TERMÉNYFELVÁSÁRLÁSI ÁRAK:
Étkezési búza: 64.621,68 Ft (tonna)
Napraforgómag: 136.210,90 Ft (tonna)
Takarmánykukorica: 57.903,11 Ft (tonna)
Takarmányárpa: 52.011,53 Ft (tonna)
Repcemag: 164.077,99 Ft (tonna)
Full-fat szója: 193.837,54 Ft (tonna)
ÜZEMANYAGÁRAK:
Gázolaj ára: 653 Ft
Benzin ára: 641 Ft
DEVIZA KÖZÉPÁRFOLYAM:
EUR: 391,76
USD: 367,13
CHF: 402,25
GBP: 459,21
Hirdetés
ERP díj-csökkentés a borászatban – Sikeres volt az egyeztetés

ERP díj-csökkentés a borászatban – Sikeres volt az egyeztetés

Hírek - 2023.07.26

Hazánkban 2023. július 1-én lépett életbe az Európai Unió által előírt hulladékgazdálkodási szabályozás, amelyet már 2008-ban jóváhagytak, és a „szennyező fizet” elvet igyekszik erősíteni. Hazánkban 2023. július 1-én lépett életbe az Európai Unió által előírt hulladékgazdálkodási szabályozás, amelyet már 2008-ban jóváhagytak, és a „szennyező fizet” elvet igyekszik erősíteni.

Célja, hogy az európai országok, így hazánk is, minél hamarabb átálljon a körforgásos gazdaságra. A jogszabály értelmében a hulladékfeldolgozási költség innentől közvetlenül a termék előállítóját, gyártóját terheli, létrehozva ezzel az úgynevezett kiterjesztett gyártói felelősségi rendszert. Így tehát a termék teljes életciklusa során az előállító vállalja a pénzügyi terhet a hulladék kezeléséért.

A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy a rendelet szinte minden gyártó és importtal foglalkozó vállalat számára plusz költséget, úgynevezett ERP-díjat (kiterjesztett gyártói felelősségi díj) ír elő. Ezt a díjat, amennyiben az előállító úgy dönt, hogy az egyéni hulladékkezelés helyett a kollektív teljesítést választja (tehát a hulladék gyűjtését, elszállítását, átvételét, feldolgozását stb. a Mohu Mol Hulladékgazdálkodási Zrt. végzi majd), negyedévente köteles megfizetni a koncessziós társaság részére. A fizetési kötelezettség mértékét rendelet határozza meg.

Talán nem is gondolnánk, hogy bizony a többszörösen újrahasznosítható üveg után is jelentős ERP-díj terheli az előállítókat, így a borászatokat is. Ehhez kapcsolódóan Nagy István agrárminiszter a napokban bejelentette, hogy a magyar szőlő-bor ágazat védelme érdekében nagymértékben csökkentik a kiterjesztett gyártói felelősség díj összegét a borászati üvegre vonatkozóan, ezzel pedig nagy terhet vesznek le a pincészetek válláról.

Ennek alapján úgy tűnik, eredményesen zárult a Hegyközségek Nemzeti Tanácsa (HNT) és a kormány között hónapok óta folytatott egyeztetés. A HNT hazánk 22 borvidékén dolgozó 25 000 szőlőtermelő és mintegy 2000 borászati hegyközségi tag védelmében kérte a szabályozás felülvizsgálatát.  

Érveikben többek között kitértek arra is, hogy a szektor eddig is elkötelezett volt a környezetterhelés csökkentése mellett. Ez a vállalás a hegyközségi tagok belső meggyőződéséből ered, hiszen a magyar szőlőtermelők és borászok az évről évre megújuló természet körforgásában dolgoznak. A termőtalaj védelme, a biológiai sokszínűség megőrzése, az integrált és ökológiai gazdálkodás előmozdítása csak néhány aspektusa az ágazat környezettudatos szemléletének.  

„A körforgásos gazdálkodással kapcsolatban az Agrárminisztériummal és az Energiaügyi Minisztériummal zajló megbeszéléseken a HNT az ágazat egységes álláspontját képviselte. A kormányzattal fennálló kiemelt partneri kapcsolatunk alapja az őszinte párbeszéd, mely egyértelműen hozzájárult közös munkánk eredményességéhez. A jelenlegi döntés egyik aspektusa, hogy a kiélezett európai borpiaci versenyben a minőség az ágazat versenyképességének meghatározó eleme, hiszen a bor egyértelműen élvezeti, kulturális, továbbá szakrális termék. A HNT elnökeként számomra ennél is fontosabb, hogy a kormánydöntés figyelemmel volt az ágazat termelési jellegére. A borvidéki településeken dolgozó hegyközségi tagok mögött ugyanis családok és munkatársak állnak. A döntés egyértelműen egy konzervatív értékeket valló közösség iránti felelősségvállalás kifejezése. A HNT mindig ezt az értéket képviseli a tárgyalásai során” – emelte ki Frittmann János, a HNT elnöke.

Címkék: borászat, erp-díj, körforgásos gazdaság
Friss hírek
Kiemelt hírek

Ezt olvasta már?

ANImashExpo a MATE szakmai partnerségében

Új kiállítással bővül a HUNGEXPO kínálata: 2024. december 5-7. között rendezik az ANImashEXPO-t, melynek célja, ...