TERMÉNYFELVÁSÁRLÁSI ÁRAK:
Étkezési búza: 67.768,08 Ft (tonna)
Takarmánybúza: 61.464,14 Ft (tonna)
Napraforgómag: 126.616,67 Ft (tonna)
Takarmánykukorica: 53.939,78 Ft (tonna)
Takarmányárpa: 50.883,02 Ft (tonna)
Repcemag: 162.255,39 Ft (tonna)
Full-fat szója: 200.238,99 Ft (tonna)
ÜZEMANYAGÁRAK:
Gázolaj ára: 600 Ft
Benzin ára: 580 Ft
DEVIZA KÖZÉPÁRFOLYAM:
EUR: 379,95
USD: 347,02
CHF: 393,67
GBP: 437,56
Hirdetés
Erdei iskola: közvetlen kapcsolat a gyermekek és a természet között

Erdei iskola: közvetlen kapcsolat a gyermekek és a természet között

Hírek - 2023.08.06

Évente százezer gyermeket fogadnak az állami erdőgazdaságok erdei iskolái, amelyek a hazai környezeti nevelés kiemelkedően fontos intézményei, miként az Erdei Vándortábor mozgalom.

Ugyancsak az erdőgazdaságok infrastruktúrájára alapoznak az Erdei Vándortáborok, ahol idén már 12 útvonalon várják az erdőszerető fiatalokat – mondta el Nagy István agrárminiszter a közösségi médiában közétett videójában.

36 hazai erdészeti erdei iskola

A tárcavezető kiemelte, az Országos Erdészeti Egyesület által minősített 36 hazai erdészeti erdei iskola a fenntarthatóságra nevelés legfontosabb intézményei közé tartozik. Az állami erdőgazdaságok közel negyven évvel ezelőtt elsőként létesítettek olyan intézményeket, ahol a személyes tapasztalatszerzés alkotja a természet szeretetére való nevelés lényegét. A cégcsoport az elmúlt időszakban ökoturisztikai fejlesztései keretében a legtöbb erdei iskolát felújította.

Az erdei iskolák programjában alapvető követelmény, hogy közvetlen kapcsolatot teremtsenek a gyerekek és a természet között. Éppen ezért a módszertanának az a lényege, hogy a fenntarthatóságot a gyakorlatban is megmutassák az erdőgazdálkodás példáin keresztül.

Erdei Vándortábor mozgalom

 Nagy István kifejtette, számos sikeres kezdeményezés alapoz az állami erdőgazdaságok turisztikai infrastruktúrájára és az erdei iskolák tevékenységére. Ilyen az Erdei Vándortábor mozgalom, amely az aktív Magyarországért felelős kormánybiztosság kezdeményezésére indult 2017-ben azzal a céllal, hogy megismertesse az úgynevezett #erdeivándor életérzést a fiatalokkal. Hozzátette, mindennek a távlati célja, hogy ezúton is elősegítsék a környezettudatos szemlélet kialakítását a társadalomban.

Ma már 10 állami erdőgazdaság csatlakozott az Országos Erdészeti Egyesület által koordinált Erdei Vándortáborok megvalósításához, amelyekben idén több mint 5500 táborozó vesz részt, így már 28 ezerre emelkedett a programban résztvevő fiatalok száma. Az agrárminiszter kiemelte az akkreditált Gyalogos Vándortábor vezető képzés fontosságát, amelyet eddig 1529 pedagógus végzett el, akik nemcsak a nyári táborozások, hanem az iskolai képzés során is a természet szeretetére és tiszteletére nevelik a diákokat.

Megőrizni az erdőket

Nagy István videójában felhívta a figyelmet arra is, hogy az erdők megőrzése a fenntarthatóság és a klímaváltozás szempontjából is stratégiai kérdés. Erdők nélkül ugyanis minden értelemben szegényebbek lennénk. Éppen ezért gondoskodni kell erdeinkről fennmaradásáról és gyarapításáról, valamint erre kell tanítani a következő generációkat is, vagyis a szülőföld és a természet szeretetére –húzta alá a tárcavezető.
Forrás: AM Sajtóiroda, Fotó: Vermes Tibor

Címkék: erdő
Friss hírek
Kiemelt hírek

Ezt olvasta már?

Év Magyar Mezőgépe 2023

A Gépipari Tudományos Egyesület Mezőgépipari Szakosztálya és a mezőgazdasági szaklapokat kiadó Magyar ...