TERMÉNYFELVÁSÁRLÁSI ÁRAK:
Étkezési búza: 65.934,70 Ft (tonna)
Napraforgómag: 141.894,57 Ft (tonna)
Takarmánykukorica: 63.049,15 Ft (tonna)
Takarmányárpa: 53.080,68 Ft (tonna)
Repcemag: 160.540,57 Ft (tonna)
Full-fat szója: 207.331,58 Ft (tonna)
ÜZEMANYAGÁRAK:
Gázolaj ára: 605 Ft
Benzin ára: 607 Ft
DEVIZA KÖZÉPÁRFOLYAM:
EUR: 387,87
USD: 357,68
CHF: 393,49
GBP: 452,43
Hirdetés
A MATE Budai Campusán újrahasznosított anyagokból készült, magyar dizájnerek által megálmodott bútorcsaládot mutattak be

A MATE Budai Campusán újrahasznosított anyagokból készült, magyar dizájnerek által megálmodott bútorcsaládot mutattak be

Hírek - 2023.10.23

Előremutató fenntarthatósági elvek alapján készült, díjnyertes dizájnbútorokat adományozott Balogh Levente üzletember a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetemnek, amit jelképesen dr. Gyuricza Csaba, az egyetem rektora vett át. A bútorokat a MATE Budai Campusának közösségi terében helyezték el.

Hulladékcsökkentés és újrahasznosítás

Az átadásra került MATCH elnevezésű termékcsalád megalkotásánál alapvető szempont volt, hogy a hulladékcsökkentés és az újrahasznosítás nagy szerepet kapjon a magas minőségű dizájnbútorok anyagválasztásában és gyártása során.

Az egyetem honlapján közreadott híradás szerint a körforgásos gazdaság törekvéseivel összhangban a termékek forgácslapjai régi bútorok vagy egyéb faanyagok újbóli felhasználásából származnak, a párnák rugalmas töltőanyaga a gyártás során keletkezett poliuretánhab-esedékből és poliésztervatelin-maradékból, a kárpit teljes egésze pedig újrahasznosított PET-palackokból áll, míg a bútorokban megjelenő tömörfa, rétegelt falemez és fém alkatrészek teljes egészében újrahasznosíthatóak.

Biológiai körforgásos gazdaság tudás- és elemzőközpont

Az újrahasznosított anyagokból készült bútorok koncepciója teljes mértékben beleillik a MATE körforgásos gazdaság érdekében végzett tevékenységébe. Egyetemünk világszinten kiemelkedő munkát folytat fenntarthatósági és környezetvédelmi területeken, valamint folyamatosan keressük azokat a hatékony módszereket és megoldásokat, amelyek révén sikeresen tudjuk bevezetni a körforgásos gazdasági folyamatokat a campusainkon. Ennek érdekében többek között biológiai körforgásos gazdaság tudás- és elemzőközpontot hoztunk létre, a jelenleg is üzemelő elkülönített hulladékgyűjtési rendszerünket fejlesztettük és egységesítettük, aerob hasznosítási gépeket szereztünk be, komposztálási technológiákat vezettünk be, valamint szerves termésnövelők és talajjavítók minőségbiztosítási rendszerét hoztuk létre” – hangsúlyozta a rektor.

Büszkék vagyunk arra, hogy a világon egyedülálló módon a gödöllői campusunkon képződő összes biológiailag lebomló hulladékot helyben hasznosítjuk egy professzionális infrastruktúra révén, azaz a saját komposztálótelepünkön teljes körű helyben történő hasznosításra van lehetőség, sikeresen megvalósítva ezzel a biológiai körforgásos gazdaságot. Továbbá arra is rendkívül büszkék vagyunk, hogy a MATE a világ száz legjobbja közé került a Times Higher Education Impact Rankings rangsor ENSZ által deklarált éhezés elleni küzdelmet meghatározó Zero Hunger kategóriájában” – emelte ki Gyuricza Csaba.

Tíz éven belül átállni a körforgásos gazdaságra

Balogh Levente nagyra értékeli a hasonló kezdeményezéseket, hiszen a környezetvédelem és a fenntarthatóság nemcsak magánemberként, hanem cégvezetőként is rendkívül fontos számára. A Szentkirályi egyik kiemelt célja, hogy tíz éven belül átálljon a körforgásos gazdaságra, hulladékmentessé téve az ásványvízfogyasztást.

A körforgásos gazdasági működésre átállásnak három lépcsője van. A Szentkirályinál az elsőt már teljesítettük, vagyis a környezetbarát tervezésnek köszönhetően a PET palackok száz százalékban újrahasznosítható anyagból készülnek. A második lépés a palackok hatékony visszagyűjtése, hiszen csak annyit lehet újrahasznosítani, amennyi visszajut a gyártásba. Ezt szolgálja majd a jövő év elején érvénybe lépő betétdíjas rendszer is, amelynek bevezetése hosszú évek óta szívügyem. A harmadik pedig, ami a legfenntarthatóbb megoldás, a „palackból-palackot” alapelv, vagyis az a folyamat, melynek során a régi PET-palackból új készül, ezzel pedig bezárul a PET-körforgás” – foglalta össze a körforgásos gazdaság felépítését Balogh Levente, aki szeptemberben a MATE Akadémián, mint meghívott szakmai előadó mesélt a hallgatóknak arról, hogy mi lehet a Szentkirályi sikerének titka.

Számomra fontos, hogy támogassak minden olyan kezdeményezést, amely maximalizálja a körforgást. Ennek példája ez a bútorcsalád is, amelyet a MATE Budai Campusának adományoztam. Külön öröm, hogy ezzel egyben fiatal magyar tehetségeket is támogathatok” – fűzte hozzá az üzletember.

Címkék: mate, körforgásos gazdaság
Friss hírek
Kiemelt hírek

Ezt olvasta már?

Perspektivikus vízgazdálkodás nagy termésért és ...

A jó vízgazdálkodás minden gazdálkodónak elsődleges legyen! Főleg azoknak, akik termőterületén az átlagos éves ...