TERMÉNYFELVÁSÁRLÁSI ÁRAK:
Étkezési búza: 64.226,90 Ft (tonna)
Napraforgómag: 140.307,36 Ft (tonna)
Takarmánykukorica: 63.149,46 Ft (tonna)
Takarmányárpa: 58.062,74 Ft (tonna)
Repcemag: 152.374,56 Ft (tonna)
Full-fat szója: 214.278,20 Ft (tonna)
ÜZEMANYAGÁRAK:
Gázolaj ára: 601 Ft
Benzin ára: 604 Ft
DEVIZA KÖZÉPÁRFOLYAM:
EUR: 386,15
USD: 355,93
CHF: 389,93
GBP: 453,06
Hirdetés
Kutyáknak szánt kullancs-, bolhariasztó nyakörveket vizsgáltak az ellenőrök

Kutyáknak szánt kullancs-, bolhariasztó nyakörveket vizsgáltak az ellenőrök

Hírek - 2023.07.24

Elriasztják, távol tarják-e a házi kedvencektől az élősködőket a nyakörvek? A nyári szezonális ellenőrzés során kutyák számára engedélyezett, külső élősködők elleni nyakörveket is vizsgáltak a Nébih szakemberei.

Az ellenőrzött 13, házi kedvenceknek szánt nyakörv többségében megfelelőnek bizonyult, ugyanakkor néhány terméknél a hatóanyag-tartalommal kapcsolatban merültek fel problémák. A szakemberek végül egy termék adott gyártási tételét kivonták a forgalomból – adta hírül július 21-én, pénteken a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal.

13 termék 15 gyártási tételéből vettek mintát

A bolhák, kullancsok, csípő- és lepke szúnyogok riasztására, valamint irtására törzskönyvezett nyakörvek egész évben fontos szerepet játszanak a kutyák külső élősködők elleni védelmében. A nyári időszakban kiemelten fontos az alkalmazásuk, ezért a Nébih szakemberei a nyári szezonális ellenőrzés részeként a nagyobb kereskedelmi egységekben kapható 13 termék, 15 gyártási tételéből vettek mintát. A laboratóriumi vizsgálatok során megmérték a termékek hatóanyagtartalmát, ellenőrizték a nyakörvek hosszát, és érzékszervi vizsgálattal tanulmányozták azok megjelenését, használhatóságát.

Nyolc esetben minden rendben

Nyolc termék esetében valamennyi vizsgált paraméter megfelelt a forgalomba hozatali engedélyben foglaltaknak. Négy, azonos gyártóhelyen előállított nyakörv gerániol hatóanyagtartalma azonban minimálisan meghaladta az engedélyezett határértéket. A hivatal a problémát jelzi a gyártónak, és a következő időszakban fokozottan figyelemmel kíséri majd a gyártás folyamatát.

Egy nyakörvet visszahívott a forgalomból a hatóság

A kutyanyakörvek szezonális ellenőrzése során egy termék esetében akadt súlyos probléma. A „HappyPet Guard bolha és kullancsirtó nyakörv kutyák részére” terméknél hatóanyagtartalma és megjelenése jelentősen eltért az engedélyben foglaltaktól, ezért a vizsgált gyártási tételt a hatóság visszahívta a forgalomból. Az ellenőrök a továbbiakban azt is vizsgálják, hogy csak ez a gyártási tétel érintett, vagy általános nem megfelelőségről van szó. Utóbbi esetben akár az engedély felfüggesztésére is sor kerülhet. 

Fotó: Pixabay

Címkék: kutya, nyakörv, nébih
Friss hírek
Kiemelt hírek

Ezt olvasta már?

Növényvédelmi gépek és permetező drónok kötelező ...

A növényvédelmi gépeket – ide értve a permetező drónokat – gyártó és/vagy forgalmazó vállalatokat ...