TERMÉNYFELVÁSÁRLÁSI ÁRAK:
Étkezési búza: 64.763,44 Ft (tonna)
Napraforgómag: 141.804,19 Ft (tonna)
Takarmánykukorica: 59.727,80 Ft (tonna)
Takarmányárpa: 50.752,07 Ft (tonna)
Repcemag: 162.670,79 Ft (tonna)
Full-fat szója: 213.334,71 Ft (tonna)
ÜZEMANYAGÁRAK:
Gázolaj ára: 661 Ft
Benzin ára: 614 Ft
DEVIZA KÖZÉPÁRFOLYAM:
EUR: 389,04
USD: 360,29
CHF: 408,58
GBP: 454,11
Hirdetés
2023-ban 60 ezer facsemete telepítésével indult el Budapest és környékének egyik legjelentősebb erdőátalakítása

2023-ban 60 ezer facsemete telepítésével indult el Budapest és környékének egyik legjelentősebb erdőátalakítása

Hírek - 2023.12.13

A Pilisi Parkerdő Zrt. Pomázon végzi a Főváros térségének legnagyobb szabású erdőátalakítását, amelynek során faültetvény természetességi állapotú öreg, egyre veszélyesebb nyáras helyett - jó eséllyel akár négy kategóriával is jobbnak minősülő – természetszerű állapotú elegyes kocsányos tölgyes erdőt hoz létre. A Parkerdő két év alatt több mint 120 ezer facsemetét ültet el – szoros együttműködésben a helyi közösségekkel. A Pomázi Parkerdő kialakítása idén májusban kezdődött, s ebben az évben 60 ezer facsemetét telepítettek, amelyek az idei csapadékos időjárásnak köszönhetően szépen fejlődnek.

Hirdetés

A Pomáz nyugati részén, a Messeliától délnyugatra húzódó területen korábban védettséget nem élvező, kifejezetten faanyagtermelésre ültetett nyárfa monokultúra volt. A terület sokáig állt "gazdátlanul", csak néhány éve került a Pilisi Parkerdő Zrt. kezelésébe. A korábban itt nőtt nyárfákat eredetileg azért ültették, hogy a közeli gyümölcsösök által használt szállítóládák alapanyag-ellátását biztosítsák. A terület fáinak egészségi állapota tavalyra erősen leromlott, a kifejezetten balesetveszélyes ültetvényen nagyon nagy volt a fakidőlés kockázata. Ezért elengedhetetlenül szükséges volt a területen álló faállomány lecserélése és más fafajokkal történő felújítása a környéken lakók, itt kirándulók biztonsága, valamint a terület ökológiai értékének növelése érdekében.

A Pilisi Parkerdő Zrt. Pomáz önkormányzatában értő, a település természeti értékei iránt elkötelezett partnert talált az egykori gazdasági erdő Pomázi Parkerdővé történő átalakításához. A 2022 nyarán kezdődött felújítást a Pilisi Parkerdő Zrt. Szentendrei Erdészete végzi. A munkálatok két ütemben zajlottak és zajlanak most is. Az első ütemben a terület délkeleti felén megtörtént a fakitermelés és talaj-előkészítés, majd az új parkerdő csemetéinek ültetése.

2023-ban 60 ezer facsemete telepítésével indult el Budapest és környékének egyik legjelentősebb erdőátalakítása

2023-ban 60 ezer facsemete telepítésével indult el Budapest és környékének egyik legjelentősebb erdőátalakítása

„A pomázi nyáras átalakítás első ütemében 60 000 db kocsányos tölgy és más elegyfajok csemetéit ültettük el pomázi óvodások és iskolások segítségével: a jó hír, hogy teljes tőszámú megeredésükről tudunk beszámolni. A sikerességet a csapadékos időjárás és az év közben több ütemben végrehajtott erdőművelési munkálatok segítették elő. A teljes talajelőkészítés, amelynek a mélyszántás is része volt, a csapadékvíz megtartásában fontos szerepet játszott. A jó talajt, a bő csapadékot és a megfelelő eloszlását a csemeték meghálálták, egész évben zöldellt és fejlődött a Pomázi Parkerdő. A terület bővelkedik vízben, ezért néhány helyen meg kellett oldanunk a vízlevezetést: részben csapadékvíz-megtartási céllal bevezettük az erdőrészlet belseje felé máshol pedig a területről le kellett vezetnünk.” – számolt be Tóth Kristóf, a Pilisi Parkerdő Zrt. Szentendrei Erdészetének vezetője.

A kocsányostölgy, vadalma és más elegy fafaj csemeték az idei évben 50-60 cm magassági növekedést produkáltak. Az ültetési időszak még tavaszig kitart, így tavaszig kerülnek még az erdőrészlet soraiba elegyfafajok. Az első év a legkritikusabb egy új erdő születésénél, ezt az időszakot a Pomázi Parkerdő csemetéi jól teljesítették, így a következő évnek már lábat vetett, a mélybe törő gyökerekkel rendelkező fácskák állnak elébe.

Fotó: Pilisi Parkerdő

Címkék: pilisi parkerdő, erdő
Friss hírek
Kiemelt hírek

Ezt olvasta már?

Talajmegőrző gazdálkodás – A hagyományos műveléstől a no-till ...

A német gazdák „megint fellázadtak” – vajon máshol minden rendben van? Néhány héttel ezelőtt még ...