TERMÉNYFELVÁSÁRLÁSI ÁRAK:
Étkezési búza: 64.226,90 Ft (tonna)
Napraforgómag: 140.307,36 Ft (tonna)
Takarmánykukorica: 63.149,46 Ft (tonna)
Takarmányárpa: 58.062,74 Ft (tonna)
Repcemag: 152.374,56 Ft (tonna)
Full-fat szója: 214.278,20 Ft (tonna)
ÜZEMANYAGÁRAK:
Gázolaj ára: 605 Ft
Benzin ára: 607 Ft
DEVIZA KÖZÉPÁRFOLYAM:
EUR: 387,87
USD: 357,68
CHF: 393,49
GBP: 452,43
Hirdetés
Úton a fenntartható élelmiszeripar felé

Úton a fenntartható élelmiszeripar felé

Hírek - 2023.09.28

A felére kell csökkenteni 2030-ra az egy főre jutó globális élelmiszer-pazarlást kiskereskedelmi és fogyasztói szinten, valamint csökkenteni kell az élelmiszer-veszteséget a termelési és ellátási láncok mentén, beleértve a betakarítás utáni veszteségeket is – mondta Felkai Beáta Olga szeptember 27-én, Tapolcán, a Business Days 2023. konferencián tartott előadásán.

Farm to Fork stratégia

Az élelmiszeriparért és kereskedelempolitikáért felelős helyettes államtitkár arról beszélt, van egy olyan globális problémafelvetés, amelyre mindenképpen választ kell találni a fenntarthatóság kérdéskörében. Ehhez az ENSZ Fenntartható Fejlődési Keretrendszert dolgozott ki 2015-ben. A Farm to Fork stratégia pedig a klímasemlegesség 2050-ig történő megvalósítását tűzte ki célul, amelynek lényege, hogy a jelenlegi uniós élelmiszerrendszer egy fenntartható modell irányába mozduljon el.

Csökkenteni az élelmiszerpazarlást

Az élelmezés- és élelmiszerbiztonsággal kapcsolatos prioritások hangsúlyozása mellett a stratégia fő célja az elegendő, megfizethető és tápláló élelmiszer biztosítása, a növényvédőszerek, műtrágyák és antimikrobiális szerek használatának csökkentése. Emellett kiemelt feladat növelni az ökológiai művelésű területek volumenét, ösztönözni a fenntarthatóbb élelmiszer-fogyasztást és az egészséges étrendet, csökkenteni az élelmiszer-veszteséget és az élelmiszerpazarlást – fejtette ki a helyettes államtitkár.

Felkai Beáta Olga kiemelte, a fenntartható élelmiszer-feldolgozás lényege, hogy a folyamatosan változó gazdasági és környezeti feltételek mellett a jelenlegi szükségletek kielégítésére olyan módszereket kell figyelembe venni, mint a természeti erőforrások megőrzése, a gazdaságos és energiahatékony feldolgozás, a nem szennyező technológiák alkalmazása és a csökkenő hulladéktermelés – részletezte.

Maradéknélkül Program

A helyettes államtitkár kitért az élelmiszerpazarlás mértékének csökkentésére, amelynek elérésére az Európai Bizottság 2023-ig jogilag kötelező erejű célokat javasol. 2016-ban ugyanis 88 millió tonna, vagyis háztartásonként 92 kg élelmiszerhulladék keletkezett egy főre vetítve. Ez a szám 2022-re 59 milliárd tonnára mérséklődött, amely 70 kg hulladékot jelent évente egy főre. Kiemelte, az élelmiszerpazarlás mérséklésére hazánkban 2015-ben jött létre a Maradéknélkül Program, amely eredményeként 2016 óta az elkerülhető élelmiszerhulladék, vagyis az élelmiszerpazarlás mennyisége 27%-kal csökkent, az összes élelmiszerhulladék mennyisége pedig 12%-al. Mindezt szemléletformáló és oktatási programok, fogyasztói kutatások, nemzetközi és hazai együttműködések egyaránt segítik. Az előadást követően átadták a Fenntarthatóság Szimbóluma 2023 verseny, valamint a Magyar Marketing Szövetség Zöld tagozati különdíját.




Forrás: AM Sajtóiroda, Fotó: Pelsőczy Csaba

Címkék: élelmiszer, élelmiszeripar, élelmiszerpazarlás
Friss hírek
Kiemelt hírek

Ezt olvasta már?

Indulnak az agrár pályázatok, mezőgazdasági beruházási ...

A Közös Agrárpolitika Stratégiai Terv mentén elindult az mezőgazdasági pályázatok társadalmi egyeztetése, ...