A magyar gazdálkodók szakmai közössége
Corteva Pioneer NF 15 eves nyeremenyjatek 2023 marcius
Genezis Green Max
Corteva Queen 2023. ápr. 1-15

Invazív sárgarozsda fajok Európában

Invazív sárgarozsda fajok Európában

Hírek - 2016.04.13

A búza sárgarozsda betegségének egy új fajtája terjed Nagy-Britanniában, ahol azt tanácsolják a gazdáknak, hogy alaposan vizsgálják át a növényeket, és a fertőzés láttán gombaölőszerrel permetezzenek.

Invazív sárgarozsda fajok Európában


Az új, úgynevezett Kranich fajtát először 2015-ben azonosították a búzaföldeken és az első vizsgálatok azt mutatják, hogy egyes búzafajták érzékenyebbek rá. A brit Cereal Pathogen Virulence Survey (CPVS) projektmenedzsere, Sarah Holdgate elmondta, hogy a tavalyi vizsgálatok szerint két újabb búzafajta, a Spyder és a Graham kissé nagyobb fogékonyságot mutatott a fertőzésre, mint a többiek.

A CPVS kutatói ugyanakkor közölték, hogy még csak abban a szakaszban vannak, hogy figyelemmel kísérik, illetve felkutatják a sárgarozsda új változatának előfordulását. így még az sem ismert, mekkora a tényleges veszélyessége. Ezért a CPVS azt kéri a farmerekről, hogy rendszeresen figyeljék a búza növekedését és ha – különösen az ellenállóbb búzafajtáknál –betegségre utaló jelet látnak, a növényt küldjék be a kutatóknak.

A Kranich sárgarozsdát elsőként 2011-ben mutatták ki Dániában és Svédországban, és ez az első új törzs Nagy Britanniában a Warrior nevű rozsda öt évvel ezelőtti megjelenése óta. Sarah Holdgate elmondta, hogy a Kranich egzotikus eredetű, akárcsak a Warrior, ami csaknem bizonyosan a Himalája-régióból származik. Európában szerinte új invazív törzsek vannak terjedőben és a Warrior is rövid idő alatt elterjedt Nagy Britanniában. Ezért azt tanácsolják, hogy az első jelek láttán gombaölő szerrel permetezzék a gazdák a búzát.
Forrás: Syngenta blog


Címkék:

LEGOLVASOTTABB HÍREK

2023.03.05

ZÖLDSÉGFÉLÉK TÁPANYAGIGÉNYE

TOVÁBB OLVASOM...

2023.02.19

Mit ültessek a kert árnyékos oldalára?

TOVÁBB OLVASOM...

2023.02.17

Miért válasszunk magyar burgonyafajtákat?

TOVÁBB OLVASOM...

2023.01.28

Ukrán gabona, uniós fejfájás

TOVÁBB OLVASOM...

2023.01.27

Nemcsak olcsó gabona, hanem silány liszt is érkezik Ukrajnából

TOVÁBB OLVASOM...

2023.01.25

Videón, ahogy az autó felborít egy pótkocsis traktort

TOVÁBB OLVASOM...

2023.01.24

Páratlan technológiai újítás a Huntractornál

TOVÁBB OLVASOM...
TOVÁBB A HÍREK OLDALRA...