TERMÉNYFELVÁSÁRLÁSI ÁRAK:
Étkezési búza: 64.226,90 Ft (tonna)
Napraforgómag: 140.307,36 Ft (tonna)
Takarmánykukorica: 63.149,46 Ft (tonna)
Takarmányárpa: 58.062,74 Ft (tonna)
Repcemag: 152.374,56 Ft (tonna)
Full-fat szója: 214.278,20 Ft (tonna)
ÜZEMANYAGÁRAK:
Gázolaj ára: 601 Ft
Benzin ára: 604 Ft
DEVIZA KÖZÉPÁRFOLYAM:
EUR: 386,15
USD: 355,93
CHF: 389,93
GBP: 453,06
Hirdetés
Váltsuk vissza! - Népszavazási kezdeményezés az üvegpalackok kötelező visszaváltásáért

Váltsuk vissza! - Népszavazási kezdeményezés az üvegpalackok kötelező visszaváltásáért

Hírek - 2023.07.25

Egy civil szerveződés, nem kevesebb célt tűzött ki, minthogy összegyűjtse a népszavazáshoz szükséges megfelelő számú aláírást annak érdekében, hogy kötelező legyen hazánkban az üvegpalackok visszaváltása.

A rendszerváltás ideje előtt, virágkorát élte a palackvisszaváltás. Napjainkban az üveghulladék közel 90%-a nem visszaválható és csupán 1%-a kerül újrahasznosításra. A többi, jó esetben a kommunális hulladékkal keveredve kerül a szeméttelepekre. Rosszabb esetben, valamelyik bokor tövében végzi. Pedig az üveg nem hulladék. Többszörösen újrahasznosítható, de ehhez az első lépés, hogy a felhasznált üveg újra bekerüljön a termelési ciklusba, így csökkentve az új üveggyártáshoz szükséges alapanyagok kitermelését, megtakarítva ezáltal a természetes erőforrásokat, és nem utolsósorban csökkentve az üveg, hulladékként történő feldolgozás mennyiségét. Hogy ez valóban megtörténjen, jelentősen újra kell gondolni az üvegvisszaváltás jelenlegi gyakorlatát Magyarországon, egyértelmű és szigorúbb szabályozásra lenne szükség. Németországban például 2003 óta működik az üvegvisszaváltó rendszer, aminek köszönhetően ma már a csomagolóanyag 98 százalékát gyűjtik vissza.

Hazánkban a témával kapcsolatban már 2021 nyarán, a Humusz Szövetség (környezetvédelmi civil csoport) kiadott, egy közös állásfoglalást több civil szervezettel együttműködve, az italcsomagolások hatékony betétdíjas rendszerének bevezetéséért. Ennek kapcsán elkezdődött a párbeszéd az illetékes minisztériummal, és megkezdődött az együttműködés a kiskereskedelmi szolgáltatókkal is. (Aldi, Lidl, Spar, Tesco stb.)

Ezt hivatott tovább bővíteni a most induló aláírásgyűjtés, amelyhez bárki csatlakozhat a www.valtsukvissza.hu oldalon, hiszen minden segítő kézre és észre szükség van. Várják azok jelentkezését, akik szintén szívügyüknek tekintik a környezetvédelmet és lehetőségükben áll sok emberhez eljuttatni az aláírásgyűjtéshez szükséges íveket. Továbbá azok jelentkezését is, akik a gyűjtőpontok kialakításában tudnak segíteni, hogy azok valóban jól látható helyen legyenek kihelyezve, de természetesem aláírni a weboldalon is lehet.

Egy valamit azonban mindenki megtehet, mégpedig azt, hogy aláírásával támogatja a kezdeményezést!

Címkék: üvegpalack
Friss hírek
Kiemelt hírek

Ezt olvasta már?

A repceméz hatása. Avagy: ezért érdemes fogyasztani!

Elmondhatjuk, hogy a méz nagyon ősi terápiás szer. Már az ókorban is használták sebgyógyításra, lázas betegek ...