TERMÉNYFELVÁSÁRLÁSI ÁRAK:
Étkezési búza: 68.435,53 Ft (tonna)
Napraforgómag: 143.567,17 Ft (tonna)
Takarmánykukorica: 68.437,43 Ft (tonna)
Takarmányárpa: 55.382,91 Ft (tonna)
Repcemag: 173.966,47 Ft (tonna)
Full-fat szója: 220.650,66 Ft (tonna)
ÜZEMANYAGÁRAK:
Gázolaj ára: 623 Ft
Benzin ára: 616 Ft
DEVIZA KÖZÉPÁRFOLYAM:
EUR: 390,06000
USD: 358,25000
CHF: 403,53000
GBP: 463,15000
Hirdetés
KMNP – Véget ért a legeltetési szezon, zajlik a behajtás, kezdődik a teleltetés

KMNP – Véget ért a legeltetési szezon, zajlik a behajtás, kezdődik a teleltetés

Hírek - 2023.11.09

Lassan visszatérnek a legelőkről az istállókba a Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság kezelésében élő szürkemarhák. Állattartó telepeiken megkezdődik a teleltetés, melyhez megfelelő mennyiségű és minőségű takarmány áll rendelkezésre – adta hírül honlapján november 8-án a Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság.

Fogyóban a fű a legelőkön

A tavalyi aszályos esztendő után az idei év kicsit több csapadékot hozott ugyan, de a nyár végi, őszi esők elmaradása miatt a legelők őszi megújulása sajnos nem mindenütt következett be. Ráadásul a mezei pocok állomány is jelentősen felduzzadt, s ezek a rágcsálók jócskán fogyasztják a füvet, nagy károkat okoznak. A legelők tehát már nem mindenütt nyújtanak elegendő táplálékot a szürkemarháknak, ezért az utóbbi hetekben kiegészítő élelemre is szükség volt. Október végéhez közeledve megkezdték a behajtást, illetve a nemzeti park különböző részterületeire tavasszal kiszállított szürkemarhák visszaszállítását az állattartó telepekre – számol be a híradás a KMNP honlapján.

A növendék gulya már az istállókban van

A Montág-pusztai Állattartó telep magyar szürke szarvasmarha állománya eléri a 650 egyedet. A belőlük kialakított gulyák a Kopáncsi-pusztán, a Montág-pusztán és a Maros-ártérben legeltek. Az egyévesnél fiatalabb üszőkből és tinókból álló növendék gulya (162 egyed) már az istállókban van. A Kopáncsi-pusztán elfogyott a legelő, így az ottani gulya most a Montág-pusztai Állattartótelep környékén legel. A Montág-pusztán két gulya legel, az egyik az északi és keleti oldalon, a másik a nyugati oldalon, az Oláh-tanyánál. Ezen a két területen még jók a legelők. November 1-ig azonban innen is behajtják az állatokat. Legutoljára a Maros-ártérben legelő, másod- és harmadéves növendékekből álló gulyát szállítják be a telepre, november elején.

A téli takarmány és az alomszalma is biztosított

A Dévaványai telepen idén is csaknem 1200 szürkemarha és 250 bivaly telel majd. A legeltetési szezon jól indult, a tavaszi esőknek köszönhetően szépek voltak a gyepek, így nemcsak a nyári, hanem a téli takarmány (széna) és az alomszalma is biztosított az állatok számára.  Dévaványáról a Körös-ártérbe, a Kígyósi-pusztára és a Kis-Sárrétre is szállítottak állatokat, így azok az ottani gyepek természetvédelmi kezeléséről gondoskodtak. A szürkemarhák egy része már túl van az őszi, kötelező állatorvosi kezeléseken és bekerült az istállókba, de Biharugráról és a Körös-ártérből csak november első felében szállítják vissza a gulyákat.

A kardoskúti Sóstói Állattartótelep környékén még jó minőségűek a gyepek, ezért itt a szürkemarhákat még legeltetik. A távolabbi részterületekre szállított gulyák bekerültek már az istállókba.

KMNP – Véget ért a legeltetési szezon, zajlik a behajtás, kezdődik a teleltetés

A Kígyósi-pusztán idén csaknem 500 magyar szürke szarvasmarha legelt

A szürkemarhák legeltetésének egyik fő helyszíne a Kígyósi-puszta, ahol idén csaknem ötszáz magyar szürke szarvasmarha gondoskodott mintegy 780 hektárnyi terület természetvédelmi kezeléséről. A növendék üszők, tinók és borjak három gulyában legeltek. Az állatokat a kardoskúti és a dévaványai állattartó telepeikről szállították ide tavasszal, október második felében pedig visszavitték azokat téli szálláshelyükre – olvasható a KMNP Igazgatóság honlapján. – A Kis-Sárréten szintén jelentős területen, 535 hektáron, csaknem 300 magyar szürke szarvasmarha töltötte a legeltetési szezont. Azok várhatóan november közepén kerülnek vissza a Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság dévaványai állattartó telepére.

Fotó: Pap János

Címkék: behajtás, gulya, legeltetés, szürkemarha
Friss hírek
Kiemelt hírek

Ezt olvasta már?

Humuszépítés az intenzív szántóföldi növénytermesztésben? – ...

A humuszban gazdag talajok tárolják a vizet és tápanyagokkal látják el a növényeket, azaz termékenyek. Ez biztosítja ...