TERMÉNYFELVÁSÁRLÁSI ÁRAK:
Étkezési búza: 65.934,70 Ft (tonna)
Napraforgómag: 141.894,57 Ft (tonna)
Takarmánykukorica: 63.049,15 Ft (tonna)
Takarmányárpa: 53.080,68 Ft (tonna)
Repcemag: 160.540,57 Ft (tonna)
Full-fat szója: 207.331,58 Ft (tonna)
ÜZEMANYAGÁRAK:
Gázolaj ára: 605 Ft
Benzin ára: 607 Ft
DEVIZA KÖZÉPÁRFOLYAM:
EUR: 387,87
USD: 357,68
CHF: 393,49
GBP: 452,43
Hirdetés
Korlátozta a HÉBIH a hosszú távú élőállat szállítmányok indítását

Korlátozta a HÉBIH a hosszú távú élőállat szállítmányok indítását

Hírek - 2023.07.18

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) az elmúlt évek gyakorlatának megfelelően 2023 nyarán is korlátozza a nem klimatizált gépjárműveken a hosszú távú élőállat szállítmányok indítását.

Tilos

Az időjárási előrejelzések ismeretében, a Bulgárián keresztül Törökországba tervezett közúti kérődző szállítás július 11-től további utasításig tilos. Emellett az egyéb célországok esetében is folyamatosan vizsgálniuk kell a szállítóknak és a hatósági szakembereknek, hogy az állatok érdekeit szem előtt tartva, biztonságosan indítható-e a szállítmány.

Szükséges óvintézkedések

A hosszú távú- és export-állatszállításokat végző élőállat-szállítók és szállításszervezők részére összeállított Nébih Útmutató tartalmazza egyebek között a nyári meleg miatt szükséges állatjóléti intézkedéseket.

A nagy melegben történő szállítás fokozottan megterheli az állatok szervezetét. Az állatoknak a szállítás és a kapcsolódó műveletek közbeni védelméről szóló 1/2005/EK rendelet (a továbbiakban: Rendelet) előírásainak történő megfelelés, illetve a magas hőmérséklet veszélyeinek csökkentése érdekében az állatszállítóknak az alábbi óvintézkedéseket kell betartani:

Szabályok

• Amennyiben a szállítási útvonalon a hőmérséklet meghaladja a 30 °C-ot, növelje az állatok számára rendelkezésre álló férőhelyet minimum 30 %-kal.

• Az állatok feletti megfelelő szellőztetés és légcsere érdekében az előírt, illetve az ajánlott magasságnál nagyobb belmagasságot kell biztosítani a járműben.

• Minden állat számára biztosítani kell a friss vízhez való hozzáférés lehetőségét. • A gépjárművezetők vigyenek magukkal hordozható kézi itatókat, hogy szükség esetén, illetve a határon való várakozás ideje alatt valamennyi állatot meg tudjanak itatni.

• A gépjárművezetők ellenőrizzék gyakrabban az állatokat a hőstresszre utaló jelek mielőbbi felismerése érdekében (a hőstressz jelei lehetnek: gyors, felületes légzés, nyitott szájjal való lihegés, izzadás, megnövekedett vízfelvétel, csökkent takarmányfelvétel, szarvasmarha esetén: nyáladzás, bőgés).

• A gépjárművezetők a nagy melegben történő várakozás alatt mindig kapcsolják be a ventilációt. Lehetőség szerint mindig árnyékban parkoljanak az állatszállító járművekkel.

• Az 1/2005/EK rendelet 11. cikk (1) bekezdés b) IV. pontja szerinti vészhelyzeti intézkedési terve térjen ki az extrém magas hőmérséklet miatt kialakuló vészhelyzetek kezelésére.

• Tervezzen gondosan annak érdekében, hogy elkerülhetőek legyenek a meghosszabbodott várakozási idők.

Címkék: élőállat szállítás, nébih
Friss hírek
Kiemelt hírek

Ezt olvasta már?

Újabb segítség a gazdáknak - Magasabb jövedéki adó ...

A kormány újabb intézkedéssel segíti a gazdákat. Megjelent az a kormányrendelet, amely rögzíti, hogy 2024. május ...