TERMÉNYFELVÁSÁRLÁSI ÁRAK:
Étkezési búza: 65.934,70 Ft (tonna)
Napraforgómag: 141.894,57 Ft (tonna)
Takarmánykukorica: 63.049,15 Ft (tonna)
Takarmányárpa: 53.080,68 Ft (tonna)
Repcemag: 160.540,57 Ft (tonna)
Full-fat szója: 207.331,58 Ft (tonna)
ÜZEMANYAGÁRAK:
Gázolaj ára: 605 Ft
Benzin ára: 607 Ft
DEVIZA KÖZÉPÁRFOLYAM:
EUR: 387,87
USD: 357,68
CHF: 393,49
GBP: 452,43
Hirdetés
Szaporítóanyagok ellenőrzése az ónodi vásáron

Szaporítóanyagok ellenőrzése az ónodi vásáron

Hírek - 2023.11.14

A Nébih a vármegyei kormányhivatalok szakembereivel november 2-án az ónodi Országos Állat- és Kirakodóvásáron helyszíni ellenőrzést tartott, melynek során több mint ezer nem megfelelő gyümölcsültetési anyag megsemmisítése mellett több esetben a helyszíni értékesítés betiltására is sor került.

Ezernél több helyszíni megsemmisítés

Az ellenőrök jellemzően a szaporítóanyag értékesítése, a szőlő- és gyümölcs, valamint a dísznövény-ültetési anyagok címkézése, továbbá a szaporítóanyagok származását igazoló dokumentumok kapcsán tártak fel szabálytalanságokat. A vásáron elvégzett vizsgálatokat a hivatal több osztálya a vármegyei kormányhivatalok és a NAV munkatársainak bevonásával végezte – adta hírül honlapján november 10-én a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal.  – A piaci ellenőrzés során ismeretlen eredetű és problémás minőségű szaporítóanyagokra bukkantak a szakemberek. Az ellenőrök ezernél több gyümölcsültetési anyag esetében rendeltek el helyszíni megsemmisítést, továbbá az árusítás azonnali betiltását. 

Magnóliaként kínálták a fekete ribiszkét

A legproblémásabb ‒ az ellenőrzés során megsemmisített ‒ tételek a fekete ribiszke fajból származtak. A szakemberek több esetben is azzal szembesültek, hogy az árusok magnóliaként vagy piros ribiszkeként kínálták a fekete ribiszkét.

A gyümölcsoltványok esetében az almatermésűek (alma, körte, birs) és a csonthéjasok (szilva, meggy, cseresznye, kajszibarack és őszibarack) csoportjában, a dísznövény-ültetési anyagoknál pedig a rózsatövek esetében történtek szabálytalanságok. 

Többféle hiányosság a címkézésnél

A gyümölcsfák címkézésével kapcsolatban többféle problémát is feltártak az ellenőrök. Számos esetben teljesen hiányzott a címke, ami a szaporítóanyag azonnali megsemmisítését vonta maga után.  A hatóság ‒ ellenőrizve annak végrehajtását ‒ a jogsértő állapot megszüntetésére kötelezte a forgalmazókat. Előfordult hiányos, ellentmondásos adattartalmú, valamint több esetben lengyel és román nyelvű címkézés is. A külföldi szaporítóanyagok esetében az ellenőrök több tételnél találtak ‒ a növényútlevél adattartalmára vonatkozó követelményeket nem teljesítő ‒ hiányos termelői címkét.

A rózsatövek esetében is jellemző volt a tövenkénti fajtamegjelölés hiánya. Sok esetben mindössze egy-egy nagyobb mennyiségű rózsatőre voltak utólagosan színes képek rögzítve, továbbá vagy hiányoztak a származást igazoló dokumentumok is, vagy legfeljebb csak összefoglalóan „rózsa”, „rózsatő” megnevezést tartalmaztak. 

A szőlők esetében a kötegelt ültetési anyagon előző évi hatósági címke nem rendeltetésszerű és a jogszabálynak nem megfelelő felhasználását állapították meg az ellenőrök. A konténeres anyag esetén pedig hiányos adattartalmú címkét találtak a szakemberek.

Minőségi problémák

Valamennyi említett szaporítóanyag esetében egyúttal felmerültek minőségi problémák is. A gyümölcs- és dísznövény-szaporítóanyagoknál a szabadgyökerű tételeknél egyes esetekben a gyökereket nem takarták még fóliával sem, más esetekben már a száradás jeleit mutatták a növények, de előfordultak kihajtott gyökércsomagolt rózsatövek is, illetve fóliazacskós csomagolás esetében elszáradt, megpenészedett vagy hosszú etiolált hajtásokat tartalmazó vesszőkkel rendelkeztek.

A Nébih – a társhatóságok bevonásával – a jövőben is megteszi a szükséges lépéseket az illegális forgalmazás felszámolása érdekében. A szaporítóanyagok forgalmazásával kapcsolatban tapasztalt szabálysértés az mgei@nebih.gov.hu címen jelezhető.

Címkék: szaporítóanyag, nébih, gyümölcsoltvány
Friss hírek
Kiemelt hírek

Ezt olvasta már?

A vadkár-érem több oldala

Az elmúlt időszak egyik nagy port kavaró bejelentése Győrffy Balázstól, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara ...