![Izgalmas ízek, egyedi menüsorok a fenntarthatóság jegyében](imgCache/upload/images/cikkek/2023/11/zgalmasizek2.webp)
Izgalmas ízek, egyedi menüsorok a fenntarthatóság jegyében
Hírek - 2023.11.06
A 2023-2024. évi Közétkeztetési Szakácsverseny elődöntőjére október utolsó hétvégéjén került sor. A verseny témája idén a Fenntartható közétkeztetés – húsmentes menü volt. Budaörsön a Metro Gasztroakadémián 17 csapat mérette meg tudását a döntőbe jutásért.
4 óra alatt, nettó 850 Ft/fő nyersanyagértékben
A versenyen 4 fős csapatok vettek részt egy irányító, egy szakács és két segítő csapattaggal – adta hírül honlapján a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih). – A feladatuk egy húsmentes, háromfogásos, felnőtt ebéd elkészítése volt, melyet kötelező alapanyagok (rögös túró, mélyalmos tojás, alma és cékla) felhasználásával, mindössze 4 óra alatt, nettó 850 Ft/fő nyersanyagértékben kellett teljesíteniük. A versenyen tilos volt bizonyos alapanyagok használata, így a csapatok édesítőszert, ízfokozót, élelmiszer-színezéket (vagy ezek bármelyikét tartalmazó összetett alapanyagot) nem használhattak fel az ételek elkészítéséhez.
Kiemelt figyelmet kapott az élelmiszerbiztonság is
A rendezvény idei tematikájából fakadóan a versenyzők mindezek mellett húst, húskészítményt, halat, halhúskészítményt, állati zsiradékot ‒ a vaj kivételével ‒ nem használhattak a menüsorhoz. A kihívás egyik fő kritériumának megfelelően a nevezőknek olyan ételeket kellett elkészíteniük, melyek egy átlagosan felszerelt, közétkeztető főzőkonyhán, hétköznapi körülmények között, akár többszáz fogyasztó részére is elkészíthetőek. A korábbi évek hagyományát megőrizve az eseményen kiemelt figyelmet kapott az élelmiszerbiztonság is, melyet a konyhai zsűri külön értékelt.
A pécsi csapat menüje
Az elkészített ételeket a ‒ szervezők és a szakmai támogatók által delegált ‒ szakértőkből álló zsűri szigorú szempontrendszer alapján bírálta, mely alapján a legtöbb pontot elérő pécsi csapat 100-ból 94,29 pontot szerzett az alábbi menüvel:
• Céklasaláta tofuval
• “Berlingots” snidlinges túróval, parajhabbal, brokkolival
• Csokoládé mousse, almás maracuja öntettel
![](imgCache/upload/images/cikkek/2025/01/poni_2024_09_773ckt-90x90.webp)
A szőke szépség (2. rész) – Haflingi ló felvezetésben, ...
![](imgCache/upload/images/cikkek/2024/12_u/klesck-90x90.webp)
A köles, mint alternatív növény jelentősége a korszerű ...
![](imgCache/upload/images/cikkek/2025/01/indem1012_1820x_dekor-90x90.webp)
Íme, egy új, stressztűrő kukorica, kiugró termőképességgel
![](imgCache/upload/images/cikkek/2024/12_u/dorothy_allomany_1_1-90x90.webp)
Isterra tavaszi ajánlat – A szója végre elfoglalja megérdemelt ...
![](imgCache/upload/images/cikkek/2024/12_u/6_kep_plano_vt_6060-90x90.webp)
Pöttinger Plano VT 6060 – A teljes keresztmetszetű ...
![](imgCache/upload/images/cikkek/2025/01/img_9615-90x90.webp)
Ahol hisznek az ésszel végzett forgatásos talajművelésben, ott ...
![](imgCache/upload/images/cikkek/2024/12_u/juwel_tsf_lemken_20190919_0743-90x90.webp)
A forgatásos talajművelés előnyös a kultúrnövény fejlődése ...
![](imgCache/upload/images/cikkek/2024/12_u/csemegekukoricack-90x90.webp)
A vetéstechnológia és a vízellátás hatása a csemegekukorica ...
![](imgCache/upload/images/cikkek/2024/12_u/vetmagck-90x90.webp)
„Sok hűhó semmiért?” – Gondolatok a magyar vetőmagágazat ...
![](imgCache/upload/images/cikkek/2024/12/agromashck-90x90.webp)
JÖN A 43. AGROmashEXPO