TERMÉNYFELVÁSÁRLÁSI ÁRAK:
Étkezési búza: 67.768,08 Ft (tonna)
Takarmánybúza: 61.464,14 Ft (tonna)
Napraforgómag: 126.616,67 Ft (tonna)
Takarmánykukorica: 53.939,78 Ft (tonna)
Takarmányárpa: 50.883,02 Ft (tonna)
Repcemag: 162.255,39 Ft (tonna)
Full-fat szója: 200.238,99 Ft (tonna)
ÜZEMANYAGÁRAK:
Gázolaj ára: 604 Ft
Benzin ára: 577 Ft
DEVIZA KÖZÉPÁRFOLYAM:
EUR: 380,17
USD: 348,84
CHF: 399,18
GBP: 441,91
Hirdetés
Nyuszt: a marosi erdők akrobatikus vadásza

Nyuszt: a marosi erdők akrobatikus vadásza

Hírek - 2022.11.20

A Körös-Maros Nemzeti Park Maros-ártér részterületén szép számban élnek nyusztok. Ezek a ragadozó kisemlősök igazi akrobaták, nagyon ügyesen mozognak a magas fákon.

Természetvédelmi oltalmat élvez

A városokban, falvakban is gyakran előforduló nyestet sokan ismerik. Azt azonban kevesen tudják, hogy van egy „emberkerülő” rokona is, mégpedig a nyuszt. Utóbbi ragadozó természetvédelmi oltalmat is élvez. Amint Körös-Maros Nemzeti Park honlapján, a hírek között olvasható, a nyest és a nyuszt alakja és mérete nagyon hasonló. Megkülönbözteti őket az, hogy a nyuszt torokfoltja általában lekerekített szélű, és nem villás elágazódású a vége. A nyest rózsaszínes, hússzínű orrával ellentétben a nyusztnak sötét, fekete színű az orra.

Alapvetően éjszakai életet él

A nyuszt kb. 50 cm testhosszúságú, ehhez társul még egy 20-25 cm-es, nagy, bozontos farok. Alapvetően egész teste barnás színezetű, lábai sötétebbek, mint a testszőrei. Kedveli az idős, odvas fákban gazdag, természetközeli állapotban lévő erdőket. Többnyire domb- és hegyvidékeinken fordul elő, de a Maros mentén, a Körös-Maros Nemzeti Parkhoz tartozó területen számos olyan erdő található, amely kedvező feltételeket biztosít a fajnak.

Örvendetes módon a megfigyelések alapján stabil állománya él itt nálunk, bár ritkán kerül szem elé, mert alapvetően éjszakai életet él. Naplemente tájékán több alkalommal is láttuk az itteni erdőkben, s ürüléknyomaira is rendszeresen rábukkanunk – adta hírül a KMNP.

Ügyes „légtornász”

Életmódjára jellemző, hogy pihenőhelyét, vackát is egy öreg fa odvában alakítja ki jó magasan, a lombkoronaszinten. Nagyon ügyesen, szinte mókusokkal vetekedve ugrál egyik fáról a másikra, nagy távolságokat tesz meg anélkül, hogy lejönne a talajra. Alapvetően ragadozó életmódú, főleg kisemlősöket, madárfiókákat zsákmányol, de akár még a mókust is képes megfogni.  Előszeretettel fogyaszt erdei bogyós gyümölcsöket is, például kökényt és csipkebogyót.

Fotó: Balla Tihamér

Címkék:
Friss hírek
Kiemelt hírek

Ezt olvasta már?

November végéig lehet benyújtani a kárenyhítési kérelmeket

A korábbi évekhez hasonlóan idén is november 30-ig lehet benyújtani a 2023. kárenyhítési évben bekövetkezett ...