TERMÉNYFELVÁSÁRLÁSI ÁRAK:
Étkezési búza: 64.226,90 Ft (tonna)
Napraforgómag: 140.307,36 Ft (tonna)
Takarmánykukorica: 63.149,46 Ft (tonna)
Takarmányárpa: 58.062,74 Ft (tonna)
Repcemag: 152.374,56 Ft (tonna)
Full-fat szója: 214.278,20 Ft (tonna)
ÜZEMANYAGÁRAK:
Gázolaj ára: 601 Ft
Benzin ára: 604 Ft
DEVIZA KÖZÉPÁRFOLYAM:
EUR: 385,91
USD: 355,12
CHF: 390,24
GBP: 451,39
Hirdetés
Az éghajlatváltozás, a mezőgazdaság és a beporzók biológiai sokféleségének kölcsönhatása

Az éghajlatváltozás, a mezőgazdaság és a beporzók biológiai sokféleségének kölcsönhatása

Hírek - 2023.10.23

A világ mezőgazdasága válaszúthoz érkezett. A globális felmelegedés, a földhasználat megváltozása és a beporzók biológiai sokféleségének csökkenése jelentős veszélyt jelent a növénytermesztésünkre. Ez különösen igaz az olyan trópusi növényekre, mint a kávé, a kakaó, a görögdinnye és a mangó, amelyek nagymértékben függnek a rovarporzók beporzásától.

Az UCL és a Természettudományi Múzeum kutatói által vezetett átfogó tanulmány szerint az éghajlatváltozás és a mezőgazdasági tevékenységek együttes nyomása a beporzó rovarok számának és gazdagságának jelentős csökkenéséhez vezetett.

Éghajlatváltozás és a beporzók visszaszorulása

A kutatásuk azt jelzi, hogy a trópusi területek valószínűleg a legveszélyeztetettebbek a növénytermesztés szempontjából a beporzó rovarok számának erőteljes csökkenése miatt, ami elsősorban az éghajlatváltozás és a földhasználat kölcsönhatásának köszönhető.

Az éghajlatváltozás már nem egy távoli fenyegetés, hanem a jelen valósága. Különösen a trópusi területek viselik valószínűleg e változások fő terhét, ugyanakkor Európa és benne Magyarország is mind fokozottabban kitett a negatív következményeknek.

Ennek oka, hogy a rovarvilág fokozottan érzékeny az éghajlatváltozás és a földhasználat kölcsönhatására.

A beporzó rovarok szerepe

A beporzó rovarok mezőgazdasági rendszerünk meg nem énekelt hősei. Ők felelősek terményeink mintegy 75%-ának beporzásáért.

Miközben a világ az éghajlatváltozással küzd, fontos, hogy emlékezzünk arra a kritikus szerepre, amelyet ezek az élőlények játszanak a mezőgazdaság és az élelmezésbiztonság fenntartásában.

A napenergiában rejlő lehetőségek

Az éghajlatváltozás mérséklésének egyik ígéretes útja a hatékonyabb és költséghatékonyabb napelemek kifejlesztése. A Nature folyóiratban nemrégiben megjelent tanulmány egy új típusú napelemet mutatott be, amely egy perovszkit nevű anyagot használ a napfény befogására és elektromos árammá alakítására.

A kutatók úgy vélik, hogy felfedezésük segíthet abban, hogy a napenergia világszerte elérhetőbbé és megfizethetőbbé váljon az emberek számára. Ez jelentős hatással lehet a mezőgazdaságra, mivel segíthet csökkenteni az üzemanyag-fogyasztást és a kapcsolódó üvegházhatású gázok kibocsátását.

Címkék: beporzók, éghajlatváltozás
Friss hírek
Kiemelt hírek

Ezt olvasta már?

A szója lehet a mezőgazdászok mentőöve?

Az utóbbi időben egyre többet hallani a szójáról, ezért úgy gondolom, érdemes ezt a témát itt is elővennem. A jelenlegi ...