TERMÉNYFELVÁSÁRLÁSI ÁRAK:
Étkezési búza: 67.768,08 Ft (tonna)
Takarmánybúza: 61.464,14 Ft (tonna)
Napraforgómag: 126.616,67 Ft (tonna)
Takarmánykukorica: 53.939,78 Ft (tonna)
Takarmányárpa: 50.883,02 Ft (tonna)
Repcemag: 162.255,39 Ft (tonna)
Full-fat szója: 200.238,99 Ft (tonna)
ÜZEMANYAGÁRAK:
Gázolaj ára: 604 Ft
Benzin ára: 577 Ft
DEVIZA KÖZÉPÁRFOLYAM:
EUR: 380,17
USD: 348,84
CHF: 399,18
GBP: 441,91
Hirdetés
Védőhálókból, tüskékből építenek  fészket

Védőhálókból, tüskékből építenek fészket

Hírek - 2023.07.19

Azokból a védőelemekből építenek fészket egyes városi madárfajok, amelyeket éppen ellenük alkalmaztak.

Mint ismeretes az európai nagyvárosok, főleg a turistalátványosságok közelében, igyekszik megelőzni a  madarak fészkelését, így különböző védőhálókat és tüskéket helyeznek el az ablakpárkányokon, a tetőkön, valamint a szobrok fölött is.

A költő szárnyasok viszont mindig is alkalmaztak, fiókáik védelmére, tüskés ágakat a fészeképítéseko. Mindebből viszont az európai  városokban viszonylag kevés áll rendelkezésükre.

Amikor a kereslet és a kínálat találkozik..

Aa védőelemek  tehát arra hivatottak, hogy megakadályozzák a városi madarakat a fészekrakásban, csakhogy egy holland kutatócsoport megfigyelései rávilágítottak arra, hogy a madarak épp ezeket az eszközöket használják a városi fészeképítéshez. A hálók és tüskék ugyanis kiválóan pótolják a természetben megtalálható tüskés ágakat, amik belvárosokban hiányoznak.

Már megint a varjak..

Auke-Florian Hiemstra, a hollandiai Naturalis Biodiverzitás Központ munkatársa és kollégái eddig a holland varjúknál (Corvus corone), valamint Belgiumban, Hollandiában és Skóciában az eurázsiai szarkáknál (Pica pica) figyelték meg ezt a viselkedést. Egy antwerpeni fészek arról tanúskodik, hogy az azt készítő szarka konkrétan kitépte az épületet védő madárriasztó tüskéket a fészek felé eső oldalon, a másik oldalt viszont tulajdonképpen érintetlenül hagyta.

1500 fémtüske

Így mintegy 1500 fémtüskét tartalmazó fészket rakott, írja a New Scientist. Megfigyeléseiket a Denisea szaklapban tették közzé, és arra buzdítják a hasonló területen kutatókat, hogy vizsgálják meg, befolyásolják-e a költési sikert a városban rendelkezésre álló alapanyagok. Ha a hálókkal, szögesdróttal és tüskékkel épített fészkek biztonságosabbak, az hosszú távon befolyásolhatja a városi madarak egyedszámát.
Forrás: Qubit, Fotó: Pixabay

Címkék:
Friss hírek
Kiemelt hírek

Ezt olvasta már?

November végéig lehet benyújtani a kárenyhítési kérelmeket

A korábbi évekhez hasonlóan idén is november 30-ig lehet benyújtani a 2023. kárenyhítési évben bekövetkezett ...