TERMÉNYFELVÁSÁRLÁSI ÁRAK:
Étkezési búza: 65.972,12 Ft (tonna)
Napraforgómag: 146.274,96 Ft (tonna)
Takarmánykukorica: 58.281,03 Ft (tonna)
Takarmányárpa: 54.759,70 Ft (tonna)
Repcemag: 163.971,57 Ft (tonna)
Full-fat szója: 216.932,13 Ft (tonna)
ÜZEMANYAGÁRAK:
Gázolaj ára: 657 Ft
Benzin ára: 618 Ft
DEVIZA KÖZÉPÁRFOLYAM:
EUR: 389,02
USD: 358,44
CHF: 407,46
GBP: 454,86
Hirdetés
Talaj=Élet –Vissza az alapokhoz, vagyis a talajhoz

Talaj=Élet –Vissza az alapokhoz, vagyis a talajhoz

Hírek - 2023.11.13

Díjat nyert a Talaj=Élet című dokumentumfilm a 39. Agrofilm Nemzetközi Filmfesztiválon, 2023. október 6-án. A film produkciós vezetője dr. László Péter, írta és rendezte Hermann Gábor, operatőr Turbék Attila, drón operatőr Turbék Bálint, vágó Fejér Imola, hangmérnök Nagy Gergely.

Hirdetés

„Ahhoz, hogy a világ élelmiszer ellátása a jövőben is biztosítható legyen, vissza kell nyúlnunk az alapokhoz, vagyis a talajhoz. Hol rontottuk el? Már nem ez a kérdés. Itt a cselekvés ideje! A cél egy talajkímélő, fenntarthatóbb mezőgazdasági szemlélet erősítése, a környezetünk védelme és a biodiverzitás megőrzése.

A film elkészítésének ötlete akkor merült fel bennünk, amikor kezdtek megjelenni a talajokkal kapcsolatos bejegyzések a közösségi médiában. A sok jó tanács mellett azonban sok esetben az elmondottak nem voltak tudományosan megalapozottak. Az objektív tájékoztatás érdekében úgy gondoltuk mint kutatók, hogy kötelességünk elkészíteni egy olyan filmet, ami a talajok jelentőségét több szempontból értékeli.

Ezt az elhatározást megerősítette, hogy az Európai Unió Talajmissziója napvilágra került, amelynek egyik célkitűzése a talajok társadalmasítása.

Talaj=Élet –Vissza az alapokhoz, vagyis a talajhoz

Ezek alapján a filmet megpróbáltuk úgy elkészíteni, hogy egy olyan tudománykommunikációs alkotás legyen, amely nem csak a tudomány oldaláról, hanem az élet minden oldaláról a talajjal foglalkozó emberek szemszögéből mutassa be a talajok jelentőségét. A filmben oktatók, kutatók, szakértők, felügyelők, szakpolitikusok és a talajjal igazán foglalkozó gazdálkodók beszélnek a talajokról” – olvasható a Talajtani Intézet honlapján.

A film elkészítését az NKFIH – Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal Mecenatúra pályázata támogatta. A film magyarországi premierjét a Talaj Világnapja alkalmából 2022. december 5-én tartották az Agrárminisztériumban és a Youtube-on.

Az intenzív gazdálkodás miatt a világ termőtalajainak jelentős hányada leromlott állapotban van, vagy már véglegesen meg is semmisült. Ennek oka a talajok szervesanyag-tartalmának csökkenése, az ebből következő szerkezetromlás, tömörödés és az erózió, illetve a savanyodás, a szikesedés, vagy éppen a túlzott műtrágya- és növényvédőszer-használat.

„Ahhoz, hogy ezen változtassunk, szemléletváltásra és okszerű, tudásalapú, sőt talajközpontú fenntartható, klímatudatos mezőgazdaságra van szükség, amelynek kidolgozásában Intézetünk, a Hun-Ren ATK Talajtani Intézet(TAKI) az EJP SOIL európai projekt keretében vesz részt.”  A film megtekinthető az alábbi linken:„Magyarország területének mintegy felét művelik, ahol közel 20 millió ember számára elegendő élelmiszert lehetne termelni. Azonban hazánk termőterületének kétharmadát valamilyen termékenységet csökkentő talajpusztulási folyamat veszélyezteti.

Ahhoz, hogy ezen változtassunk, szemléletváltásra és okszerű, tudásalapú, sőt talajközpontú fenntartható, klímatudatos mezőgazdaságra van szükség.

Erről szól ez a film” 
Forrás: ATK-TAKI

Címkék: talaj
Friss hírek
Kiemelt hírek

Ezt olvasta már?

Ritka cikta bárányok születnek a DDNP tolnai állattartó telepén

Régi juhfajtánk – a cikta – hazánk területén alakult ki. Jellegét egyrészt az itteni éghajlat, valamint ...