TERMÉNYFELVÁSÁRLÁSI ÁRAK:
Étkezési búza: 64.226,90 Ft (tonna)
Napraforgómag: 140.307,36 Ft (tonna)
Takarmánykukorica: 63.149,46 Ft (tonna)
Takarmányárpa: 58.062,74 Ft (tonna)
Repcemag: 152.374,56 Ft (tonna)
Full-fat szója: 214.278,20 Ft (tonna)
ÜZEMANYAGÁRAK:
Gázolaj ára: 601 Ft
Benzin ára: 604 Ft
DEVIZA KÖZÉPÁRFOLYAM:
EUR: 385,91
USD: 355,12
CHF: 390,24
GBP: 451,39
Hirdetés
Széles a fenntartható gazdálkodási gyakorlatok tárháza

Széles a fenntartható gazdálkodási gyakorlatok tárháza

Hírek - 2023.10.13

Nagyon sok olyan, a termelési folyamatba beépíthető és alkalmazható, illetve a fenntartható törekvéseknek is megfelelő gazdálkodási gyakorlat van, amely a megváltozott klimatikus viszonyaink között előnyös tud lenni a hazai gazdálkodóknak — ismertette Feldman Zsolt, az Agrárminisztérium mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkára csütörtökön a CIB csoport szakmai konferenciáján, Bugyin.

Feldman Zsolt előadásában hangsúlyozta, hogy az elmúlt években Európában különösképp  erősödött a nyomás az agráriumot érintő fenntarthatósági kérdésekben: egyrészt az uniós szabályozások révén, másrészt a fogyasztók részéről, de harmadrészt ugyanakkor a saját gazdálkodói érdek is, hogy a természeti erőforrásokkal megfelelően gazdálkodjunk. Kiemelte a talaj védelmével, talajszerkezet javításával és a vízmegtartással kapcsolatos előírásokat, melyek érvényesítésére kötelező jelleg hiányában is óriási szükség lenne gazdálkodói oldalról Magyarországon, különös tekintettel a klímaváltozás negatív hatásainak ezek révén történő enyhítésére.

Az államtitkár kifejtette, hogy a tavalyi energiaválság  rámutatott az input költségek racionalizálásának fontosságára. Emiatt fontos cél, hogy az ezek optimalizálásában nagy segítséget nyújtó precíziós gazdálkodásban rejlő lehetőségeket a közepes és kis agrárvállalkozások is megismerjék és alkalmazzák. A 2021. évi precíziós pályázaton több mint 2.600 gazdálkodó kapott csaknem 200 milliárd forint értékben segítséget a technológia beszerzéséhez és alkalmazásához.

Feldman Zsolt ismertette: komoly lehetőséget jelent a szektornak, hogy az uniós vidékfejlesztési források mellé a kormány döntése értelmében 80 százalékos kiegészítő társfinanszírozás társul. Ennek köszönhetően lehetséges az Európai Unió által elvárt legalább 30 százalékos költési aránynak való megfelelés teljesítése a különböző zöld típusú vidékfejlesztési pályázati felhívásokon úgy, hogy közben 1.500 milliárd forint áll rendelkezésre mezőgazdasági és élelmiszeripari beruházásokra 2027-ig. Így biztosítható a hazai mezőgazdasági és élelmiszeripari üzemek zöld átállása is, amelyek nemcsak környezetvédelmi, hanem gazdasági hasznot is hoznak majd.

Kitért arra is, hogy jelentős adminisztrációs terhet ró a mezőgazdaságban tevékenykedőkre az unió fenntarthatósági feltételeinek való megfelelés dokumentálása. Mint minden szabályozás, ez is uniformizált, mindenkire ugyanazok a kritériumok érvényesek, amelyek a mezőgazdaság, a termőföld, a gazdaságok sokfélesége okán az egyedi alkalmazása során gyakran jelent komolyabb nehézséget. Ez érvényes a zöld szempontoknak megfelelés esetén is.
Forrás: AM Sajtóiroda, Fotó: Fekete István

Címkék:
Friss hírek
Kiemelt hírek

Ezt olvasta már?

Perspektivikus vízgazdálkodás nagy termésért és ...

A jó vízgazdálkodás minden gazdálkodónak elsődleges legyen! Főleg azoknak, akik termőterületén az átlagos éves ...