TERMÉNYFELVÁSÁRLÁSI ÁRAK:
Étkezési búza: 66.533,52 Ft (tonna)
Takarmánybúza: 60.309,76 Ft (tonna)
Napraforgómag: 125.139,53 Ft (tonna)
Takarmánykukorica: 57.843,07 Ft (tonna)
Takarmányárpa: 52.570,69 Ft (tonna)
Repcemag: 160.516,26 Ft (tonna)
Full-fat szója: 202.220,99 Ft (tonna)
ÜZEMANYAGÁRAK:
Gázolaj ára: 593 Ft
Benzin ára: 573 Ft
DEVIZA KÖZÉPÁRFOLYAM:
EUR: 382,59
USD: 355,01
CHF: 405,63
GBP: 445,79
Hirdetés
A tojástermelők védelme érdekében fel kell lépni a hibás uniós döntések ellen

A tojástermelők védelme érdekében fel kell lépni a hibás uniós döntések ellen

Hírek - 2023.10.16

A hazai tojáságazat jelentősen fejlődött az elmúlt évtizedben, az elért eredményeket azonban veszélyeztetik az Európai Bizottság átgondolatlan lépései. Miközben az EU beengedi a piacára az uniós szabályoknak nem megfelelő ukrán tojást, tovább szigorítaná a saját termelőire vonatkozó előírásokat.

Négyszer annyi étkezési tojás érkezett Ukrajnából 2022-ben, mint 2021-ben

A Baromfi Termék Tanács, illetve a Magyar Tojóhibrid-tenyésztők és Tojástermelők Szövetsége 2023. október 13-án, Budapesten rendezte meg a 21. Tojás Világnapi szakmai konferenciát – adta hírül sajtóközleményében a NAK. – Az eseményen Győrffy Balázs, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara elnöke hangsúlyozta: a hazai tojáságazat az elmúlt évtizedben a kedvezőtlen folyamatok – mint például a madárinfluenza vagy a koronavírus-járvány ellenére – komoly eredményeket ért el, sikerült növelni a tojásfogyasztást és javítani az önellátottsági szintet. Ezeket az eredményeket veszélyeztetik most az Európai Bizottság átgondolatlan intézkedései. Az ukrán importra vonatkozó vámok és kvóták tavaly júniusi eltörlése következtében 2022-ben négyszer annyi étkezési tojás érkezett Ukrajnából, mint 2021-ben, 2023 márciusában pedig közel 100 millió darab, annyi, mint a 2021-es év egészében. Ez az uniós élelmiszerbiztonsági, állatjóléti, környezetvédelmi előírásokkal köszönőviszonyban sem lévő import jelentősen beszűkítette a magyarországi és az európai termelők piacát.

A ketreces tojástermelés a leghigiénikusabb technológia

A NAK elnöke kiemelte: miközben az Európai Bizottság nem követeli meg, hogy az import termékek is megfeleljenek az uniós szabályoknak, a saját termelőire vonatkozó előírásokat a radikális zöld szervezetek nyomására tovább szigorítaná. Ugyan a ketreces tartás betiltása az európai parlamenti választások közeledtével átmenetileg lekerült a napirendről, nem kétséges, hogy a jövőben újra felerősödnek az állattenyésztést támadó kezdeményezések. A mezőgazdaságot, de különösen az állattenyésztést folyamatosan érik a rendkívül erős igaztalan támadások a magukat környezet-, illetve állatvédőnek mondó szervezetek részéről. Számos tanulmány bizonyítja, hogy a ketreces tojástermelés a leghigiénikusabb technológia, annak a legkisebb a környezeti lábnyoma, terület-, takarmány- és vízigénye, és nem mellesleg a legolcsóbb. Betiltása ellentétes lenne mind a környezeti, mind a gazdasági, mind a társadalmi fenntarthatóság elveivel.

A fogyasztó dönthesse el

Egy ilyen megalapozatlan döntés következményei olyan visszafordíthatatlan, hosszú távú károkat okoznának, amelynek generációkon átívelő felelősségére nem lehet felhatalmazása az Európai Bizottságnak – hangsúlyozta Győrffy Balázs. Hozzátette: a tisztességes piaci verseny, illetve a fogyasztók választási jogának biztosítása érdekében el kell érnünk, hogy az EU-ban csak az Unió szabályainak megfelelően előállított élelmiszerek kerülhessenek forgalomba, és a fogyasztó dönthesse el, mely tartási módból származó tojást választ, hogy ez a teljes értékű fehérjeforrás mindenki számára hozzáférhető legyen.

Ezen a téren a hazai tojáságazat szereplői számíthatnak a NAK-ra a nemzetközi szakpolitikában való határozott képviseletre, emellett a köztestület saját eszközeivel és szolgáltatásaival továbbra is segíti az ágazat szereplőinek munkáját, legyen szó akár szakmai javaslatokról vagy ágazati törekvések támogatásáról.

Címkék: tojás, tojástermelés
Friss hírek
Kiemelt hírek

Ezt olvasta már?

Az olcsó import áruk kiszorítják a boltok polcairól a magyar ...

Komoly importnyomás helyeződik a hazai élelmiszeripari feldolgozókra. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara adatai ...