TERMÉNYFELVÁSÁRLÁSI ÁRAK:
Étkezési búza: 65.934,70 Ft (tonna)
Napraforgómag: 141.894,57 Ft (tonna)
Takarmánykukorica: 63.049,15 Ft (tonna)
Takarmányárpa: 53.080,68 Ft (tonna)
Repcemag: 160.540,57 Ft (tonna)
Full-fat szója: 207.331,58 Ft (tonna)
ÜZEMANYAGÁRAK:
Gázolaj ára: 605 Ft
Benzin ára: 607 Ft
DEVIZA KÖZÉPÁRFOLYAM:
EUR: 387,87
USD: 357,68
CHF: 393,49
GBP: 452,43
Hirdetés
Európa fenntartható jövője közös célja az agráriumnak

Európa fenntartható jövője közös célja az agráriumnak

Hírek - 2023.06.15

A KITE Zrt. idén is képviselte magát június 7-8-án a NAK Szántóföldi Napok és Agrárgépshow kiállításon.  A rendezvény üzenete ezúttal azokra a technológiai újításokra irányult, melyek megoldást jelenthetnek napjaink klímaválságára és gazdasági kihívásaira. A KITE ezen törekvés élenjárójaként bemutató területén szemléltette korszerű eljárásait és tartott gépbemutatót az érdeklődőknek.

Az agrárium folyamatosan fejlődik és az éppen aktuális eljárásokkal, újításokkal pedig nem könnyű lépést tartani.  A kihívást nehezítik azok a szabályozási rendeletek, melyeket az Európai Uniónak szükségszerű volt meghozni a környezetvédelemért és az egészségesebb élelmiszer előállításért.

A kihívást nehezítik az éghajlat változás hatásai, valamint a környezetvédelemi és az egészségesebb élelmiszer előállítás miatti intézkedések.

A KITE Zrt. teljes mellszélességgel áll Partnerei mögött, minden lehetőséget megragadva a teljes körű tájékoztatásra. Ebből adódóan a NAK Szántóföldi Napokon innovatív megoldásokkal, érdekes információkkal gazdagított komplex élő bemutatóra invitálta a termelőket, melyet a vállalat demóparcelláján mutatott be.  A legújabb hibrideket/fajtákat, technológiai megoldásokat és inputanyagokat kalászos, repce és kukorica növényállományokban mutatta meg.

Korszerű gyakorlataival és mezőgazdasági megoldásaival választ adott azokra a kérdésekre, hogyan lehet költséghatékony módon 2030-ra az EU Green Deal céljainak megfelelni, megőrizve, sőt növelve a hatékonyságot. 

A KITE szakemberei kitértek arra is, hogyan lehet fenntartható módon, a biológiai hatásokra alapozva egészséges növényállományt létrehozni és fenntartani, ezáltal egészséges, minőségi termést betakarítani. Mint kiderült a kulcs az okos megoldásokban és a biológiai hatásokra jobban alapozó, hatékonyabb inputanyag felhasználásban rejlik, amely racionális cél a következő években az agrárium számára.

Mozgó-és állógép bemutatók

Európa fenntartható jövője közös célja az agráriumnak

Az elhangzottakat a szántóföldeken színvonalas gépbemutató támasztotta alá, mely a talajművelés, tápanyag-utánpótlás, vetés és a növényvédelem köré összpontosult. A bemutatón 8 gépkapcsolatot láthattak a jelenlévők, mellyel a vállalat igyekezett megmutatni, hol tart ma a legújabb csúcstechnológia. A gépflotta felhozatal sikerét növelte a legújabb 8R 410 EVT elektromechanikus váltóval szerelt traktor, valamint az új John Deere 612R See & SprayTM rendszerrel szerelt permetezője, amely Európa-szerte két hete mutatkozott be a KITE szántóföldi bemutatóin. A látogatók Mezőfalván első alkalommal találkozhattak ezzel a gyomfelismerő rendszerrel felszerelt „okospermetezővel”, mely akár a köröm nagyságú gyomokat is képes felismerni és lepermetezni.

Az idei NAK állógép-bemutatóján közel 25 munkagépet vonultatott fel a KITE, melyek teljesen lefedik a betakarításhoz és a logisztikához szükséges erő és munkagépeket. A gabonabetakarítás egyik kiemelkedő képviselője a John Deere T660 kombájn, amely a T széria legkedveltebb típusa. Tangenciális cséplőrendszere nagyátmérőjű forgó leválasztódobbal rendelkezik, mely a hatékony szemleválasztás mellett biztosítja a kiváló szalmaminőséget is. A kombájnok sorában az érdeklődők megtekinthették a gazdák körében igen népszerű John Deere S770-es típust is, ami az egyrotoros cséplőrendszerének köszönhetően hatalmas betakarítási teljesítményt és kiváló szemminőséget biztosít.

Európa fenntartható jövője közös célja az agráriumnak

Az állógép bemutató egyik különlegessége a J&M X2431G átrakókocsi volt, mely a nagy teljesítményű egycsigás felépítésének köszönhetően akár 2 perc alatt képes átrakni a terményt egy közúti pótkocsira. Ezáltal megspórolható a kombájn költséges állásideje, valamint talajkímélés szempontjából is kiváló választás. További előnye, hogy rendkívül szemkímélő, ami kukorica, szójabab, napraforgó betakarításánál elengedhetetlen tulajdonság.

A felvonultatott gépek között a John Deere 9900 önjáró szecskázó bizonyult a legerősebb munkagépnek. Ez a 970 LE névleges teljesítménnyel rendelkező önjáró szecskázó nem véletlenül kapott helyet a kiállított portfólióban, ugyanis a hatékony takarmányelőállítás elengedhetetlen eszköze, mely mind a betakarítás teljesítményében mind minőségében a prémium kategóriát képviseli.

Európa fenntartható jövője közös célja az agráriumnak

Az állógép bemutatón a KITE szakemberi igyekeztek mindenki igényének megfelelően bemutatni az erő- és munkagépeket, így közép- és prémium kategóriás John Deere traktorok, SIP rendképző, valamint egy Geringhoff kukorica adapter is megtekinthető volt a kínálatban. A logisztikai feladatok hatékony elvégzéséhez kétféle JCB rakodó: egy törzscsuklós TM220-as és egy teleszkópos 542-70-es AgriLoadall képviselte a repertoárt. Továbbá SIP tárcsás fűkaszák, és egy Joskin tandem tengelyes pótkocsi is bemutatásra került. A látogatók közelebbről is megismerhették a John Deere hengeres bálázóit, melyet egy V451 R-es változó kamrás és egy F441M-es fix kamrás típus képviselt.

Európa fenntartható jövője közös célja az agráriumnak

A NAK Szántóföldi napokon a KITE Zrt. precíziós szaktanácsadással is segítette Partnereit, melyre az idén debütált rendezvénykamionban került sor.

Címkék: kite zrt., nak szántóföldi napok, agrárgépshow
Friss hírek
Kiemelt hírek

Ezt olvasta már?

75 éve szolgálja az állategészségügyi diagnosztikát a Nébih ...

Alapításának 75. évfordulóját ünnepelte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) debreceni ...