Egy számunkra új élelmiszer: cascara
Hírek - 2023.06.05
Új élelmiszernek minősülnek azok a harmadik országból származó élelmiszerek, amiket 1997 előtt nem fogyasztottak jelentős mértékben az EU területén, függetlenül attól, hogy egyes harmadik országokban fogyasztási hagyományuk van.
A harmadik országban hagyományos élelmiszerek csak biztonságos fogyasztásuk igazolását követően hozhatók az EU piacán forgalomba. Az ilyen élelmiszereknek legalább egy harmadik ország népességének jelentős részében, legalább 25 éve a szokásos étrend részét kell képezniük.
A nem élelmiszerként történő vagy a szokásos étrendhez nem kapcsolódó felhasználások nem képezik az élelmiszerként történő biztonságos felhasználás hagyományának részét, valamint csak akkor minősülnek harmadik országokból származó hagyományos élelmiszereknek, ha a 178/2002/EK rendeletben meghatározott elsődleges termelésből származnak, függetlenül attól, hogy azok feldolgozott vagy feldolgozatlan élelmiszerek-e.
Ilyen például a cascara is, amelyről valószínű még igen kevesen hallottunk. A cascara a kávégyümölcs húsa, amelyet a kávébab eltávolítása után megszárítanak. Forrázatát hagyományosan fogyasztják Jemenben, Etiópiában, Bolíviában és Ugandában.
Az érett kávébogyókat összegyűjtik, melyből a kávébabot a szárítási folyamat előtt vagy után mechanikusan eltávolítják, és az így megmaradó szárított gyümölcshús porrá őrölhető. Az elválasztott kávégyümölcshús az úgynevezett „cascara”, amely a spanyol „cáscara”, azaz „héj” szóból származik.
Az Európai Bizottság a 2022/47/EU végrehajtási rendelettel engedélyezte ennek forgalmazását az Európai Unióban egy svájci és egy olasz vállalkozás által benyújtott bejelentés alapján, így frissült az engedélyezett új élelmiszerek uniós jegyzéke.
Az engedély szerint a Coffea arabica és/vagy Coffea canephora szárított gyümölcshúsának forrázata használható önmagában, koncentrátumként vagy szárítva különböző kávé-és tea termékekben, valamint ízesített és ízesítés nélküli, alkoholmentes, fogyasztásra kész italokban. A termék összetételét az uniós jegyzékben szereplő specifikáció írja le.
Forrás: Nébih, Fotó: ken lecoq/Pixabay
Címkék: élelmiszer, cascaraA legfontosabb gyakorlati tippek a nyertes Öntözésfejlesztési ...
Amikor a kevesebb tényleg több – Példák a PIPELIFE korszerű ...
Mákja van! – Telephelylátogatáson a Fine-Seed-nél, ...
Változó növényvédelem a változó körülmények között – ...
Visszatér régi jó „barátunk” – Véleménycikk az elektronikus ...
A vetéstechnológia és a vízellátás hatása a csemegekukorica ...
Terméshozam és ellenállóképesség – Jönnek a szezon legjobb ...
Isterra tavaszi ajánlat – A szója végre elfoglalja megérdemelt ...
A 2025. évi AGROmashEXPO Hazai és Nemzetközi Termékfejlesztési ...
A FAO új iránymutatást tesz közzé a szarvasmarhák influenza ...