TERMÉNYFELVÁSÁRLÁSI ÁRAK:
Étkezési búza: 65.972,12 Ft (tonna)
Napraforgómag: 146.274,96 Ft (tonna)
Takarmánykukorica: 58.281,03 Ft (tonna)
Takarmányárpa: 54.759,70 Ft (tonna)
Repcemag: 163.971,57 Ft (tonna)
Full-fat szója: 216.932,13 Ft (tonna)
ÜZEMANYAGÁRAK:
Gázolaj ára: 657 Ft
Benzin ára: 618 Ft
DEVIZA KÖZÉPÁRFOLYAM:
EUR: 389,02
USD: 358,44
CHF: 407,46
GBP: 454,86
Hirdetés
Hajókat kezdtek el rombolni az agresszív kardszárnyú delfinek

Hajókat kezdtek el rombolni az agresszív kardszárnyú delfinek

Hírek - 2023.06.18

Kis híján elsüllyesztett egy vitorlást egy csapat kardszárnyú delfin a Gibraltári-szorosnál, majd egészen a kikötőig követték a menekülő járművet – írja a Live Science. 2020 óta egyre gyakoribbak az ilyen esetek, vagyis amikor a kardszárnyú delfinek hajók ellen támadnak.

Hirdetés

Kutatók úgy vélik, hogy ezt a viselkedést egy olyan példány kezdhette el, amelynek traumatikus találkozása elehetett egy ilyen vízi járművel. Úgy tűnik, hogy tapasztalatait nem tartotta meg magának, hanem továbbadta fajtársainak is.

Szemtanúk feljegyezték a korábbi támadások alkalmával, hogy a kisebb orkák utánozzák a nagyobbakat. Egy alkalommal egy nagyobb támadott, míg a két kis orka megfigyelte a technikát, és egy enyhe nekifutással ők is nekicsapódtak a hajónak. Mindezt olyan sikerrel tették, hogy a parti őrségnek kellett kimentette a legénységet és elvontatni a hajót.

2020 júliusa óta összesen 505 esetről számoltak be, közülük öt alkalom a hajó süllyedésével végződött. Az emlősök a támadás kivitelezésében is egyre professzionálisabbak, általában a járművek kormánylapátját veszik célba, miután ezt tönkretették, elmennek. Az utóbbi alkalmakkor viszont a kormánylapát elpusztítása után is tovább üldözték a hajót, egészen a kikötőig.

A szakértők egyelőre nem tudják, hogy ez egyedi eset volt-e, vagy megváltozott a kardszárnyú delfinek agresszív viselkedése, és mostantól várhatóan mindig hasonlóképpen fognak eljárni. A szakértők azt tanácsolják a térség hajósainak, készüljenek fel a lehetséges támadásokra, a kormánylapátra erősített tüskék elméletben megfelelő védelmet nyújthatnak a kardszárnyú delfinek ellen.

Az orkákat (Orcinus orca) gyakran nevezik gyilkos bálnáknak, annak ellenére, hogy szinte soha nem támadnak emberre. Valójában a gyilkos bálna elnevezés eredetileg „bálnagyilkos” volt, mivel az ősi tengerészek látták őket csoportosan vadászni, hogy nagy bálnákat ejtsenek el – írja a Whale and Dolphin Conservation (WDC).

Ma már az orkák a bolygó legszélesebb körben elterjedt emlősei közé tartoznak, és minden óceánt benépesítenek. Hihetetlenül társas, változatos és kegyetlen tengeri ragadozók, akiknek étrendje a pingvintől a nagy fehér cápáig terjed.

(Fotó: Wolfgang Lucht/Pixabay)

Címkék: kardszárnyú delfin, gyilkos bálna, orka, agresszív, hajó, támadás, védekezés
Friss hírek
Kiemelt hírek

Ezt olvasta már?

A gázolaj marad, a benzin ismét drágul

Semmi rendkívüli nem történt a nagyvilágban, ennek ellenére szerdán bruttó 4 forinttal drágul a benzin, a gázolaj ára ...