag: 163.971,57 Ft (tonna)
Full-fat szója: 216.932,13 Ft (tonna)
ÜZEMANYAGÁRAK:
Gázolaj ára: 647 Ft
Benzin ára: 615 Ft
DEVIZA KÖZÉPÁRFOLYAM:
EUR: 393,75
USD: 364,04
CHF: 411,3
GBP: 459,82
Hirdetés
2024-ben még több pénz jut az ökogazdálkodóknak

2024-ben még több pénz jut az ökogazdálkodóknak

Hírek - 2023.12.21

A jövőre induló agrárpályázatok minden korábbinál nagyobb előnyöket biztosítanak majd az ökológiai gazdálkodást vállaló termelőknek, ami megfelel az unió azon célkitűzésének, hogy a termőterületek negyedén biogazdálkodás folyjék 2030-ra. Újdonság, hogy az ökológiai gazdálkodást választó gazdák nemcsak többletpontokra és speciális, nekik szóló pályázatokra számíthatnak, de több vidékfejlesztési programban emelt összegű támogatásokra is.

Hirdetés

A kormány és az unió is hosszú évek óta elkötelezett a biogazdálkodás, tágabb értelemben az agrárium növekvő fenntarthatósága mellett, ami a pályázati rendszer és szemlélet fejlődésében is megmutatkozik. Az ökológiai gazdálkodókat, a bioművelést, -tartást vállalókat eddig is plusz pontszámok és egyéb kedvezmények illették meg a pályázatokban, de a 2024-ben megjelenő agrárpályázatok esetében a kedvezményrendszer várhatóan tovább bővül ‒ hívta fel a figyelmet dr. Roszík Péter, a Magyar Biokultúra Szövetség alelnöke, címzetes egyetemi docens. A jövőben az ökogazdálkodók vagy az átállást vállalók nemcsak plusz pontokat kapnak a pályázatok elbírálása során, de a konkrét támogatási összegek is magasabbak lesznek azoknál, akik fenntartható és minősített ökogazdálkodást folytatnak.

Mint ismert, az EU célként jelölte meg, hogy 2030-ra ökológiai gazdálkodás alá vonják az uniós országok termőterületeinek 25%-át. A célhoz eszközöket, forrásokat is rendel az unió és az érintett tagállamok, köztük Magyarország kormánya is. A következő hét évre ez egy nagyon komoly vállalás, hiszen jelenleg csak Ausztria felel meg a célkitűzésnek. Az uniós országok átlagában a bioművelés aránya az összes termőföldhöz képest valamivel több, mint 10%, bár majdnem minden országban, köztük hazánkban is dinamikusan növekszik. A cél eléréséhez tehát az edukáció és a kedvező piaci viszonyok mellett a korábbinál is komolyabb támogatásokra lehet szükség, amit, úgy tűnik, a döntéshozók is beláttak és át is ültetnek a gyakorlatba. A támogatás nemcsak azért fontos, hogy a gazdák motiváltabbak legyenek az átállásra, az ehhez szükséges új ismeretek, gyakorlatok elsajátítására. A forrásokra azért is szükség van, mert maga az átállás a konvencionális gazdálkodásról az ökotermelésre évekig tart, ezalatt a biotermelés megnövekedett költségei és kockázatai már jelentkeznek, de az ökológiai termékek magasabb értékesítési áraira csak a tanúsítvány megszerzése után számíthatnak a termelők ‒ mutatott rá a szakember.

Címkék: ökológiai gazdálkodás, biogazdálkodás, támogatás, pályázat
Friss hírek
Kiemelt hírek

Ezt olvasta már?

Az Amalgerol® termékcsalád az AÖP-ben

Tervezzünk előre a lehető legnagyobb hatékonyság érekében!