A magyar gazdálkodók szakmai közössége
Genezis műtrágya
Corteva Verben Queen

Vadásszuk le a gyomokat!

Hírek - 2016.04.13

A kukoricatermesztés jövedelmezősége az utóbbi években egyre kiszámíthatatlanabb, amely az alacsony terményárak és az aszályos időjárás következménye.

Vadásszuk le a gyomokat!


Ezek a tényezők arra ösztönzik a termelőket, hogy még nagyobb figyelmet fordítsanak a gyomirtó szer kiválasztására. Olyan terméket kell keresni, amely biztosítja a kukorica tartós gyommentességét, ezáltal megakadályozza a gyomok víz- és tápanyagpazarlását, ugyanakkor kedvező árának köszönhetően a költségtakarékosságot is segíti.
A Cheminova Magyarország Kft. 2015-ben vezette be a Vizsla Pack nevű kukorica gyomirtó csomagját, amelynek összetevői a Rosan (proszulfuron + dikamba) és Nic-It (nikoszulfuron). A három hatóanyag kitűnően kiegészíti egymást, ezáltal tökéletes gyomirtó hatást eredményez, a már kikelt gyomok ellen. Ez a kombináció akkor biztosít betakarításig tiszta területet, ha a kezelés idejére az összes gyom kikelt. Gyakori jelenség, hogy a kukorica vetését követően hetekig alig esik eső, majd miután elvégeztük a gyomirtást csapadékosra fordul az időjárás és újra gyomosodik a terület.
Abban az esetben, ha elhúzódó gyomkelésre kell számítani, a Vizsla Pack Gold (1 db Vizsla Pack + 10 liter Successor T) a tökéletes választás, amely idén kerül bevezetésre. A Successor T hatóanyagai jelentős talajhatással bírnak. A petoxamid és a terbutilazin is rendelkezik csírázásgátló hatással. A kijuttatás után lehulló csapadék bemossa a talajba, ezáltal több hetes tartamhatással rendelkezik, amely megakadályozza a gyomok újrakelését. A kombináció hatékony a legtöbb, kukoricában előforduló gyom ellen. A magról kelő gyomok (csattanó maszlag, libatop fajok, disznóparéj fajok, keserűfű, parlagfű, selyemmályva, varjúmák, napraforgó árvakelés, kakaslábfű, muhar-fajok, köles-fajok, stb.) mellett több, évelő gyom ellen is kitűnő hatékonysággal rendelkezik (pl.: mezei acat, apró szulák, fenyércirok, stb.)
Meg kell jegyezni, hogy az évelő gyomok, a napraforgó árvakelés és a szerbtövis esetében a hatása csak a már kikelt, kihajtott egyedek ellen érvényesül.

 

vizslap1

A Vizsla Pack Gold kezelés után 2 héttel, minden gyom elpusztult, előtérben a kezeletlen terület (Debrecen, 2015. május)

A Vizsla Pack Gold-ot a magról kelő kétszikű gyomok 2-6 leveles, magról kelő egyszikűek gyökérváltás előtti állapotában kell kijuttatni. Amennyiben a területen fenyércirok van, annak 10-20 cm-es fejlettségénél végezzük a kezelést, a kukorica 5 leveles állapotáig.

vizslap2

A Vizsla Pack Gold több hetes tartamhatással rendelkezik, előtérben a kezeletlen terület (Debrecen, 2015. június)

A Vizsla Pack Gold évelő gyomoktól mentes területen, 6 hektár kukorica kezelésére elegendő, abban az esetben, ha erős az évelő gyomfertőzés (pl. mezei acat, fenyércirok) vagy a magról kelő egyszikű gyomok gyökérváltáson túl vannak, akkor 5 hektárra használjunk egy csomagot.
Kedvező hektárköltségének és igen széles gyomirtó spektrumának köszönhetően kitűnő megoldás a kukorica állományban történő gyomirtására. Hosszú tartamhatása miatt, nincs gond a terület újra gyomosodásával sem.
A Vizsla Pack és Vizsla Pack Gold alkalmazása esetén utóvetemény korlátozás nincs.

További információ: www.cheminova.hu

Szerző: FMC/Cheminova Magyarország Kft.

Címkék: