TERMÉNYFELVÁSÁRLÁSI ÁRAK:
Étkezési búza: 65.934,70 Ft (tonna)
Napraforgómag: 141.894,57 Ft (tonna)
Takarmánykukorica: 63.049,15 Ft (tonna)
Takarmányárpa: 53.080,68 Ft (tonna)
Repcemag: 160.540,57 Ft (tonna)
Full-fat szója: 207.331,58 Ft (tonna)
ÜZEMANYAGÁRAK:
Gázolaj ára: 605 Ft
Benzin ára: 607 Ft
DEVIZA KÖZÉPÁRFOLYAM:
EUR: 387,87
USD: 357,68
CHF: 393,49
GBP: 452,43
Hirdetés
Még nyáron is kevés gyümölcsöt fogyasztunk ..

Még nyáron is kevés gyümölcsöt fogyasztunk ..

Hírek - 2023.07.17

Bár szinte mindenki fejből tudja a ’leckét’, miszerint az egészséges és kiegyensúlyozott étrend szerves része a megfelelő mennyiségű gyümölcs- és zöldségfogyasztás, ennek ellenére közel sem eszünk eleget ezekből. Nyári hónapokban némileg növekszik az elfogyasztott mennyiség, köszönhetően az idénygyümölcsöknek, de még mindig távol vagyunk az optimális szinttől.

45 kg az annyi

A felmérések szerint a magyar lakossága rendkívül kevés zöldséget és -bármilyen meglepő is gyümölcsöt fogyaszt. A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adatai szerint évente átlagosan fejenként kb. 45 kg-ot juttatunk be szervezetünkbe zöldégből és gyümölcsből, ez azonban jócskán elmarad az ajánlott értéktől.

legalább napi négy alkalommal kellene

 Az ajánlások alapján napi legalább négy alkalommal kellene zöldséget és gyümölcsöt fogyasztanunk ebből pedig minimum egy alkalommal nyersen. Ennek oka, hogy nyers gyümölcsök tápanyagtartalma a legmagasabb, ez pedig idénygyümölcsök esetében különösen igaz. Emellett pedig folyamatosan nő az az összeg, amelyet táplálék kiegészítőkre fordítunk.

Mit nevezünk idénygyümölcsnek?

Azokat a gyümölcsöket, amelyek betakarítási időszaka az adott évszakra esik. Télen jellemzően kevesebb idénygyümölccsel találkozhatunk, így a hidegebb évszakban a naspolya vagy a csipkebogyó mellett sokan egzotikus gyümölcsökkel egészítik ki napi vitaminfogyasztásukat. Ebben az időszakban nem szabad elfeledkezni arról sem, hogy a lassan termő zöldségek és gyümölcsök ásványianyag tartalma magasabb, mint a gyorsan termő terményeké.
Forrás: Zabosfa.hu, Fotó: Pixabay

Címkék: gyümölcs, zöldség
Friss hírek
Kiemelt hírek

Ezt olvasta már?

Kapás kultúráink fiatalkori kártevői

Kapás kultúráink egyes évjáratokban jelentős károkat szenvednek el a fiatalkori kártevők kártétele ...