TERMÉNYFELVÁSÁRLÁSI ÁRAK:
Étkezési búza: 64.226,90 Ft (tonna)
Napraforgómag: 140.307,36 Ft (tonna)
Takarmánykukorica: 63.149,46 Ft (tonna)
Takarmányárpa: 58.062,74 Ft (tonna)
Repcemag: 152.374,56 Ft (tonna)
Full-fat szója: 214.278,20 Ft (tonna)
ÜZEMANYAGÁRAK:
Gázolaj ára: 601 Ft
Benzin ára: 604 Ft
DEVIZA KÖZÉPÁRFOLYAM:
EUR: 385,91
USD: 355,12
CHF: 390,24
GBP: 451,39
Hirdetés
Izgalmas ízek, egyedi menüsorok a fenntarthatóság jegyében

Izgalmas ízek, egyedi menüsorok a fenntarthatóság jegyében

Hírek - 2023.11.06

A 2023-2024. évi Közétkeztetési Szakácsverseny elődöntőjére október utolsó hétvégéjén került sor. A verseny témája idén a Fenntartható közétkeztetés – húsmentes menü volt. Budaörsön a Metro Gasztroakadémián 17 csapat mérette meg tudását a döntőbe jutásért.

4 óra alatt, nettó 850 Ft/fő nyersanyagértékben

A versenyen 4 fős csapatok vettek részt egy irányító, egy szakács és két segítő csapattaggal – adta hírül honlapján a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih). – A feladatuk egy húsmentes, háromfogásos, felnőtt ebéd elkészítése volt, melyet kötelező alapanyagok (rögös túró, mélyalmos tojás, alma és cékla) felhasználásával, mindössze 4 óra alatt, nettó 850 Ft/fő nyersanyagértékben kellett teljesíteniük.  A versenyen tilos volt bizonyos alapanyagok használata, így a csapatok édesítőszert, ízfokozót, élelmiszer-színezéket (vagy ezek bármelyikét tartalmazó összetett alapanyagot) nem használhattak fel az ételek elkészítéséhez.

Kiemelt figyelmet kapott az élelmiszerbiztonság is

A rendezvény idei tematikájából fakadóan a versenyzők mindezek mellett húst, húskészítményt, halat, halhúskészítményt, állati zsiradékot ‒ a vaj kivételével ‒ nem használhattak a menüsorhoz. A kihívás egyik fő kritériumának megfelelően a nevezőknek olyan ételeket kellett elkészíteniük, melyek egy átlagosan felszerelt, közétkeztető főzőkonyhán, hétköznapi körülmények között, akár többszáz fogyasztó részére is elkészíthetőek. A korábbi évek hagyományát megőrizve az eseményen kiemelt figyelmet kapott az élelmiszerbiztonság is, melyet a konyhai zsűri külön értékelt. 

A pécsi csapat menüje

Az elkészített ételeket a ‒ szervezők és a szakmai támogatók által delegált ‒ szakértőkből álló zsűri szigorú szempontrendszer alapján bírálta, mely alapján a legtöbb pontot elérő pécsi csapat 100-ból 94,29 pontot szerzett az alábbi menüvel:


•    Céklasaláta tofuval 
•    “Berlingots” snidlinges túróval, parajhabbal, brokkolival
•    Csokoládé mousse, almás maracuja öntettel

Izgalmas ízek, egyedi menüsorok a fenntarthatóság jegyében

Címkék: élelmiszerbiztonság, fenntarthatóság, élelmiszer
Friss hírek
Kiemelt hírek

Ezt olvasta már?

A repceméz hatása. Avagy: ezért érdemes fogyasztani!

Elmondhatjuk, hogy a méz nagyon ősi terápiás szer. Már az ókorban is használták sebgyógyításra, lázas betegek ...