Az éghajlatváltozás, a mezőgazdaság és a beporzók biológiai sokféleségének kölcsönhatása
Hírek - 2023.10.23
A világ mezőgazdasága válaszúthoz érkezett. A globális felmelegedés, a földhasználat megváltozása és a beporzók biológiai sokféleségének csökkenése jelentős veszélyt jelent a növénytermesztésünkre. Ez különösen igaz az olyan trópusi növényekre, mint a kávé, a kakaó, a görögdinnye és a mangó, amelyek nagymértékben függnek a rovarporzók beporzásától.
Az UCL és a Természettudományi Múzeum kutatói által vezetett átfogó tanulmány szerint az éghajlatváltozás és a mezőgazdasági tevékenységek együttes nyomása a beporzó rovarok számának és gazdagságának jelentős csökkenéséhez vezetett.
Éghajlatváltozás és a beporzók visszaszorulása
A kutatásuk azt jelzi, hogy a trópusi területek valószínűleg a legveszélyeztetettebbek a növénytermesztés szempontjából a beporzó rovarok számának erőteljes csökkenése miatt, ami elsősorban az éghajlatváltozás és a földhasználat kölcsönhatásának köszönhető.
Az éghajlatváltozás már nem egy távoli fenyegetés, hanem a jelen valósága. Különösen a trópusi területek viselik valószínűleg e változások fő terhét, ugyanakkor Európa és benne Magyarország is mind fokozottabban kitett a negatív következményeknek.
Ennek oka, hogy a rovarvilág fokozottan érzékeny az éghajlatváltozás és a földhasználat kölcsönhatására.
A beporzó rovarok szerepe
A beporzó rovarok mezőgazdasági rendszerünk meg nem énekelt hősei. Ők felelősek terményeink mintegy 75%-ának beporzásáért.
Miközben a világ az éghajlatváltozással küzd, fontos, hogy emlékezzünk arra a kritikus szerepre, amelyet ezek az élőlények játszanak a mezőgazdaság és az élelmezésbiztonság fenntartásában.
A napenergiában rejlő lehetőségek
Az éghajlatváltozás mérséklésének egyik ígéretes útja a hatékonyabb és költséghatékonyabb napelemek kifejlesztése. A Nature folyóiratban nemrégiben megjelent tanulmány egy új típusú napelemet mutatott be, amely egy perovszkit nevű anyagot használ a napfény befogására és elektromos árammá alakítására.
A kutatók úgy vélik, hogy felfedezésük segíthet abban, hogy a napenergia világszerte elérhetőbbé és megfizethetőbbé váljon az emberek számára. Ez jelentős hatással lehet a mezőgazdaságra, mivel segíthet csökkenteni az üzemanyag-fogyasztást és a kapcsolódó üvegházhatású gázok kibocsátását.
Címkék: beporzók, éghajlatváltozás
Takarónövények szerepe a fenntartható gazdálkodásban
Valós idejű vágókés-élesség asszisztens érkezett a Claas ...
Az AGRITECHNICA 2025 néhány díjazott terméke
150 millió dolláros fejlesztéssel érkezik az új svájci ...
Jön az új ÉLIP pályázat! – Hatalmas lehetőség az élelmiszeripari ...
Jobb megelőzni, mint a szántóföldön bajlódni – gépfelkészítés ...
A szűkülő vetésforgó veszélyei – Óvatosság, gondosság az ...
Jól bevált herbicidek őszi búzában, egy- és kétszikű gyomok őszi ...
Talajvédő-környezetkímélő talajművelés
Precíziós gyomirtás a gyepgazdálkodásban fapados áron: új ...