Izgalmas ízek, egyedi menüsorok a fenntarthatóság jegyében
Hírek - 2023.11.06
A 2023-2024. évi Közétkeztetési Szakácsverseny elődöntőjére október utolsó hétvégéjén került sor. A verseny témája idén a Fenntartható közétkeztetés – húsmentes menü volt. Budaörsön a Metro Gasztroakadémián 17 csapat mérette meg tudását a döntőbe jutásért.
4 óra alatt, nettó 850 Ft/fő nyersanyagértékben
A versenyen 4 fős csapatok vettek részt egy irányító, egy szakács és két segítő csapattaggal – adta hírül honlapján a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih). – A feladatuk egy húsmentes, háromfogásos, felnőtt ebéd elkészítése volt, melyet kötelező alapanyagok (rögös túró, mélyalmos tojás, alma és cékla) felhasználásával, mindössze 4 óra alatt, nettó 850 Ft/fő nyersanyagértékben kellett teljesíteniük. A versenyen tilos volt bizonyos alapanyagok használata, így a csapatok édesítőszert, ízfokozót, élelmiszer-színezéket (vagy ezek bármelyikét tartalmazó összetett alapanyagot) nem használhattak fel az ételek elkészítéséhez.
Kiemelt figyelmet kapott az élelmiszerbiztonság is
A rendezvény idei tematikájából fakadóan a versenyzők mindezek mellett húst, húskészítményt, halat, halhúskészítményt, állati zsiradékot ‒ a vaj kivételével ‒ nem használhattak a menüsorhoz. A kihívás egyik fő kritériumának megfelelően a nevezőknek olyan ételeket kellett elkészíteniük, melyek egy átlagosan felszerelt, közétkeztető főzőkonyhán, hétköznapi körülmények között, akár többszáz fogyasztó részére is elkészíthetőek. A korábbi évek hagyományát megőrizve az eseményen kiemelt figyelmet kapott az élelmiszerbiztonság is, melyet a konyhai zsűri külön értékelt.
A pécsi csapat menüje
Az elkészített ételeket a ‒ szervezők és a szakmai támogatók által delegált ‒ szakértőkből álló zsűri szigorú szempontrendszer alapján bírálta, mely alapján a legtöbb pontot elérő pécsi csapat 100-ból 94,29 pontot szerzett az alábbi menüvel:
• Céklasaláta tofuval
• “Berlingots” snidlinges túróval, parajhabbal, brokkolival
• Csokoládé mousse, almás maracuja öntettel
Gombatoxinok a kukoricában
Régi ellenfelünk, a gabonafutrinka
Megújul a gyakorlati képzés a Magyar Agrár- és Élettudományi ...
A kisállatklinikai munka jelentősége kis kedvenceink ...
Aszálykárok a mezőgazdaságban
Véleményezhetők a termelői öntözésfejlesztést támogató ...
Más megoldást már el sem tudnak képzelni! – Szemrevételezzük a ...
Itt az új KAP menetrend, változások történtek!
A repce alaptrágyázása a versenyképes hozam érdekében
Kukoricazsizsik irtása házilag