TERMÉNYFELVÁSÁRLÁSI ÁRAK:
Étkezési búza: 75.123,94 Ft (tonna)
Napraforgómag: 145.473,72 Ft (tonna)
Takarmánykukorica: 72.407,87 Ft (tonna)
Takarmányárpa: 59.387,20 Ft (tonna)
Repcemag: 164.386,21 Ft (tonna)
Full-fat szója: 211.508,15 Ft (tonna)
ÜZEMANYAGÁRAK:
Gázolaj ára: 601 Ft
Benzin ára: 594 Ft
DEVIZA KÖZÉPÁRFOLYAM:
EUR: 397,66
USD: 371,92
CHF: 416,86
GBP: 473,16
Hirdetés
A Corteva innovációi támogatják a terméshozam növekedését és a termésbiztonságot

A Corteva innovációi támogatják a terméshozam növekedését és a termésbiztonságot

Hírek - 2023.12.07

Az elmúlt év kihívásai nagyban befolyásolták a magyar gazdák 2023-as döntéseit, és a korábbi évek nehézségei sem múltak el nyomtalanul. A gazdálkodók többsége továbbra is a költségek csökkentésén, a veszteségek minimalizálásán és a hatékonyság maximalizálásán dolgozik. A Corteva Agriscience nemzetközi mezőgazdasági kutató-fejlesztő vállalat a gazdák igényeire és kihívásaira reagálva olyan fenntartható megoldásokat fejleszt, amelyek növelik a hozamokat és a termésbiztonságot, segítve ezzel a magyar gazdaságok jövedelmezőségének és termelékenységének megőrzését.

Bár a legpontosabb év végi adatok még nem állnak rendelkezésre, a Központi Statisztikai Hivatal előzetes adatai alapján úgy becsülhető, hogy 2023-ban közel 10%-kal nőtt a gabonafélék vetésterülete Magyarországon, míg a kukorica vetésterülete jelentősen, közel 20%-kal 800 ezer hektár alá csökkent. A napraforgó hazai vetésterülete a tavalyival közel azonos volt.

2024-ben továbbra is kihívások várnak a magyar mezőgazdaságra. A gazdák vásárlóerejét és vásárlási hajlandóságát már most is jelentősen befolyásolják az alacsony terményárak, ami ahhoz vezethet, hogy a gazdák elhalasztják a termesztéssel, technológiával és beruházásokkal kapcsolatos döntéseiket. A kukorica vetésterületének növekedése is feltételezhető, míg a napraforgó esetében nem várható jelentős változás. A növényvédelmi szegmensben azonban továbbra is szerepet játszik majd az időjárás és a csapadék, amelynek mértéke meghatározhatja a betegségek vagy kártevők elleni védekezés mértékét.

A Corteva innovációi támogatják a terméshozam növekedését és a termésbiztonságot"A Cortevánál nagy hangsúlyt fektetünk a termelőkkel folytatott párbeszédre, mivel az ő igényeik és meglátásaik fontos tényezőt jelentenek a termékfejlesztés során. Az idei évben a növénytermesztés jövedelmezősége drasztikusan romlott az előző évtizedhez képest. A magas inputköltségek, az alacsony terményárak és finanszírozási kamatok, valamint a terménypiaci kereslet stagnálása jelentette az agrártársadalom számára az idei év legnagyobb kihívását Magyarországon. A Cortevánál továbbra is elkötelezettek vagyunk amellett, hogy a gazdák számára olyan eszközöket biztosítsunk, amelyekkel 2024-ben is megbízható hozamokat és egészséges termést érhetnek el a jövedelmezőség érdekében" - mondta Sergii Kharin, a Corteva magyarországi ügyvezető igazgatója a vállalat online Média Klub rendezvényén.

A Corteva a 2024-es szezonban is az innovációra és a fenntarthatóságra összpontosít, amit a vállalat egyre növekvő vetőmag- és növényvédő szer portfóliója is tükröz. A vállalat 4 új kukorica hibriddel és 5 új napraforgó hibriddel készül a jövő tavaszi vetési szezonra. Emellett a vállalat a közelmúltban bejelentette, hogy biológiai termékportfóliójának első tagját, a BlueN® biostimulánst Magyarországon is regisztrálták. A mikrobiológiai termék olyan egyedülálló megoldást kínál a gazdálkodóknak, amely természetes módon biztosít kiegészítő nitrogént a növény számára. A vállalat új termékei között szerepel a Queen™ gombaölő szer, amely az új Inatreq™ hatóanyaggal segíti a gabonatermesztőket a hozamok javításában. A Verben™ gombaölő szer különleges hatóanyagkombinációjával kiemelkedően hatékony a kalászt és a gabonafélék levélzetét támadó betegségek leküzdésében. A Corteva növényvédelmi portfóliójának újdonságai közé tartozik egy új, posztemergens gyomirtó szer kukoricában, a Principal® Forte, amely korszerű összetétellel, és a rugalmas kijuttatás érdekében beépített széfenerrel rendelkezik. A Viballa™ 2024-ben is az egyik leghatékonyabb eszköz marad a parlagfű elleni védekezésben, minden napraforgó hibridben.

A Corteva továbbra is elkötelezett az iránt, hogy olyan termékeket és megoldásokat kínáljon, amelyek megfelelnek a gazdálkodók kihívásainak, és támogatják a mezőgazdaság fenntartható fejlődését. A kutatásba és fejlesztésbe való befektetései révén pedig a vállalat arra összpontosít, hogy javítsa a gazdálkodók és a fogyasztók életminőségét, fenntartva ezt a folyamatot a jövő generációi számára.

Címkék: corteva agriscience, vetőmag, hibrid, gyomirtó szer, gombaölő szer, növényvédő szer
Friss hírek
Kiemelt hírek

Ezt olvasta már?

DR GREEN lombtrágyák a kukoricának!

A kora tavaszi „meleghullám” felborította a természet és a növények bioritmusát. A kukorica vetése ...