TERMÉNYFELVÁSÁRLÁSI ÁRAK:
Étkezési búza: 75.123,94 Ft (tonna)
Napraforgómag: 145.473,72 Ft (tonna)
Takarmánykukorica: 72.407,87 Ft (tonna)
Takarmányárpa: 59.387,20 Ft (tonna)
Repcemag: 164.386,21 Ft (tonna)
Full-fat szója: 211.508,15 Ft (tonna)
ÜZEMANYAGÁRAK:
Gázolaj ára: 601 Ft
Benzin ára: 594 Ft
DEVIZA KÖZÉPÁRFOLYAM:
EUR: 397,66
USD: 371,92
CHF: 416,86
GBP: 473,16
Hirdetés
Egy számunkra új élelmiszer: cascara

Egy számunkra új élelmiszer: cascara

Hírek - 2023.06.05

Új élelmiszernek minősülnek azok a harmadik országból származó élelmiszerek, amiket 1997 előtt nem fogyasztottak jelentős mértékben az EU területén, függetlenül attól, hogy egyes harmadik országokban fogyasztási hagyományuk van.

A harmadik országban hagyományos élelmiszerek csak biztonságos fogyasztásuk igazolását követően hozhatók az EU piacán forgalomba. Az ilyen élelmiszereknek legalább egy harmadik ország népességének jelentős részében, legalább 25 éve a szokásos étrend részét kell képezniük.

A nem élelmiszerként történő vagy a szokásos étrendhez nem kapcsolódó felhasználások nem képezik az élelmiszerként történő biztonságos felhasználás hagyományának részét, valamint csak akkor minősülnek harmadik országokból származó hagyományos élelmiszereknek, ha a 178/2002/EK rendeletben meghatározott elsődleges termelésből származnak, függetlenül attól, hogy azok feldolgozott vagy feldolgozatlan élelmiszerek-e.

Ilyen például a cascara is, amelyről valószínű még igen kevesen hallottunk. A cascara a kávégyümölcs húsa, amelyet a kávébab eltávolítása után megszárítanak. Forrázatát hagyományosan fogyasztják Jemenben, Etiópiában, Bolíviában és Ugandában.

Az érett kávébogyókat összegyűjtik, melyből a kávébabot a szárítási folyamat előtt vagy után mechanikusan eltávolítják, és az így megmaradó szárított gyümölcshús porrá őrölhető. Az elválasztott kávégyümölcshús az úgynevezett „cascara”, amely a spanyol „cáscara”, azaz „héj” szóból származik.

Az Európai Bizottság a 2022/47/EU végrehajtási rendelettel engedélyezte ennek forgalmazását az Európai Unióban egy svájci és egy olasz vállalkozás által benyújtott bejelentés alapján, így frissült az engedélyezett új élelmiszerek uniós jegyzéke.

Az engedély szerint a Coffea arabica és/vagy Coffea canephora szárított gyümölcshúsának forrázata használható önmagában, koncentrátumként vagy szárítva különböző kávé-és tea termékekben, valamint ízesített és ízesítés nélküli, alkoholmentes, fogyasztásra kész italokban. A termék összetételét az uniós jegyzékben szereplő specifikáció írja le. 
Forrás: Nébih, Fotó: ken lecoq/Pixabay

Címkék: élelmiszer, cascara
Friss hírek
Kiemelt hírek

Ezt olvasta már?

A napraforgó életfolyamatainak hatékony támogatása - Multoleo

A napraforgó életében legalább három olyan kritikus időszak van, amelyekben a növény fejlődését ...