TERMÉNYFELVÁSÁRLÁSI ÁRAK:
Étkezési búza: 65.934,70 Ft (tonna)
Napraforgómag: 141.894,57 Ft (tonna)
Takarmánykukorica: 63.049,15 Ft (tonna)
Takarmányárpa: 53.080,68 Ft (tonna)
Repcemag: 160.540,57 Ft (tonna)
Full-fat szója: 207.331,58 Ft (tonna)
ÜZEMANYAGÁRAK:
Gázolaj ára: 605 Ft
Benzin ára: 607 Ft
DEVIZA KÖZÉPÁRFOLYAM:
EUR: 387,87
USD: 357,68
CHF: 393,49
GBP: 452,43
Hirdetés
A FAO élelmiszerár-indexe tovább csökken

A FAO élelmiszerár-indexe tovább csökken

Hírek - 2023.11.07

Az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete (FAO) pénteken jelentette be, hogy mérsékelten – szeptemberhez képest 0,5 százalékkal – csökkent a világpiaci élelmiszer-nyersanyagárak mutatója októberben, és egyedül a tejtermékek indexe emelkedett.

A FAO élelmiszerár-indexe, amely a globálisan forgalmazott élelmiszer-alapanyagok nemzetközi árának havi változásait követi nyomon, októberben átlagosan 120,6 pontot ért el, ami 10,9 százalékkal alacsonyabb az egy évvel korábbi értéknél.

A FAO gabonaárindex 1,0 százalékkal csökkent az előző hónaphoz képest. A rizs nemzetközi ára az általánosan passzív globális importkereslet közepette 2,0 százalékkal, míg a búza ára 1,9 százalékkal esett vissza, amit az Amerikai Egyesült Államokból érkező erős kínálat és az exportőrök közötti erős verseny nehezített. Ezzel szemben a durva szemek jegyzései enyhén emelkedtek, a kukorica vezetésével az argentin ritkítás miatt.

A FAO növényi olajárindexe 0,7 százalékkal csökkent szeptemberhez képest, mivel a szezonálisan magasabb kibocsátás és a visszafogott globális importkereslet miatti alacsonyabb világpiaci pálmaolaj ára bőven ellensúlyozta a szója-, napraforgó- és repceolaj magasabb árát. A szójaolaj ára a biodízel szektor erőteljes kereslete miatt emelkedett.

A FAO cukorárindexe 2,2 százalékkal csökkent, de 46,6 százalékkal maradt az egy évvel korábbi szint felett. Az októberi visszaesést főként a brazíliai termelés erős üteme okozta, bár az elkövetkező évre vonatkozó szigorúbb globális kínálati kilátások miatti aggodalmak meghaladták a csökkenést.

A FAO húsárindexe 0,6 százalékkal csökkent, mivel a különösen Kelet-Ázsiából érkező visszafogott importkereslet a sertéshús nemzetközi árának csökkenéséhez vezetett, ami bőven ellensúlyozta a baromfi-, szarvasmarha- és juhhús árának marginális növekedését.

A FAO tejárindex októberben 2,2 százalékkal emelkedett, ezzel ellentétes tendenciát mutatva a kilenc hónapos csökkenésnek. A tejpor világpiaci árai emelkedtek leginkább a közeli és hosszabb távú ellátás iránti megugrott importkereslet, valamint az El Niño időjárási viszonyok Óceánia közelgő tejtermelésére gyakorolt ​​hatásával kapcsolatos bizonytalanság miatt. 
Forrás: FAO, Fotó: Pixabay

Címkék: élelmiszerárak, élelmiszerár-index
Friss hírek
Kiemelt hírek

Ezt olvasta már?

Forthial - A búza minőségi paramétereinek növelésére

A 2023. évtől kezdve olyan alacsony terményárakkal találkozhatunk a világpiacon, hogy a kalászosok termesztésébe ...