TERMÉNYFELVÁSÁRLÁSI ÁRAK:
Étkezési búza: 64.226,90 Ft (tonna)
Napraforgómag: 140.307,36 Ft (tonna)
Takarmánykukorica: 63.149,46 Ft (tonna)
Takarmányárpa: 58.062,74 Ft (tonna)
Repcemag: 152.374,56 Ft (tonna)
Full-fat szója: 214.278,20 Ft (tonna)
ÜZEMANYAGÁRAK:
Gázolaj ára: 601 Ft
Benzin ára: 604 Ft
DEVIZA KÖZÉPÁRFOLYAM:
EUR: 385,91
USD: 355,12
CHF: 390,24
GBP: 451,39
Hirdetés
Spárgatök, laskatök, patisszon, cukkini – a nyári tökfélék termesztése visszaesett

Spárgatök, laskatök, patisszon, cukkini – a nyári tökfélék termesztése visszaesett

Hírek - 2023.07.24

Könnyű nyári ételt szeretne? A nyári tökfélék hazai termesztése eléggé visszaesett az utóbbi évtizedekben. Korai cukkini fajtákat fóliában is termesztenek, főként a Dél-Alföldön.

A kánikulában remek választás lehet egy könnyű zöldséges ebéd, vagy vacsora, sőt, a kerti sütögetés során is helyet kaphatnak a zöldségek a grillrácson. A nyári tökfélék rendkívül változatosak, ide tartozik többek között a spárgatök, a lopótök, a laskatök, a patisszon és a cukkini.

Kevesebb mint ezer hektár

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara körképe szerint a főzőtökök termesztésének hagyománya van hazánkban, legfőbb értékük a kiváló étrendi hatású rostanyag és a biológiailag tiszta víztartalom, kalóriában szegény, így kiváló alapanyaga lehet egy könnyű nyári ebédnek, vagy nyáresti vacsorának. A nyári tökfélék hazai termesztése eléggé visszaesett az utóbbi évtizedekben, az idei egységes kérelmek alapján kevesebb mint ezer hektáron termesztjük ezeket a zöldségféléket.  Emellett korai cukkini fajtákat fóliában is termesztenek, főként a Dél-Alföldön.

A cukkini zöld változata a legnépszerűbb

A nyári tökök piacát a szabadföldi termesztésből június közepétől szeptember végéig lehet ellátni. A spárgatök a félkilós bébi mérettől a kifejlett több kilós nagyságig eladható friss piacra. A kora tavaszi hónapokban spárgatökből a 70-80 dkg-os, a nyári hónapokban az 1-1,8 kg-os termésméret a keresett. A patisszon értékesítése mindössze június és júliusra korlátozódik az áruházakban.

Itthon a cukkini zöld változata a legnépszerűbb, a vásárlók jellemzően a 18-21 cm-es, 30-35 dekagrammos cukkinit keresik. Víztartalma lényegesen kevesebb a többi tökféléhez képest, de vitamin- és ásványianyag-tartalma jelentősebb. Mivel héjával együtt fogyasztják, ezért nagy mennyiségű védőhatású béta-karotint is tartalmaz. A cukkini ezenkívül bőségesen tartalmaz C-vitamint, folsavat, káliumot, kalciumot, foszfort, mangánt, cinket, nyákszerű és keserű anyagokat, valamint nyomokban még élettanilag értékes szelént is. Ez az ízletes zöldség egyesíti magában az uborka és a tök minden jótékony tulajdonságát.

Zöld, sárga, kerek, csíkos

A cukkini igen gazdag fajtaválasztékkal rendelkezik, színben, alakban és méretben is változatos. Zöld, halványzöld, sárga, csíkos és kerek fajtatípusok is rendelkezésre állnak termesztésre, a klasszikus sötétzöld héjú, hosszúkás típus mellett. Hazánkban leginkább ez utóbbi az elterjedt, a többi típus leginkább választékbővítő és csak kis mennyiségben termesztik ezeket itthon, ezért ritkábban találkozni velük a boltokban. Elkészítési módjának csak a fantázia szabhat határt. Készülhet belőle főzelék, saláta, tócsni, kínálhatjuk sütve, főzve, rántva, vagy akár grillezve.

A vásárlás során keressük a sértetlen külső réteggel rendelkező tököket. A fiatal, zsenge tökök 12-13 ℃-on 1 hétig eltarthatók, a teljesen kifejlődött termések ugyanezen a hőmérsékleten akár 1-2 hónapig is fogyaszthatók maradnak.
Forrás: NAK

Címkék: tök
Friss hírek
Kiemelt hírek

Ezt olvasta már?

Bővülő megoldások a szabadföldi zöldségek kártevői ellen

A kertészeti ágazatok között hagyományosan fontos helyet tölt be hazánkban a szabadföldi zöldségtermesztés, amely ...