TERMÉNYFELVÁSÁRLÁSI ÁRAK:
Étkezési búza: 75.123,94 Ft (tonna)
Napraforgómag: 145.473,72 Ft (tonna)
Takarmánykukorica: 72.407,87 Ft (tonna)
Takarmányárpa: 59.387,20 Ft (tonna)
Repcemag: 164.386,21 Ft (tonna)
Full-fat szója: 211.508,15 Ft (tonna)
ÜZEMANYAGÁRAK:
Gázolaj ára: 601 Ft
Benzin ára: 594 Ft
DEVIZA KÖZÉPÁRFOLYAM:
EUR: 397,66
USD: 371,92
CHF: 416,86
GBP: 473,16
Hirdetés
Az EBB 45 milliárd euró kiegészítő finanszírozással támogatja a zöld megállapodáshoz kapcsolódó ipari tervet

Az EBB 45 milliárd euró kiegészítő finanszírozással támogatja a zöld megállapodáshoz kapcsolódó ipari tervet

Hírek - 2023.07.14

Az EU bankja 50%-kal növeli REPowerEU csomagjának méretét, és kiszélesíti a támogatható ágazatok körét a nulla nettó kibocsátási célt szolgáló legkorszerűbb stratégiai technológiák területén történő gyártás finanszírozása érdekében

A kiegészítő finanszírozás 2027-ig várhatóan több mint 150 milliárd euró összegű beruházást mozgósít

Az EBB igazgatótanácsa emellett 10 milliárd eurót hagy jóvá energetikai, innovációs, üzleti beruházási és oktatási projektekre, valamint a törökországi földrengés által elpusztított vízügyi infrastruktúrára

Az Európai Beruházási Bank Csoport (EBB csoport) újabb rekordszintre növeli a tiszta energiához biztosított finanszírozási volumenét, és kiterjeszti célzott, rendkívüli támogatását a nulla nettó kibocsátási célt szolgáló legkorszerűbb stratégiai technológiákhoz és termékekhez biztosítandó gyártókapacitás kiépítésére. A ma jóváhagyott csomag jelentősen hozzájárul az Európai Bizottság által „A zöld megállapodáshoz kapcsolódó ipari terv: a nulla nettó kibocsátás kora” című közleményben megfogalmazott célokhoz.

Júliusi luxembourgi ülésén az EBB igazgatótanácsa úgy határozott, hogy 45 milliárd euróra növeli azokat a kiegészítő forrásokat, amelyeket az Európa importált fosszilis tüzelőanyagoktól való függőségének megszüntetésére kidolgozott REPowerEU tervhez igazodó projektekre különítenek el. A kiegészítő finanszírozás a tiszta beruházásokhoz nyújtott, már eleve jelentős EBB-támogatáshoz adódik hozzá, és 50%-os növekedést jelent a 2022 októberében bejelentett, 30 milliárd eurós eredeti csomaghoz képest.

Az EBB igazgatótanácsa emellett úgy határozott, hogy kiszélesíti a támogatható ágazatok körét, ezzel fokozva a nulla nettó kibocsátási célt szolgáló legkorszerűbb stratégiai technológiák területén történő uniós gyártáshoz, valamint a kritikus fontosságú nyersanyagok kitermeléséhez, feldolgozásához és újrafeldolgozásához nyújtott finanszírozást. A kiegészítő finanszírozás 2027-ig kerül folyósításra, és a várakozások szerint összesen több mint 150 milliárd euró összegű beruházást fog mozgósítani a megcélzott ágazatokban.

„Teljeskörűen bevetjük a rendelkezésre álló pénzügyi hatóerőnket, hogy támogassuk Európa ipari versenyképességét, gyártóiparát, valamint az olyan kritikus fontosságú technológiák bevezetését, amelyek elvezetnek minket a nulla nettó kibocsátásra történő gyors és igazságos átálláshoz – mondta Werner Hoyer, az EBB elnöke. – Az Uniónkban élő emberek mindig számíthatnak Bankjuk rendületlen támogatására.”

A legkorszerűbb gyártáshoz nyújtandó EBB-támogatásból részesülő ágazatok közé fognak tartozni várhatóan a fotovoltaikus napenergián és a naphőenergián alapuló technológiák, a szárazföldi és tengeri szélerőművek, az akkumulátorok és a tárolás, a hőszivattyúk és a geotermikus technológiák, az elektrolizátorok és az üzemanyagcellák, a fenntartható biogáz, a szén-dioxid-leválasztás és -tárolás, valamint a hálózati technológiák. Támogathatók továbbá a kapcsolódó kritikus fontosságú nyersanyagok kitermelésével, feldolgozásával és újrafeldolgozásával kapcsolatos beruházások is.

Az EBB igazgatótanácsa emellett 10 milliárd euró összegben hagyott jóvá új hiteleket projektek számára. A jóváhagyott projektek között szerepel új szél- és napenergia-termelési projekt Spanyolországban és Ausztriában, hálózatfejlesztés Olaszországban, valamint egy elektromos járművekhez akkumulátorcellát gyártó gigagyár Franciaországban. Összességében az EBB jó úton van afelé, hogy megvalósítsa a REPowerEU tervhez kapcsolódóan bejelentett támogatási intézkedéseit.

Az Igazgatótanács jóváhagyott továbbá egy átfogó 400 millió eurós támogatási csomagot a februári földrengések által sújtott délkelet-törökországi városok ivóvízellátási, szennyvízkezelési és csapadékvíz-elvezetési infrastruktúrájának és alapvető szolgáltatásainak helyreállításához. Szintén az Európai Unión kívül, az Igazgatótanács finanszírozást hagyott jóvá egy Ecuador és Peru közötti új villamosenergia-rendszerösszekötőhöz, valamint észszerűsített finanszírozást hagyott jóvá Afrika-szerte a tiszta energiára és a zöld átállásra irányuló, kis léptékű projektekhez.

Fotó: Pixabay

Címkék: támogatás, finanszírozás, fosszilis tüzelőanyag
Friss hírek
Kiemelt hírek

Ezt olvasta már?

Tavaszi vetésű szántóföldi növények az idén 1,9 millió hektáron

2024-ben a tavaszi vetésű szántóföldi növények tervezett vetésterülete 1,9 millió hektár volt a tavaszi ...